Tesla Smartphone 9.1 – Iskustva iz prakse (baterija, zvuk, kamera, brzina…)

Prošlo je mesec dana od našeg inicijalnog testiranja Tesla Smartphone 9.1 telefona. Taj prvi utisak bio je više nego povoljan. Sada, vam prenosimo naša zapažanja o telefonu nakon svakodnevne upotrebe u realnim radnim uslovima.

Prva stvar kojom ćemo da se pozabavimo je baterija. Među komentarima koji mogu da se pronađu na Internetu, jedan od najčešćih je da baterija od 3.000 mAh nije dovoljna za telefon ove dijagonale ekrana. Možda to na papiru deluje tako, ali u stvarnosti je drugačije. Upotreba energetski efikasnog LTPS ekrana, kao i praktično osnovna (stock) verzija Androida 7.0 čine da je u našem slučaju, kada se telefon intenzivno koristi, baterija traje između 20h i 24h. To je podrazumevalo dosta telefoniranja, aktivne wireless, bluetooth i GPS konekcije, gledanje streaming sadržaja i čitanje knjiga (što znači stalno aktivan ekran), slušanje muzike… Drugim rečima, to je više od intervala između dva spavanja autora ovog teksta, što je sasvim zadovoljavajući rezultat. A korisnici koji manje upotrebljavaju telefon mogu da očekuju i do 36h rada između dva punjenja baterije.

Dual SIM funkcionalnost je hibridna i izvedena je u Dual-Standby režimu. Hibridni slot znači da možete da birate da li želite da upotrebljavate dodatnu SIM karticu ili da postojeću skladišnu memoriju proširite putem MicorSD kartice. S obzirom da telefon poseduje 64 GB interne skladišne memorije, svakako preporučujemo upotrebu dve SIM kartice. E sad, Dual-Standby režim znači da, kada je u upotrebi jedna od kartica u telefonu, druga u tom trenutku postaje nedostupna. Međutim, moramo da kažemo da je to standardna situacija kod većine Dual SIM mobilnih telefona.

Pročitajte i tekst:  Najbolji vodič za slikanje vatrometa pametnim telefonom

Mnogi mlađi korisnici telefon redovno koriste za slušanje muzike. Izlaz na slušalicama je odličan, dok su slušalice koje stižu u paketu solidnog, rekli bismo prosečnog kvaliteta. Većini korisnika biće sasvim dovoljne, a oni zahtevniji lako ih mogu zameniti nekim kvalitetnijim modelom. S druge strane, zvučnik na telefonu, iako daje jasan i čist zvuk, deluje prilično tiho. U tihom okruženju biće OK, ali u iole bučnijem okruženju biće problema da ga čujete, čak i kada je maksimalno pojačan. Što se tiče zvuka tokom telefonskih razgovora nemamo zamerki – jasno i glasno smo čuli sagovornike, kao i oni nas (što znači da je mikrofon takođe sasvim dobar).

Dupla kamera na zadnjoj strani omogućava dočaravanje „dubine“. Svidelo nam se što fokus može da se menja i u postprodukciji, nakon što je fotografija snimljena. Kvalitet kamere je prosečan i, rekli bismo očekivan za cenovnu klasu kojoj telefon pripada, uz napomenu da su fotografije najčešće blago preeksponirane na automatskim podešavanjima koja se najčešće upotrebljavaju.

Procesor iako nije brzinski šampion sasvim korektno obavlja svoj posao. U sadejstvu sa dovoljno memorije (4 GB u ovom slučaju), omogućava dovoljno dobre performanse za tečan rad telefona – ni u jednom trenutku nismo primetili da dolazi do zakočenja (tzv. lag) ili seckanja prilikom rada i prebacivanja s aplikacije na aplikaciju.

Svidelo nam se što je korisnicima ostavljeno da sami odaberu način kako će da upravljaju telefonom. Na raspolaganju su im opcije softverskih tastera koji se pojavljuju u dnu ekrana, ili putem višenamenskog senzorskog dugmeta. Pozicija senzora implementiranog na tom dugmetu je još jedna stvar oko koje je bilo dosta komentara. Postoje dva oprečna mišljenja koje zagovaraju ljubitelji senzora na zadnjoj strani (jer je to „prirodan“ položaj gde naleže kažiprst) i korisnika kojima se sviđa pozicija na prednjoj strani (jer je to „prirodan“ položaj za upravljanje palcem). Tokom ovih mesec dana upotrebe telefona, zaista nam ni jednom nije zasmetalo to što je senzor otiska prsta napred. Kada se telefon drži u jednoj ruci senzor je zaista lako dostupan za palac i ne vidimo ni jedan razlog zašto bi to bilo loše rešenje, kao što uostalom ne vidimo ni jedan loš razlog ni zašto ne bi bio na zadnjoj strani – to je očigledno stvar ukusa i ličnih afiniteta.