Testirali smo Huawei P50 Pocket – Vrhunski u svakom pogledu

Huawei P50 Pocket je u ovom trenutku jedan od najinteresantnijih izbora u sferi fleksibilnih preklopnih telefona. Da kompanija nije suočena sa ekonomskim sankcijama zbog kojih su ovom telefonu ograničene neke funkcionalnosti, verujemo da bismo na testu imali neprikosnovenog vladara u fleksibilnim telefonima ovog formata. Ipak, Huawei je (kao i uvek) uspeo da napravi izuzetno atraktivan i konkurentan telefon.

Fantastičan preklopni mehanizam

Telefon je napravljen u formatu vertikalnog preklapanja. Kada je sklopljen ima gotovo kvadratni oblik i malih je dimenzija. Mehanizam preklopa je napravljen tako da ne postoji zazor između preklopljenih strana telefona, što za sada ne nudi ni jedan drugi konkurent u klasi. A kada je otvoren, gotovo da se ne vidi linija preklopa, pa možemo da kažemo da je Huawei po pitanju preklopnog mehanizma odradio vrhunski posao.

Nismo našli informaciju na koliko su ciklusa otvaranja i zatvaranja deklarisani ekran i mehanizam preklopa, ali možda više i nema potrebe da razmišljamo o tome. Tehnologija preklapanja i savitljivih displeja doživela je nekoliko generacija i (pretpostavljamo) da su do sada preležane sve njene dečije bolesti. Stoga takav podatak više nema značaj kakav je imao kada su se pojavili prvi preklopni telefoni.

Vrhunski ekran(i)

Kada je otvoren, telefon nudi ekran dijagonale 6,9 inča, sa rezolucijom 1.180 x 2.750 piksela, napravljen u OLED tehnologiji. U skladu sa (premium) klasom kojoj pripada, maksimalno osvežavanje ekrana je 120 Hz. U sklopljenoj varijanti, korisnicima je na raspolaganju dodatni ekran, okruglog oblika, prečnika 1.04 inča. Uporedili bismo ga sa ekranom na pametnom satu, a i funkcionalnost mu je slična. Preko njega može da se kontroliše multimedijalni sadržaj, da se prikazuje vremenska prognoza, a zgodno je i što može da prikaže sliku sa glavne kamere, čiji modul je pozicioniran odmah pored tog ekrana. Ovo je korisno kada želite da napravite selfije sa zadnjom kamerom (koja je kao i kod drugih telefona znatno kvalitetnija od standardne prednje, selfi kamere).

Glavni ekran ima tri moda osvežavanja. Standardni mod „zaključava“ osvežavanje na 60 Hz. Dinamički mod u najvećem broju slučajeva drži osvežavanje ekrana na 90 Hz, a prebacuje na 120 Hz kada se koristi interfejs telefona. S druge strane, nakon nekoliko sekundi neaktivnosti osvežavanje se prebacuje na 60 Hz i automatski podiže na 90 Hz ili 120 Hz, pri prvom dodiru ekrana. „High“ mod (skoro) stalno drži osvežavanje na 120 Hz. U ovom modu, kada se telefon previše zagreje, osvežavanje će se privremeno prebaciti u 60 Hz, dok se malo ne ohladi.

Pročitajte i tekst:  LG Q6 – Moderan retro doživljaj u srednjoj klasi

Inovativne kamere

Glavna kamera ima rezoluciju od 40 MP, a pored nje su dostupne još ultra-široka kamera rezolucije 13 MP i tzv. „Ultra Spectrum“ kamera rezolucije 32 MP. Fotografije koje prave ove kamere su standardno odlične – na šta nas je Huawei već odavno navikao.

Glavna kamera zasnovana je na Quad Bayer tehnologiji što znači da koristi četiri piksela za kreiranje jednog finalnog. Drugim rečima, rezultujuće fotografije su podrazumevano rezolucije 10 MP. Ne postoji optički zum, ali je u softveru omogućeno fiksno (digitalno) zumiranje 2x i 5x. Ultra-široka kamera „hvata“ scenu širine 120 stepeni. Međutim, najinteresantniji i najinovativniji je „Ultra Spectrum“ mod. Naime, 32 MP kamera ima ugrađeno UV svetlo, koje obezbeđuje snimanje fluorescentnih fotografija u mraku. Zahvaljujući tome, moguće je dobiti veoma interesantne efekte, koje do sada nismo mogli da napravimo ni sa jednim telefonom (pa ni sa klasičnim fotoaparatom).

Prednja selfi kamera postavljena je u punch hole formatu, a pozicionirana je na sredini gornje ivice glavnog ekrana. Njena rezolucija je 10.7 MP, a kvalitet fotografija je odličan, mada smo mišljenja da je Huawei mogao slobodno da je izostavi na ovom modelu. Kao što smo već rekli, mogućnost upotrebe glavne kamere za selfije, stvara nam utisak je prednja kamera potpuno nepotrebna. Jedinu konkretnu primenu ove kamere vidimo u Face unlock funkcionalnosti, mada i tu prednost dajemo senzoru otiska prsta (na Power tasteru), jer je Face unlock zasnovan samo na podacima sa kamere, bez opcije 3D mapiranja lica.

