Ekskluzivno: Testirali smo Motorola Moto G100 – Brzina bez kompromisa

Kada govorimo o Moto G seriji Motorola telefona, prva asocijacija su pristupačni telefoni dobrih karakteristika, koji donose dosta za uložen novac. Sa najnovijim modelom, Motorola Moto G100, kompanija želi da napravi zaokret – ovaj telefon ne donosi samo dobar odnos cene i performansi, već ide korak dalje (možda je pravilnije reći i nekoliko koraka dalje) – jer nudi vrhunske (i to zaista vrhunske) performanse po ceni koja je i dalje u domenu veoma prihvatljive.

To prvenstveno može da zahvali Snapdragon 870 čipsetu, koji je još moćniji od prošlogodišnjih šampiona – Snapdragon 865 i 865+ čipseta. Moramo da skinemo kapu Motoroli koja je uspela da jedan ovako brz i moćan procesor „spakuje“ u telefon koji cenovno spada u srednju klasu. Time je, definitivno, pomutila vodu konkurentima koji najmoćnije procesore stavljaju isključivo u kategoriju čija se cena redovno piše sa četiri cifre. Već i ta činjenica širom otvara vrata Motoroli Moto G100 telefonu da „počisti“ konkurenciju u narednom periodu.

Veliki ekran

Da bi uspela u toj nameri, Motorola je morala da napravi kompromise i da „uštine“ na nekim drugim stvarima. Srećom po korisnike, ni jedna od tih stvari neće smetati u radu, a mnogi korisnici ih neće ni primetiti. Jedna od njih je plastično kućište, koje je dovoljno kvalitetno i atraktivno izgleda – ali nije metalno ili stakleno. Telefon poseduje ekran dijagonale 6.7 inča, sa Full HD+ rezolucijom, podrškom za HDR10 i osvežavanjem od 90 Hz. Zahvaljujući odnosu stranica od 21:9, telefon je izdužen i lako ga je držati u jednoj ruci. Druga stvar koja je prouzrokovana smanjenjem cene je što se Motorola odlučila da na ovom modelu postavi IPS ekran, umesto OLED-a. Ali da se razumemo – testiramo telefon koji je otprilike tri puta jeftiniji od direktnih brzinskih konkurenata, pa u tom kontekstu ovo ne samo da ne možemo smatrati manom, već dobrim poslovnim potezom.

Pročitajte i tekst:  Ekskluzivno: Motorola predstavila najnoviji model telefona - Moto G20

Kamere

Interesantno je da je Motorola odlučila da na prednjoj strani postavi dve selfi kamere – što nismo viđali ni kod mnogo skupljih telefona. Ovde su one smeštene u gornjem levom uglu ekrana, u obliku dva punch-hole „prozorčića“. Iskreno, mislimo da je ovde mogao da se ostavi i samo jedan, veći otvor za obe kamere, jer suštinski taj deo ekrana ne deluje da ga je moguće iole smisleno upotrebiti. Ipak, kao što ćete ubrzo videti, Motorola je čak i tu uspela da smesti određenu informaciju za korisnika. Moto G100 poseduje glavnu selfi kameru rezolucije 16 MP, koja koristi Quad Bayer tehnologiju. Time se realna rezolucija selfi kamere smanjuje na 4 MP, ali uz mnogo jasniji prikaz detalja. Druga, širokougaona selfi kamera ima malo slabiji kontrast, ali nju ćete ređe koristiti – samo kad je potrebno da „uhvatite“ širi selfi kadar. Interesantno je da se na ekranu prikaže svetleći prsten oko trenutno aktivne selfi kamere, što je zanimljiv detalj i verovatni razlog zašto dve, a ne jedna veća „rupa“ na ekranu.

Na zadnjoj strani telefona, nalazi se sistem od tri kamere. Glavna kamera ima rezoluciju 64 MP i takođe koristi Quad Bayer tehnologiju – što znači da su izlazne fotografije rezolucije 16 MP. Pored njega tu je i širokougaona kamera rezolucije 16 MP, dok je treća dubinski senzor rezolucije 2 MP. Tu je još i TOF 3D koji pomaže prilikom fokusiranja. Fotografije su odličnog kvaliteta, sa dobrim zasićenjem i realnim prikazom boja. U odnosu na cenu telefona, dobićete i više nego što biste mogli da očekujete. Kao i na selfi kamerama, i ovde postoji prsten oko kamere, sada u LED varijanti, koji se aktivira kada je se (ručno) uključi makro mod. U praksi se pokazalo da je to vrlo zgodan dodatak koji olakšava fokusiranje predmeta.

