Telefonija u oblaku za Sloveniju i Hrvatsku

Nemački NFON je svoje usluge poslovne telefonije u oblaku Cloudya, koje već duže od decenije nudi u 12 država, nedavno proširio na Poljsku, a sada počinje da ih uvodi i u Hrvatskoj i Sloveniji. Kompanija je na konferenciji za novinare srednjeistočne Evrope u Beču NFON predstavila i nova tehnološka rešenja za Cloudya Meet & Share za video-konferencije i Cloudya CRM Connect za upravljanje odnosima sa strankama.

NFON je u Beču „zvanično“ najavio ulazak na slovenačko telekomunikaciono tržište, na kome će nuditi vlastita rešenja za telefoniju u oblaku, koja u nekim delovima Evrope prodaje već godinama. Pored toga će nuditi i svoja nova rešenja za video-konferencije i upravljanje odnosa sa strankama, prvi put predstavljena u Beču. Kompanija je još pre nekoliko meseci najavila da će posle ulaska na poljsko tržište ponuditi korisnicima u Hrvatskoj i Sloveniji mogućnost da svoje telefonske centrale na lokaciji korisnika zamene NFON centralama u oblaku.

Sve usluge iz jednog servera

Alatka koja to omogućava je sistem Cloudya, koji zajedno s dodatnim digitalnim uslugama pruža mogućnost potpuno integrisane unutrašnje i spoljne poslovne komunikacije. „Kompanije u mnogim slučajevima koriste po više različitih komunikacionih platformi, pri čemu zbog komunikacionih kanala više različitih servera dolazi do teškoća u komunikaciji i nepotrebne potrošnje resursa za delovanje i održavanje, kao i finansijskih troškova“, naglašava Jan-Peter Kopman (Koopmann), direktor tehničkog područja u NFON-u. „S rešenjem Cloudya i dodatnim kompletom funkcija omogućavamo evropskim kompanijama da sve usluge dobiju od jednog jedinog servera“.

Jedan od glavnih razloga za interesovanje kompanije za slovenačko tržište je svakako srazmerno visok udeo PBX telefonije (engl. Private Branch eXchange – lokalne telefonske mreže odnosno centrale) u oblaku u Sloveniji, koji je po internom istraživanju NFON-a prošle godine iznosio 12,7 posto čitave glasovne telefonije u toj državi. Usluga Cloudya omogućava telefoniranje s fizičkog, fiksnog ili DECT telefona, pomoću računara i njegovog internet pretraživača ili aplikacije, ili preko mobilnog telefona. Rešenje je za razliku od klasične VoIP telefonije moguće koristiti bilo gde – u kući, u kancelariji ili u kretanju, uz upotrebu istog korisničkog računa i istog broja telefona.

Pročitajte i tekst:  Lenovo uvodi velike promene u partnerski program

Jedna platforma za sve

NFON ocenjuje da će se slovenački udeo PBX telefonije u oblaku u 2025. godini više nego udvostručiti, na 30,8 posto. U svojoj analizi je takođe najavio da će se udeo PBX telefonije u oblaku u Hrvatskoj 2025. godine povećati na 25,7 posto (s prošlogodišnjih 11,7 posto), u Poljskoj na 15,6 posto (sa 7,9 posto) i u Austriji na 48,3 posto (s prošlogodišnjih 16,6 posto). Kompanija objašnjava da je pokretač takvog rasta činjenica da telefonija u oblaku obezbeđuje odzivnost, prilagodljivost i troškovnu efikasnost, pri čemu korisnicima nije više potrebna vlastita infrastruktura nego plaćaju samo onoliko koliko potroše.

Cloudyu od postojećih rešenja razlikuje činjenica da se radi o jednoj platformi, na kojoj može da se obavlja sve što je potrebno, uz plaćanje pretplate po aktivnom korisniku, pri čemu pregled korisnika može da se menja bilo kada. Kakao objašnjava Štefan Valc (Stefan Walcz), potpredsednik za područje proizvoda u NFON-u, kompanije za svoje širenje u Sloveniji računaju na domaće partnere koji prodaju softver ili usluge u oblaku, ili su sistemski integratori, pa s NFON-om mogu da u svoju ponudu dodaju i usluge komunikacija u oblaku.

Nadgradnja za video-konferencije

Novi proizvod Cloudya Meet & Share, koji je nadograđen za video-konferencije i deljenje ekrana, dodao je postojećoj infrastrukturi novu dimenziju. „Kompanije u mnogim slučajevima koriste više različitih platformi za različite komunikacione potrebe, pri čemu kanali većeg broja ponuđača mogu da uzrokuju komunikacione šumove i dodatna radna opterećenja za funkcionisanje i održavanje, pa čak i fakturisanje“, ocenjuje Kopman. „S širenjem kompleta funkcija koje nudi Cloudya omogućavamo evropskim kompanijama da sve komunikacione potrebe zadovolje kod samo jednog ponuđača“.

Kao što su objasnili predstavnici NFON-a, stranke sada mogu da jednostavno upravljaju video pozivima, priručno planiraju predstojeće sastanke i obavljaju video-konferencije, a na raspolaganju im je i pozivanje telefonom. „Video-konferencije su interaktivne, s korišćenjem funkcija kao što je podizanje ruke u cilju odgovaranja na pitanja, isključenje zvuka pojedinih učesnika ili deljenje ekrana“, objašnjava Štefan Valc. „Cloudyja Meet & Share novi je graničnik u obezbeđivanju celovite i besprekorne poslovne komunikacije, s raširenim kompletom funkcija, tako da su evropskim kompanijama sada na raspolaganju telefonija i video-konferencije jednog ponuđača u jednom rešenju“.

Sloboda poslovnih komunikacija

Pročitajte i tekst:  Ekskluzivno: Revolucionarna kombinacija pametnog sata i slušalica konačno dostupna u Srbiji

Cloudya CRM Connect, drugo novo rešenje predstavljeno u Beču, obezbeđuje korisnicima trenutni pristup do svih informacija o stranki s kojom razgovaraju, što povećava efikasnost rešavanja izazova s kojima se stranka susreće, osim što smanjuje trošak po kontaktu. CRM Connect je utemeljen isključivo na softveru i ne zahteva nikakav telefonski hardver, dok kompanijama omogućava još jednostavniji i na stranku usredotočen radni proces“, naglašava je Kopman. „Rešenje povezuje većinu najomiljenijih CRM sistema s rešenjem Cloudya, koje nudi potpunu slobodu poslovnih komunikacija“.

„Ne samo kompanije nego i njihovi zaposleni s CRM Connectom dobijaju mnogobrojne prednosti,“ dodaje Torsten Vehner (Thorsten Wehner), potpredsednik za odnose s javnošću. Podaci o strankama iz CRM i ERP sistema prikazuju se pri pozivanju i prijemu poziva, čime se smanjuje broj softverskih aplikacija koje su potrebne za celovito postupanje sa strankom. Posledica toga je efikasniji rad, zbog mogućnosti jednostavnije saradnje među zaposlenima, kao i poboljšana interna komunikacija. „CRM Connect je inovativno rešenje za poslovne procese, koje se usredotočuje na stranke, što doprinosi poslovnoj uspešnosti kompanije i posledično rastu prihoda“, zaključuje Kopman.

Više informacija: http://nfon.com

Esad Jakupović