Testirali smo Motorola Edge 20 Lite – Telefon sa odličnim balansom cene i performansi

Nakon Motorola Edge 20 Pro telefona, koji je se pokazao kao pun pogodak i po pitanju cene i po pitanju performansi, na test nam je stigao njegov jeftiniji (i nešto slabiji) rođak – Motorola Edge 20 Lite. I on donosi mnogo za uloženi novac i svakako predstavlja odličan izbor ukoliko želite kvalitetan telefon, a ipak niste spremni da za njega izdvojite previše novca.

Ali da krenemo redom. Edge 20 Lite poseduje ekran dijagonale 6.7 inča, koji ima osveženje od 90 Hz. To pokazuje da ova, veća brzina osvežavanja ekrana, polako ali sigurno pronalazi svoje mesto i u telefonima niže cenovne klase. Rezolucija ekrana je 2.400 x 1.080 piksela, a kvalitet prikaza je odličan – teško da ćete pronaći bolji u ovoj cenovnoj klasi. Prikaz boja je precizan, a slika je vidljiva i na suncu, doduše u nešto zatamnjenijoj varijanti, ali ipak dovoljno da možete da pročitate sadržaj na ekranu. Uz to, u opcijama možete da birate da li želite „zasićeniji“ ili „prirodni“ prikaz boja, kao i da podešavate njihovu temperaturu.

Zadnja strana i bočne ivice su napravljeni od plastike, ali po svemu sudeći odabran je kvalitetan materijal za koji se na prvi pogled ne bi reklo da je plastičan. Na desnoj strani, ugrađen u power taster smešten je skener otiska prsta, kao i tasteri za podešavanje jačine zvuka. Na levoj strani se nalazi taster za pozivanje Google Assistant-a, slot za SIM kartice i microSDXC. Na donjoj strani su postavljeni USB-C port, ali i 3.5 mm audio konektor.

Pročitajte i tekst:  Napredne funkcije Samsung Galaxy S7 i S7 edge

Telefon je opremljen MediaTek Dimensity 720 čipsetom, sa 8 GB RAM-a i 128 GB prostora za podatke. Naravno, ako vam to nije dovoljno, postoji mogućnost proširenja putem microSDXC kartica. Ovaj čipset ima podršku i za 5G, tako da se Edge 20 Lite može smatrati i jednim od najjeftinijih 5G telefona trenutno dostupnih na tržištu. Čipset je dovoljno moćan da obezbedi dobre performanse u svim uobičajenim dnevnim poslovima, uključujući čak i povremeno igranje. Sve to je zaokruženo sa baterijom od 5.000 mAh koja obezbeđuje dva dana autonomije, možda čak i više ukoliko osvežavanje ekrana spustite na standardnih 60 Hz.

Konačno smo stigli i do onog što vas verovatno najviše interesuje – kamera. Motorola Edge 20 Lite poseduje modul sa trostrukom zadnjom kamerom. Glavni senzor ima rezoluciju od 108 MP, a pored njega su na raspolaganju ultra-široka kamera rezolucije 8 MP i senzor dubine od 2 MP. Glavna kamera kreira fotografije veoma dobrog kvaliteta. Reprodukcija boja je odlična, a dobro funkcioniše i HDR opcija. Ultra-široka kamera daje nešto „mekše“ ivice na fotografijama, što je i razumljivo, ako se uzme u obzir razlika u rezoluciji senzora. Ipak, nemojte ovo da shvatite pogrešno – i ove fotografije su dobrog kvaliteta. Prednja kamera je rezolucije 32 MP, a za nju slobodno možemo da kažemo da obezbeđuje iznad-prosečne rezultate. Kod video snimanja rekli bismo da hardverska stabilizacija postoji samo u 1080p rezoluciji, što je i razumljivo jer se radi o telefonu srednje klase. Zato je preporuka da za snimanje u 4K rezoluciji koristite neki stativ, ili ako je potrebno kretanje, ručni stabilizator.

Pročitajte i tekst:  XIAOMI 14 ULTRA - Interesantna kampanja „Ti, u oku legende“ oduševila javnost u Srbiji

Telefon je opremljen sa Android 11 operativnim sistemom, zajedno sa standardnim Motorola My UX korisničkim interfejsom, koji je lak i intuitivan za upotrebu, i što je najvažnije, ne opterećuje ostatak sistema.

Šta na kraju možemo da kažemo o ovom telefonu? Motorola Edge 20 Lite, kao najslabiji predstavnik Edge serije, ne samo da nas nije razočarao, već je ponudio i više nego što smo očekivali. Telefon nudi odličan OLED ekran sa visokom preciznošću prikaza boja i brzim osveženjem, kvalitetnu glavnu i selfi kameru, kao i solidan čipset sa 5G podrškom koji obezbeđuje dobre performanse i dugotrajnu autonomiju. Sve to ga svrstava u visoku srednju klasu i čini ga odličnim izborom za korisnike koji žele dobar telefon po razumnoj ceni.

Cena: 39.999 rsd.

Kontakt: Motorola Srbija

Specifikacije:

Ekran 6,7“, 1.080 x 2400 px, 19,5:9, OLED, 90 Hz, HDR10+
Čipset MediaTek MT6843 Dimensity 720 5G (7 nm)
CPU Octa-core (2×2.0 GHz Cortex-A76 & 6×2.0 GHz Cortex-A55)
GPU Mali-G57 MC3
Memorija 8 GB RAM, 128 GB storidž, proširivo sa microSDXC karticama do 1 TB
SIM Dual SIM (nano SIM, 5G + 4G)
Baterija 5.000 mAh, 30 W brzo punjenje
Kamere Zadnje: 108 MP, f/1.9, (široka), 1/1.52”, 0.7µm, PDAF; 8 MP, f/2.2, 118˚ (ultraširoka), 1/4.0”, 1.12µm; 2 MP, f/2.4, (senzor dubine); Video: 4K@30fps, 1080p@30/60/120fps;

Prednja: 32 MP, f/2.3, (široka), 0.7µm; Video: 1080p@30fps;

Konekcije Wi-Fi, Bluetooth 5.0, GPS, NFC, USB-C 2.0, 3.5 mm, 4G/5G
Ostalo Senzor otiska prsta na power tasteru, FM radio
OS Android 11 + My UX
Boje Electric Graphite, Lagoon Green
Dimenzije 165.9 x 76 x 8.3 mm
Masa 185 g