Testirali smo Motorola defy – Stilski dizajniran robusni telefon

Prošlo je tačno 10 godina od kada je Motorola lansirala „Defy“, jedan od prvih telefona uopšte namenjenih ekstremnim uslovima upotrebe. Sada, deceniju kasnije, kompanija je rešila da ponovo iskoristi isto ime, za novi telefon iste namene, Motorola defy (2021), koji cilja na sve veće tržište robusnih telefona.

Novi Motorola defy napravljen je u saradnji s kompanijom Bullit, koja je jedna od vodećih svetskih proizvođača robusnih telefona. Defy je osmišljen da zadovolji i najzahtevnije korisnike. Ipak, ovaj telefon je specifičan jer se po njegovom dizajnu ne bi moglo tvrditi da je u pitanju uređaj za tu namenu. Naime, robusni telefoni su obično većih dimenzija i znatno deblji od standardnih telefona, sa zaštitnim kućištem čiji dizajn odmah ukazuje na njihovu namenu. Za razliku od njih, Motorola defy izgleda veoma elegantno i bez problema bismo mogli da ga svrstamo u klasu standardnih telefona.

On jeste nešto deblji i masivniji od klasičnih pametnih telefona, ali su te dimenzije u spakovane u prihvatljiv okvir. Kućište je napravljeno od čvrste, otporne plastike, koja je „prošarana“ kosim linijama. Telefon je napravljen po IP68 standardu i MIL SPEC 810H vojnim standardom, koji garantuju zaštitu od prašine, prljavštine i vlage. Kompanija tvrdi da telefon ima dvostruko zapečaćeno kućište, koje mu obezbeđuje više od pola sata funkcionisanja u vodi dubine do 1.5 m, zaštitu od padova do visine od 1.8 m, kao i rad na ekstremnim temperaturama (od -30 °C do +75 °C). Pored svega toga, telefon je moguće prati sapunom i dezinfekcionim sredstvima, što je u današnje vreme pandemije korona virusa samo dodatni plus.

Pročitajte i tekst:  Ekskluzivno: Motorola predstavila novi model telefona – otporan na gotovo sve

Ekran telefona je dijagonale 6.5 inča u HD+ rezoluciji, sa najjačom Gorilla Glass Victus zaštitom debljine 0.7 mm koja ima i do četiri puta veću otpornost na ogrebotine od uobičajenih zasitnih stakala. Na zadnjoj strani telefona postavljena je trostruka zadnja kamera. Zbog veće debljine telefona nije bilo potrebe da modul sa kamerama „viri“ izvan kućišta, što kod ove vrste telefona možemo da smatramo dodatnim zaštitnim faktorom. Ispod kamera, u istom modulu, smešten je senzor otiska prsta, tradicionalno obeležen Motorola logoom. Na levoj bočnoj strani se, pored standardnih tastera, nalazi i dodatni programabilni taster, na donjoj strani smešten je USB-C konektor, a na desnoj bočnoj strani nalazi se 3.5 mm konektor za slušalice.

Glavna kamera ima senzor od 48 MP, a pored nje na raspolaganju su 2 MP makro senzor i 2 MP senzor dubine. Glavna kamera koristi Quad Pixel tehnologiju, pa su izlazne fotografije podrazumevano rezolucije 12 MP. Naravno, ukoliko želite, moguće je aktiviranje i 48 MP moda. Na telefonu ove namene kvalitet kamera nije u fokusu, ali možemo da kažemo da sasvim dobro obavljaju posao. U dnevnim uslovima kvalitet fotografija je odličan, a u noćnim uslovima primetna je malo veća količina šuma, ali sve to je u prihvatljivom opsegu. Prednja kamera ima rezoluciju 8 MP, a ona se pored fotografisanja koristi i za otključavanje telefona prepoznavanjem lica korisnika (Face Unlock opcija).

Pročitajte i tekst:  HUAWEI osvojio dve EISA nagrade

Motorola defy je zasnovan na osmojezgarnom Qualcomm Snapdragon 662 čipsetu, napravljenom u 11 nm proizvodnom procesu. Sistem zaokružuju 4 GB RAM-a i 64 GB prostora za podatke, koji se po potrebi može proširiti putem microSD kartice. Na Antutu benchmark-u telefon je postigao 177.183 poena. Baterija je kapaciteta 5.000 mAh i obezbeđuje dva dana upotrebe bez punjenja. Na telefonu dolazi preinstaliran Android 10 operativni sistem, mada Motorola obećava da će uskoro „izbaciti“ i update na Android 11. Takođe, velika prednost je i to što se kompanija obvezala da će za ovaj telefon isporučivati sigurnosne ispravke do 2023. godine.

Suštinski, radi se o (ne)tipičnom telefonu više srednje klase koji uspešno koketira između stilskog i robusnog dizajna. Time mu se znatno povećava broj mogućih kupaca, jer može da se dopadne i korisnicima kojima nije neophodan robusni telefon. Motorola defy nije brzinski rekorder, ali to nije ni njegova svrha. Sve poslove, sem eventualno zahtevnijih igara, obaviće tečno i bez zastoja. Njegova prava vrednost ogleda se u tome što je uspeo da pomiri dopadljiv dizajn sa funkcionalnostima potrebnim u ekstremnim uslovima.

Cena: 39.990 rsd

Kontakt: Motorola Srbija

Specifikacije:

Displej 6.5“ IPS LCD, 720 x 1600 piksela, 20:9, Corning Gorilla Glass Victus zaštita
Čipset Qualcomm SM6115 Snapdragon 662 (11 nm)
CPU Osmojezgarni (4×2.0 GHz Kryo 260 Gold & 4×1.8 GHz Kryo 260 Silver)
GPU Adreno 610
Memorija 4 GB RAM, 64 GB storidž, proširivo putem microSD kartice
Kamere Zadnje: 48 MP, f/1.8, (glavna), PDAF; 2 MP, f/2.4, (makro), 2 MP, f/2.4, (senzor dubine);

Prednja: 8 MP, f/2.2, 1.12µm

Baterija 5.000 mAh, brzo punjenje 20 W
Konekcije Wi-Fi, Bluetooth 5.0, GPS, NFC,
Konektori USB-C, 3.5 mm, senzor otiska prsta na zadnjoj strani
OS Android 10
Dimenzije 169.8 x 78.2 x 10.9 mm
Masa 232 g
Boje Crna, zelena