Šta je isplativije – Kupiti novi kertridž ili dopuniti stari?

Ovo je pitanje koje muči mnoge vlasnike laserskih štampača. I jedna i druga stvar imaju svoje prednosti i mane, pa je na svakom od korisnika da odluči šta mu je prioritet.

Kada je punjenje kertridža u pitanju, u prvi plan iskače finansijska ušteda. Dopunjavanje postojećeg kertridža je daleko isplativija varijanta, naročito ako su u pitanju skuplji modeli. Naravno, postavlja se i pitanje da li dopunjen kertridž ima isti kvalitet štampe kao i novi (originalni)? Odgovor je – zavisi za šta upotrebljavate štampač, ali i koliko je kvalitetan toner za dopunu. Ako je u pitanju štampanje teksta i ponekog grafikona, razliku u kvalitetu nećete moći da primetite. Međutim, kod štampanja fotografija (govorimo o kolor laserskim štampačima), moguće je, čak i vrlo verovatno da ćete primetiti razliku u kvalitetu.

Osim što je (dosta) jeftinije, dopuna kertridža je i ekološki prihvatljivija varijanta. Naime, plastika od koje se prave kertridži nije biorazgradiva i njihovo odlaganje na deponije definitivno ne možemo nazvati ekološkom praksom. Dopunom kertridža, smanjuje se njihov broj u opticaju, pa možemo da kažemo da se radi i o boljem rešenju sa tog aspekta.

Naravno, prilikom dopune treba obratiti pažnju na još nekoliko detalja. Jedan isti kertridž ne treba dopunjavati „do u beskonačnost“. Svaki kertridž za laserske štampače sastavljen je od velikog broja mehaničkih komponenti, koje se upotrebom habaju i imaju svoj vek trajanja. Ako se neka komponenta polomi ili zaglavi, to može da napravi mnogo dodatnih problema i izazove veću štetu na štampaču. To znači, nakon svake dve ili tri dopune, možda nije loša ideja investirati u novi kertridž.

Pročitajte i tekst:  Aktuelno - Istraživanja pokazuju da jedan od 10 zaposlenih voli da od kuće radi bez odeće

Takođe, možda i najvažnije, je da punjenje kertridža tonerom prepustite profesionalcima. Punjenje laserskog kertridža tonerom razlikuje se od punjenja kertridža na ink-jet štampačima i dosta je komplikovanije. Iako na Internetu mogu da se nađu i refil kitovi za laserske štampače, bolje je da to prepustite nekome ko ima iskustva u tome. Nemojte da se „zalećete“ za najjeftiniju varijantu, već odaberite firmu koja ima dugogodišnju praksu i reputaciju u ovom poslu, i koja koristi kvalitetne tonere za dopunu. Verovatno su ti toneri malo skuplji od najjeftinijih varijanti koje mogu da se nađu na tržištu, ali će obezbediti željeni kvalitet štampe.

Izvor: Servis štampača, Servis laptop računaraZDE Servis