OnePlus najavio partnerstvo sa legendarnim proizvođačem fotoaparata

Globana tehnološka kompanija OnePlus službeno je najavila trogodišnje partnerstvo s legendarnim proizvođačem fotoaparata Hasselblad. Dve kompanije zajednički će raditi na razvoju sledeće generacije sistema kamera za pametne telefone novih OnePlus mobilnih uređaja. Hasselblad i OnePlus već su ranije sarađivali na unapređivanju sistema ‘Hasselblad Camera for Mobile’ za novu OnePlus 9 seriju, koja će biti globalno predstavljena 23. marta.

Osim saradnje sa švedskim proizvođačem fotoaparata, OnePlus je objavio i da u sledeće tri godine planira da uloži više od 150 miliona američkih dolara kako bi dodatno unapredio svoj sistem za fotografisanje i, na taj način, korisnicima pružio što bolje iskustvo korišćenja  mobilnih uređaja u stvaranju fotografija.

„OnePlus je uvek i iznad svega davao prednost vrhunskom korisničkom iskustvu. Ove godine ćemo, uz pomoć stručnih i istinski legendarnih partnera u Hasselbladu, nastojati da značajno poboljšamo korisničko iskustvo upotrebe kamere na pametnom telefonu“, rekao je Pete Lau, osnivač i izvršni direktor OnePlusa. „S našim vrhunskim hardverom i digitalnom fotografijom, s jedne strane, i sa bogatim estetskim znanjem Hasselblada na području  tradicionalne fotografije, s druge strane, uveren sam da će serija OnePlus 9 biti veliki korak napred u dostizanju našeg cilja isporuke vrhunske, vodeće kamere.“

„U Hasselbladu verujemo u moć fotografije, a naša je misija da svakim novim danom aktivno pomeramo granice tehnologije za snimanje. Upravo zato, jer smatramo da je OnePlus inovativna kompanija sa kojom delimo jednaku viziju i strast prema tehnologiji, zaista se radujemo saradnji s njima. Nadamo se da će ovo partnerstvo što većem broju ljudi s kojima delimo strast prema fotografiji omogućiti pristup prepoznatljivom i istinski originalnom Hasselbladovom dizajnu i kvalitetu fotografije“, rekao je Jon Diele, potpredsednik Hasselblada.

Pročitajte i tekst:  Samsung predstavio prvi savitljivi telefon - Galaxy Fold, evo kako radi i koje su karakteristike

Hasselblad kamera za mobilne telefone: nova generacija naprednih kamera za OnePlus flagship liniju telefona

Hasselblad je, zahvaljujući svojoj 80-godišnjoj tradiciji i izuzetnom kvalitetu proizvoda, poznat kao svetski pionir u proizvodnji vodećih tehnologija visokih performansi u foto-industriji i svetski lider u proizvodnji digitalnih fotoaparata i objektiva srednjeg formata. Njihovi proizvodi poznati su po beskompromisnom kvalitetu fotografije, skandinavskom dizajnu i preciznoj mehanici, zbog čega su zaslužili poverenje nekih od najvećih svetskih fotografa i zabeležili neke od najpoznatijih svetskih trenutaka – uključujući i prve čovekove korake na Mesecu.

Sada će, u saradnji s OnePlusom, isporučiti znatno poboljšane kamere na novim OnePlus pametnim telefonima, počevši sa nadolazećom OnePlus 9 serijom.

Partnerstvo će se kontinuirano razvijati tokom sledeće tri godine,  a prvi zajednički zadatak će biti unapređenje softvera, što će uključivati rad na podešavanju boja i kalibraciji senzora. Hasselblad i OnePlus tako će zajednički definisati nove tehnološke standarde iskustva sa mobilnim kamerama i razvijati inovativne tehnologije snimanja, nastavljajući da poboljšavaju sistem ‘Hasselblad Camera for Mobile’. Obe kompanije kao glavni cilj saradnje ističu dugoročnu predanost pružanju neposredne koristi korisnicima OnePlus mobilnih telefona i  kontinuiran rad na kvalitetu kamere.

