Testirali smo Kingston Ironkey Keypad 200 (128 GB) – USB fleš disk sa enkripcijom podataka

Najbolji način za zaštitu podataka je njihovo enkriptovanje i zaključavanje. Upravo to omogućava Kingston Ironkey Keypad 200 (128 GB), USB fleš disk koji je namenjen za sigurno čuvanje i prenos podataka.

Ovaj, na izgled običan USB disk donosi ozbiljnu zaštitu podataka, bez imalo muke za korisnika. Jedina razlika u odnosu na ostale USB drajvove je što se na njemu nalazi i numerička tastatura za unos PIN-a za dekripciju fajlova. Sve što treba da uradite je da pre priključenja fleš drajva, unesete ispravan PIN dužine osam cifara i od tog trenutka imate 30 sekundi da ga povežete na računar. Ako to ne uradite u tom vremenskom periodu, drajv će se sam zaključati. Takođe, automatsko zaključavanje će se desiti i odmah nakon vađenja drajva iz USB porta.

Kingston je u ovaj USB drajv implementirao XTS-AES 256-bitnu hardversku enkripciju, kao i zaštitu od „brute force“ i BadUSB napada (koji koristi poznate ranjivosti u USB firmware-ima), a to je ostvareno upotrebom digitalno potpisanog firmware-a. Kingston je mislio i o bezbednosti odabranih PIN-ova. Naime, korisnicima je zabranjeno da kreiraju neke od jednostavnih PIN-ova, pa na primer, neće biti dozvoljeno da se kao PIN odaberu 11111111 ili 12345678.

Na raspolaganju je i tzv. multi-PIN opcija, koja dozvoljava kreiranje administratorskih i korisničkih PIN-ova. Admin korisnik može da „običnom“ korisniku omogući rad u slučaju da je on zaboravio svoju šifru. Takođe, ukoliko se 10 puta zaredom pogreši korisnička šifra, ona više neće moći da se koristi. A ako se to desi sa administratorskom šifrom, drajv će se automatski obrisati, podaci na njemu će zauvek biti izgubljeni, a sam drajv će se resetovati na fabričke vrednosti.

Pročitajte i tekst:  Recenzija: Isprobali smo Oukitel BT20 – Pametni sat sa velikim ekranom i inovativnim opcijama

Uz sve to, Kingston se postarao da se podaci sa Ironkey Keypad 200 sačuvaju i prilikom eventualnog pokušaja fizičkog uklanjanja memorijskog čipa i pokušaja njegovog čitanja na nekom drugom uređaju. Svi čipovi na ovom drajvu su zaliveni specijalnom smolom za koju proizvođač tvrdi da ne može da se ukloni bez fizičkog oštećenja čipova koje prekriva.

Što se tiče upotrebne vrednosti, sami tasteri su dovoljno veliki da mogu da se precizno pritisnu, a potrebna sila pritiska je taman tolika da se to neće desiti slučajno. Tastatura (i ceo USB drajv) zaštićeni su metalnim poklopcem.

Kingston Ironkey Keypad 200 predstavlja odličan način za čuvanje privatnih podataka, za koje želite da uvek budu pri ruci. Naravno, može da se upotrebi i za prenos filmova, fotografija i drugih velikih fajlova, ali ovaj USB drajv nije namenjen za takvu primenu – već za čuvanje važnih finansijskih informacija, poslovnih dokumenata, medicinske dokumentacije, a što da ne i kao dodatni nivo zaštite za kripto-novčanike.

Kontakt: Kingston Technology

Specifikacije:

Interfejs USB 3.2 Gen 1
Povezivanje USB-A (postoji i USB-C varijanta)
Kapacitet 128 GB (postoje varijante od 8 do 512 GB)
Brzina Max 145 MB/s čitanje, 115 MB/s upisivanje podataka
Enkripcija XTS-AES 256-bit
Dimenzije 80 x 20 x 11 mm