Pročitajte i tekst:  Spremite se za uzbudljivu letnju avanturu s neverovatnom Redmi Note 12 serijom

Na kućištu Huawei P50 Pocket telefona nema Leica oznake, što ukazuje da je saradnja između te dve kompanije ograničena samo na P50 Pro model. Pored toga važno je napomenuti da je na raspolaganju Huawei AI, koji u praksi odlično funkcioniše tako što prepoznaje scene i automatski podešava parametre kako bi se dobile najbolje fotografije.

Hardverska platforma

Kao i Huawei P50 Pro i Huawei P50 Pocket koristi moćni Qualcomm Snapdragon 888 čipset, bez 5G podrške. Telefon poseduje 8 GB RAM-a i 256 GB prostora za podatke. Sve aplikacije i igre koje smo probali radili su fluidno i brzo su se pokretale. Na Antutu benchmark testu postigao je odličnih 768.153 poena. Primetili smo da se pri igranju zahtevnih igara telefon donekle greje, ali treba imati na umu da ovo ipak nije telefon pravljen sa gaming performansama na umu.

Ugrađena baterija ima kapacitet 4.000 mAh i ona u realnim scenarijima upotrebe obezbeđuje jedan, do jedan i po dan autonomije, u zavisnosti od toga koliko se aktivno koristi. Ovo je prilično dobar rezultat uzimajući u obzir kapacitet baterije, ali i veličinu glavnog ekrana, kao i činjenicu da telefon poseduje još jedan dodatni ekran. Uz telefon dobija se i brzi punjač od 44 W, koji za pola sata može da napuni bateriju do 70 procenata, a do 100 odsto za 54 minuta.

OS i softver

Huawei P50 Pocket koristi EMUI 12 OS, koji je baziran na Android-u 11, bez Google-ovih servisa. Međutim, kao i kod P50 Pro modela, postoje zaobilazni načini za instaliranje većine njih, pa se suštinski ne gubi mnogo.

Inače, EMUI 12 donosi neke korisne novitete, kao što su veliki folderi (zauzimaju pozicije za četiri ikonice), u koje se može smestiti do 9 aplikacija. One mogu da se automatski pokrenu iz tih foldera, jednostavnim klikom na njih, bez ikakvih dodatnih akcija.

EMUI 12 poseduje i Device+ funkciju koja je namenjena za bolje povezivanje uređaja unutar Huawei ekosistema. Na primer, ona pokazuje druge Huawei uređaje u blizini, kao što su MediaPad tablet, MediaBook laptop ili Freebuds slušalice i obezbeđuje mnogo lakšu interakciju sa njima. Device+ donosi jedinstveni kontrolni panel za upravljanje svim povezanim uređajima.

Pročitajte i tekst:  Comtrade prvi na svetu lansirao bankarsku aplikaciju za VIBER

Zaključak

Činjenice vezane za dosadašnju prodaju preklopnih telefona pokazuju da vertikalni preklop predstavlja budućnost u dizajnu ovakvih telefona. Ovi telefoni nude odličan kompromis između veličine sklopljenog telefona i veličine ekrana kada je otvoren, a uz to su i jeftiniji od modela koji se preklapaju horizontalno. U skladu sa time Huawei P50 Pocket nudi do sada najbolji preklopni mehanizam, koji ne ostavlja prazan prostor između sklopljenih stranica, jedinstvenu fluoresentnu kameru za nove efekte prilikom fotografisanja, kao i brzo punjenje. Sve u svemu, ako vam u ovom trenutku nije neophodan 5G (a sigurni smo da nije), Huawei P50 Pocket predstavlja veoma poželjan i trendi telefon.

Cena: 159.999 rsd.

Kontakt: Huawei

Specifikacije:

Glavni ekran Preklopni, 6,9“ OLED, 120 Hz, 1.188 x 2.790 piksela, 21:9
Spoljni ekran Kružni, 1,04“, OLED, 340 x 340 piksela
Čipset Qualcomm SM8350 Snapdragon 888 4G (5 nm)
CPU Osmojezgarni (1 x 2,84 GHz Kryo 680 & 3 x 2,42 GHz Kryo 680 & 4 x 1,80 GHz Kryo 680)
GPU Adreno 660
Memorija 8 GB RAM, 256 GB storidž, proširivo putem Nano Memory kartice
SIM Hibridni Dual SIM (2 x Nano SIM ili Nano SIM + Nano Memory)
Kamere Zadnje: 40 MP, f/1,8, (široka), PDAF, Laser AF; 13 MP, f/2,2, 120˚ (ultra-široka), AF; 32 MP, f/1,8, (široka), 1/3.14”, 0.7µm, AF; Video: 4K@30/60 fps, 1080p@30/120/240 fps, gyro-EIS;

Prednja: 10,7 MP, f/2,2, (ultra-široka); Video: 4K@30/60 fps, 1080p@30/60/120/240 fps;

Baterija Ly-Po, 4.000 mAh, brzi punjač 44 W
Zvučnici Stereo
Konekcije WiFi, Bluetooth, GPS, NFC, USB-C, Senzor otiska prsta
OS EMUI 12 + Android 11
Dimenzije Otvoren: 170 x 75,5 x 7,2 mm
Preklopljen: 87,3 x 75,5 x 15,2 mm
Masa 190 g
Boje Bela, zlatna, crna