Tesla Smartphone 9.1 – Pristupačan luksuz

Tesla telefoni odlikuju se dobrim odnosom kvaliteta i cene, a to je ne samo potvrđeno, već i dodatno naglašeno sa modelom Tesla Smartphone 9.1 koji predstavlja perjanicu ponude ovog brenda. Radi se o telefonu koji po mnogim svojim funkcionalnostima može da stane „na crtu“ najpoznatijim modelima iz takozvane „A“ klase, dok je cenovno daleko povoljniji od njih.

Kao što verovatno znate, u pitanju je brend kompanije Comtrade, koja je toliko sigurna u kvalitet ovog modela da svim kupcima daje i bonus u vidu paketa „Tesla Premium pogodnosti“. Zahvaljujući toj dodatnoj brizi, korisnik dobija mogućnost da kurirskom službom pošalje telefon u servis i da mu se nakon popravke on vrati na isti način (naravno o trošku servisa), da zakaže popravku u vreme koje njemu odgovara i da dobije popravljeni telefon za samo jedan sat, kao i da uživa u dodatnom osiguranju od slučajnog loma ekrana u prvih godinu dana upotrebe telefona.

Kad smo već kod ekrana, pomenućemo da je na ovom modelu on dijagonale 5.5 inča i Full HD rezolucije, a napravljen je u LTPS tehnologiji koja obezbeđuje gušći prikaz tačaka i znatno su brži od klasičnih LCD displeja, pa samim tim daju i kvalitetniju sliku. Takođe, primenjena je i tehnologija koja minimizuje refleksiju ekrana čime se poboljšava prikaz na suncu. Pored toga, upotrebljene su još neke napredne tehnologije koje služe za smanjenje zamora očiju, kao što su filter plave boje i automatska optimizacija prikaza slike prema ambijentalnom osvetljenju.

Četiri gigabajta RAM-a i osmojezgarni procesor, potpomognuti moćnim grafičkim procesorom čine osnovu koja je sposobna da bilo koju aplikaciju, uključujući i zahtevnije igre, potera bez zastajkivanja. Rezultat koji smo dobili na Antutu benchmarku od 41253 poena možda ne može da se meri sa najbržim telefonima današnjice, ali definitivno spada u sam vrh telefona u istoj cenovnoj klasi. Za skladištenje je odvojeno 64 GB prostora, a ako to nekom ne bude dovoljno, moguće je proširiti putem eksterne MicroSD kartice i to do 128 dodatnih gigabajta. Inače, telefon poseduje hibridni dual SIM slot, pa može da se koristi sa dve SIM kartice ili sa SIM karticom i memorijskom karticom.

Pročitajte i tekst:  Technics predstavio nove DJ slušalice EAH-DJ1200 na sajmu IFA 2019 u Berlinu

Baterija nije izmenjiva, pošto se nalazi u zaptivenom kućištu, a njen kapacitet je 3.000 mAh. To možda ne zvuči dovoljno za telefon ove veličine ekrana i sa prilično jakim procesorom. Ali treba uzeti u obzir da je instalirana stock verzija Androida 7.0 koja je oslobođena svih dodatnih i nepotrebnih aplikacija, kao i da je sve dobro optimizovano, pa se za neku prosečnu upotrebu telefona može očekivati da će baterija izdržati između 24 i 36 časova.

Možda najzanimljiviji detalj predstavlja kamera, odnosno u ovom slučaju kamere. Naime, u ovom cenovnom rangu Tesla Smartphone 9.1 je jedini telefon koji poseduje dve zadnje kamere. Osnovna kamera ima rezoluciju od 13 MP, a dodatna 2 MP. Njena osnovna namena je da obezbedi dubinu prilikom fotografisanja, omogućavajući da se fokus postavi na samo jednom objektu, a ne da cela scena bude identično izoštrena. Ovako snimljena scena čuva se u nekoj vrsti RAW formata, pa je i kasnije, na samoj fotografiji moguće izvršiti podešavanja stepena zamućenja, pa čak i objekta koji će biti u fokusu. Pored toga, dodatna kamera omogućava i proširenje kadra koji se fotografiše. Uz sve to ide i solidan blic koji obezbeđuje relativno dobre fotografije i u uslovima slabog osvetljenja. Dodaćemo i da se na prednjoj strani nalazi treća kamera, namenjena za selfije, koja ima rezoluciju od 8 MP.

Kada se neki telefon deklariše da pripada Premium klasi, to se ne odnosi samo na njegovu funkcionalnost, već i na dizajn i vizuelni utisak. I po tom pitanju Tesla Smartphone 9.1 definitivno pripada pomenutoj klasi. Cela prednja strana telefona napravljena je od stakla, dok je zadnja strana od brušene legure aluminijuma. Osim što lepo izgleda i što pruža još bolji osećaj kada se drži u ruci, brušeni aluminijum je zahvalan i zbog toga što ne ostavlja otiske. Naravno, pošto se u paketu dobija i silikonska futrola, sa njom se obezbeđuje još jedan dodatni stepen zaštite.

Pročitajte i tekst:  Huawei predstavio TalkBand B3

Telefon je veoma tanak, 7.08 mm i nije mnogo težak (150 g), naročito kada se uzme u obzir veličina dijagonale. Na prednjoj strani nalazi se samo jedno multifunkcionalno dugme koje predstavlja kombinaciju pravog i senzorskog tastera. Na njemu je postavljen i senzor otiska prsta, pa takva kombinacija, sa različitim tipovima pritiska omogućava zadavanje različitih komandi. Sam senzor prepoznaje otiske prstiju u svih 360 stepeni, a vreme detekcije je samo 0.3 s.

Za svaku pohvalu je trud koji je Comtrade uložio u detalje na ovom telefonu. Osim wallpapera koji prikazuju pejaže iz Srbije i specijalno komponovanih ringtonova, Tesla Smartphone 9.1 poseduje i nekoliko sitnica koje su naizgled nevažne, ali uvek dobro dođu. Jedna od njih je svakako diodica na prednjoj strani koja signalizira korisniku da mu je stigao mail ili poruka ili da ima propušten poziv. Bilo bi još bolje da je ta diodica višebojna, kako bi se odmah znalo koji tip signalizacije je upitanju, ali i ovako je daleko bolje nego da je uopšte nema. Takođe, telefon poseduje i FM prijemnik, koji je zgodna zanimacija tokom vožnje, ali je na žalost sve manje zastupljen na modernim telefonima.

Cena: 34.990 din.

Kontakt: www.tesla.info

Pogledajte video test Tesla Smartphone 9.1 telefona:

Detaljne specifikacije:

Displej 1920 x 1080 piksela, 5.5 inča, LTPS
CPU MediaTek 6750 Octacore ARM Cortex-A53 64-bit (4 jezgra na 1.5 GHz, 4 jezgra na 1 GHz)
GPU Mali T860 MP2
Memorija 4 GB RAM, 64 GB Flash (proširivo putem MicroSD kartice do 128 GB)
Baterija 3.000 mAh
Kamere Zadnja 13 MP + 2 MP sa blicem, prednja 8 MP
Izlaz za slušalice 3.5 mm
USB Micro USB 2.0
SIM Hibridni Dual SIM (Micro SIM + Nano SIM, ili Micro SIM + MicroSD)
Konekcije 2G/3G/4G, Bluetooth 4.0, 802.11 b/g/n, GPS
Ostalo Senzor otiska prsta, FM prijemnik, signalna dioda
OS Android 7.0 (Nougat)
Pročitajte i tekst:  Tesla Smartphone 9.1 – Iskustva iz prakse (baterija, zvuk, kamera, brzina…)