Pročitajte i tekst:  T 'nB ESGAME2 – Gejmerske bubice

Interesantno je da Motorola Moto G100 omogućava snimanje u 6K/30 fps rezoluciji, mada nismo sigurni kome bi to moglo da bude korisno, naročito što u tom slučaju ne postoji nikakva stabilizacija snimka. Ali u 4K rezoluciji, sa 30 fps ili 60 fps, već je druga priča – elektronska stabilizacija dobro radi svoj posao, pa je naša preporuka da, ako želite veću rezoluciju od FHD snimka, koristite 4K.

Sirova snaga

Već smo pomenuli da je telefon zasnovan na Snapdragon 870 čipsetu. Jedno od osam jezgara radi na 3.2 GHz, što je najveći radni takt koji smo do sada videli na mobilnim telefonima. Preostala jezgra rade na 2.42 GHz (tri jezgra) i 1.8 GHz (četiri jezgra). S obzirom da je u pitanju nadgradnja Snapdragon 865 čipseta, i Snapdragon 870 donosi podršku za 5G tehnologije.

Moto G100 koji nam je bio na testu poseduje i 8 GB RAM-a, kao i 128 GB prostora za podatke. Motorola proizvodi i model sa 12 GB RAM-a i 256 GB storidžom, ali za sada nema naznaka da li će on biti dostupan na našem tržištu.

Kao i svi telefoni iz G serije, i Motorola Moto G100 donosi veliku bateriju kapaciteta 5.000 mAh, koja će obezbediti sigurna dva dana autonomije.

Softver

Ovaj telefon dolazi sa najnovijim Android 11 operativnim sistemom. Po starom dobrom običaju, OS je skoro „čist“ i nadograđen je samo poznatim Motorola prečicama koje znatno olakšavaju svakodnevni rad na telefonu. Ipak, uz ovaj model Motorola je predstavila i još jedan novitet – „Ready For“ platformu, koja obezbeđuje povezivanje telefona sa monitorom, čime se on pretvara u klasičan računar ili konzolu za igru. Veza sa monitorom ostvaruje se preko USB-C ili HDMI konekcije, a eksterna tastatura, miš i eventualno džojped, mogu da se povežu putem bluetooth konekcije. Naravno, za „Ready For“ je potreban i poseban dock, koji će se prodavati zasebno.

Pročitajte i tekst:  Ovaj telefon ima 3 stvari koje nemaju čak ni duplo skuplji telefoni

* * *

Kao što se iz prethodnog može videti, radi se o izuzetno moćnom telefonu koji je beskompromisan kada je brzina u pitanju. Negde je, naravno, moralo da se uštedi, ali je na Moto G100 telefonu svaki detalj dobro promišljen i štedelo se tamo gde najmanje smeta. Najvažnije komponente, koje korisnici najviše žele kod mobilnog telefona su „nabudžene“ skoro do maksimuma, uz zadržavanje izuzetno atraktivne cene. Šta više, u našoj državi ta cena je čak i niža nego u Evropi, što je još jedan kuriozitet koji nam je Motorola spremila sa ovim modelom. Zato možemo da kažemo da se nećemo iznenaditi ako Motorola Moto G100 u narednim mesecima postane „ubica“ flagship telefona.

Cena: 44.999 rsd.

Kontakt: Motorola Srbija

Specifikacije:

Displej 6.7“, 1080 x 2520 px, 21:9, IPS LCD, 90 Hz, HDR10, Corning Gorilla Glass 3 zaštita
Čipset Qualcomm SM8250-AC Snapdragon 870 5G (7 nm)
CPU Octa-core (1 x 3.2 GHz Kryo 585 & 3 x2.42 GHz Kryo 585 & 4 x 1.80 GHz Kryo 585)
GPU Adreno 650
Memorija 8 GB RAM + 128 GB storidž, proširivo putem microSDXC kartice
Kamere Zadnje: 64 MP, f/1.7, (široka), 1/2.0”, 0.7µm, PDAF, Laser AF;
16 MP, f/2.2, 117˚ (ultraširoka), 1.0µm, PDAF;
2 MP, f/2.4, (senzor dubine);TOF 3D;Prednje: 16 MP, f/2.2, (široka), 1.0µm;

8 MP, f/2.4, 118˚ (ultraširoka), 1.12µm

SIM Hibridni dual SIM (nano SIM)
Baterija Liy-Po, 5.000 mAh, brzo punjenje 20 W
Konekcije Wi-Fi, Bluetooth 5.1, GPS, NFC, USB-C 3.1, senzor otiska prsta, 3.5 mm izlaz za slušalice
Dimenzije 168.4 x 74 x 9.7 mm
Masa 207 g