Prvi i tehnički najzahtevniji zadatak saradnje biće napredna kalibracija boja. Novo tehničko rešenje za reprodukciju boja koje je zajednički razvijeno od OnePlusa i Hasselblada – ‘Natural Color Calibration with Hasselblad’ – imaće za cilj da stvori preciznije boje prirodnijeg izgleda na fotografijama koje su snimljene OnePlus uređajima, te će služiti kao OnePlusov novi standard za kalibraciju boja na pametnim telefonima u budućnosti.

Pročitajte i tekst:  Vivo predstavio novu Y seriju pametnih telefona dostupnih u Srbiji

Uz to, novi način rada ‘Hasselblad Pro’, označiće i prvo korišćenje Hasselbladove kalibracije senzora u klasi na pametnim telefonima, što će rezultirati neverovatno preciznom i prirodnom bojom kao idealnim temeljima za naknadno uređivanje fotografija. Način rada ‘Hasselblad Pro’ unapređen je novim korisničkim interfejsom baziranom na Hasselbladovom softveru za obradu fotografija i do sada neviđenom količinom kontrole koja profesionalnim fotografima daje brojne mogućnosti, poput podešavanja ISO osetljivosti, fokusa, vremena ekspozicije, balansa bele boje i još mnogo mogućnosti. Korisnici takođe mogu da koriste 12-bitni RAW format za još bogatiju boju i veći dinamički raspon.

Strateško ulaganje vredno 150 miliona američkih dolara kao znak dugoročne predanosti naprednoj mobilnoj fotografiji

Osim saradnje s Hasselbladom, OnePlus ove godine započinje i realizaciju trogodišnje strategije za dodatno jačanje kamera na svojim pametnim telefonima. Investiranjem u niz različitih područja poslovanja, OnePlus će poboljšati sposobnost kamera svojih pametnih telefona kako bi svojim korisnicima isporučio vrhunsko iskustvo fotografisanja, uključujući, ali ne i ograničavajući se na, investiranje u:

  • dalji razvoj već postojeće četiri laboratorije za istraživanje i razvoj širom sveta, uključujući dve inovativne laboratorije za snimanje sa sedištem u Sjedinjenim Američkim Državama i Japanu.
  • nova područja tehnologije za stvaranje fotografija na pametnom telefonu za buduće sisteme kamera OnePlus, poput panoramske kamere s vidnim poljem od 140 stepeni, tehnologije T-objektiva za munjevit fokus na prednjoj kameri i objektiva slobodnog oblika – koji će prvi put biti predstavljeni na OnePlus 9 seriji, čija je specifičnost ta da eliminiše izobličenja ivica na ultra-širokim fotografijama.
Pročitajte i tekst:  Idealna ravnoteža između estetike i funkcionalnosti – HONOR Magic V2

„Ovo je najznačajniji dan u istoriji za OnePlus kamere i, još važnije, za korisnike OnePlus mobilnih telefona širom sveta. Uz našu dugoročnu posvećenost ulaganju u napredna istraživanja i razvoj najmodernije tehnologije za obradu fotografija, radujemo se što ćemo se čvrsto pozicionirati kao novi lider u razvoju mobilne fotografije“, rekao je Kinder Liu, izvršni direktor kompanije OnePlus i rukovodilac istraživanja i razvoja.

Lansiranje serije OnePlus 9: pružanje najboljeg iskustva OnePlusa ikad

Nudeći višestruko inovativna dostignuća u mobilnoj fotografiji, serija OnePlus 9 omogućiće izuzetni dobru kombinaciju OnePlus premium hardvera i softvera sa renomiranom fotografskom stručnošću i estetikom Hasselblada, za najnapredniji sistem kamera OnePlus do sada – Hasselblad kameru za mobilne uređaje.

OnePlus 9 serija koristiće prilagođeni Sony IMX789 senzor za najveći i najnapredniji senzor glavne kamere ikad na OnePlus uređajima. S 12-bitnim RAW-om, pružaće i do 64 puta veći raspon boja nego pre, oslikavajući fotografije dinamičnijim i živopisnijim bojama i dajući profesionalnim fotografima više slobode i prostora za dodatno uređivanje. Hasselblad kamera za mobilne uređaje takođe će ponuditi poboljšano HDR video snimanje, kao i podršku za snimanje 4K 120FPS i 8K 30FPS video zapisa.

Globalno predstavljanje serije OnePlus 9 emitovaće se online 23. marta u 15 sati na https://www.oneplus.com/hr/livestream.