Testirali smo HONOR Router 3 – Prvi pristupačni Wi-Fi 6 ruter

Prvi Wi-Fi 6 (802.11.ax) ruteri pojavili su se sredinom 2019. godine i nisu bili ni malo jeftini. S obzirom da je Wi-Fi 6 još uvek slabo rasprostranjen, nema mnogo modela ovih rutera, pa stoga oni i dalje drže cenu koja je uglavnom veća od 300 €. Ipak, HONOR Router 3 je probio tu cenovnu barijeru i došao je do granice od 100 €, što ga čini definitivno najjeftinijim Wi-Fi 6 ruterom na svetu i prvim vesnikom da će ovi ruteri postati pristupačniji korisnicima.

Honor Router 3 je, mogli bismo reći, osnovni model dual-band rutera, bez internog modema. Međutim, moramo da kažemo da je opremljen svim neophodnim opcijama koje će odgovoriti na sve mrežne potrebe savremenog domaćinstva. Ruter je spakovan veoma lepo dizajnirano kućište malih dimenzija, sa četiri fiksne antene. Na njemu se, na gornjoj strani nalazi samo WPS dugme za lako uparivanje, kao i jedna višebojna signalna dioda spreda. Na zadnjoj strani su postavljene četiri univerzalna Gigabitna Ethernet porta. Ruter je dovoljno pametan da sam prepozna na koji port je povezan modem, tako da ne morate da brinete o LAN/WAN konfiguraciji kablova.

Voleli bismo da ruter poseduje nešto više mrežnih portova, kao i USB, ali jasno je da su negde morali da se naprave kompromisi. Uostalom, ako vam je potrebno više LAN portova, veoma jeftino mogu da se kupe mrežni svičevi sa dodatnih 4 ili 8 portova i to će rešiti sve probleme. Ali mislimo da u većini slučajeva nećete morati da razmišljate o toj varijanti, jer skoro svi današnji uređaji mogu da se povezuju i bežičnim putem.

Pročitajte i tekst:  AMD je za godinu dana upetostručio broj EPYC pokretanih superkompjutera

Pomenuli smo da je u pitanju dual-band ruter, što znači da može da radi na 2.4 GHz i na 5 GHz. Teoretska maksimalna brzina rutera je oko 3.000 Mbit/s, a ona se dobija zbirom maksimalnih brzina na 2.4 GHz (574 Mbits/s) i na 5 GHz (2.402 Mbit/s). Naravno, stariji 802.11ac uređaji mogu takođe da se povežu, ali je tada njihova brzina limitirana na 866 Mbits/s.

Konfigurisanje rutera je maksimalno pojednostavljeno. On obuhvata mrežni opseg 192.168.3.x, a može mu se pristupiti preko adrese 192.168.3.1, ili putem Huawei AI Life aplikacije za Android (download link je dostupan preko QR koda na donjoj strani rutera, a postoji verzija i za iOS). Aplikacija automatski prepoznaje nekonfigurisani ruter i pomaže u njegovoj konfiguraciji. Zgodno je što, ako nije direktno vezan na Internet, ovaj ruter može da se iskoristi i kao ekstender/repeater signala sa drugog rutera/modema. Ako se odlučite da ga konfigurišete kao klasični ruter, osnovna podešavanja su jasna i mogu da se završe za nekoliko minuta.

Svidelo nam se što postoji i mogućnost konfigurisanja „Guest“ mreže. Ona može da ima zasebnu šifru (ili da je uopšte nema), moguće je ograničiti protok na njoj, kao i vreme njene aktivnosti, nakon čega će se automatski isključiti. Na taj način, gosti i posetioci ni na koji način ne mogu da pristupe osnovnoj mreži i neće ugroziti njenu brzinu i bezbednost. Naravno, na raspolaganju su i sva uobičajena podešavanja, kao što su rezervisanje adresa za pojedinačne klijente, blokiranje određenih MAC adresa i slične stvari.

Pročitajte i tekst:  Ekskluzivno: Svetska premijera HONOR Magic3 serije telefona

Ako posedujete neki Wi-Fi 6 kompatibilan uređaj, HONOR Router 3 je trenutno najjeftiniji način da iskoristite prednosti nove tehnologije. Nije u pitanju najbrži Wi-Fi 6 ruter na tržištu, ali svakako nudi daleko veće brzine od rutera prethodnih generacija. Kada tome dodamo i činjenicu da je neuporedivo jeftiniji od konkurenata, možemo da kažemo da je u pitanju odlična investicija, koja možda danas neće svima doći do punog izražaja, ali postavlja neophodan preduslov za budući prelazak na veće brzine interne komunikacije.

Cena: 12.990 rsd

Kontakt: Honor Srbija

Specifikacije:

Podržani standardi 802.11ax/ac/n/a; 802.11ax/n/b/g; MU-MIMO
Brzina 2.4 GHz: 574 Mbits/s;
5 GHz: 2402 Mbits/s
Antena 4 antene, 5 dBi
Interfejs 4 x LAN 10/100 / 1000M Mbits/s;

1 x WAN / LAN

Memorija Flash memorija: 128 MB;

RAM memorija: 128 MB

OS Huawei RTOS
Napajanje 12 V, 1 A