Testirali smo Nokia G10 – Pristupačan telefon sa baterijom koja traje 3 dana, a ima i odlične kamere

Nokia G10 je najnoviji model u G seriji pametnih Nokia telefona kompanije HMD Global. Telefon se odlikuje niskom cenom i visokom upotrebljivošću, a napravljen je da se koristi  duži vremenski period. To se odnosi i na softversku i na hardversku stranu. Naime, već sada je na telefonu instaliran najnoviji Android 11, a proizvođač garantuje pune tri godine mesečnih bezbednosnih update-ova, kao i dve nadogradnje operativnog sistema. Uzimajući sve to u obzir, Nokia G10 postaje veoma atraktivna solucija za korisnike koji ne žele da često menjaju telefone i da u njih ulažu velike iznose novca. Pored toga, svi modeli Nokia telefona, uključujući i ovaj, podležu rigoroznim testovima hardverskih komponenti (u pitanju je oko 50 različitih testova), koji osiguravaju da svaka komponenta ispunjava visoke proizvodne standarde. Uostalom, iako je kućište napravljeno od plastike, Nokia G10 deluje veoma robusno, a pokazalo se i veoma izdržljivo.

Telefon dolazi sa ekranom dijagonale 6.5 inča, zasnovanom na LCD IPS tehnologiji i rezoluciji 720 x 1600 piksela. Sa odnosnom stranica 20:9, bez obzira na veličinu ekrana, može udobno i lako da se koristi jednom rukom. Ekran je dobro osvetljen, pa bez problema može da se koristi i napolju, pod uslovom da na njega ne padaju direktni sunčevi zraci. Nivo crne boje i kontrast su takođe dobri i gotovo da izvlače maksimum iz primenjene IPS tehnologije. Sve u svemu, bez obzira na nešto nižu rezoluciju za ovu veličinu ekrana, za koju moramo da kažemo da je uobičajena za klasu telefona kojima Nokia G10 pripada, kvalitet prikaza je dobar, odnosno čak znatno bolji od proseka u ovoj klasi.

Pročitajte i tekst:  Huawei pokrenuo takmičenje: fotkaj i osvoji

Na zadnjoj strani telefona nalazi se set kamera, postavljenih u kružnom prstenu na sredini gornjeg dela poklopca. Glavna kamera ima rezoluciju od 13 MP, a pored nje na raspolaganju su još makro kamera od 2 MP, kao i senzor dubine iste rezolucije. Na prednjoj strani je postavljena selfi kamera od 8 MP. I jedna i druga kamera daju iznenađujuće dobre fotografije, gde deo zasluga definitivno pripada i ugrađenom AI modu fotografisanja, koji se posebno ističe prilikom fotografisanja portreta i u noćnom modu. Kod portreta je moguće definisanje stepena zamućenja pozadine, čime se dodatno ističe fokus na portret. Noćni mod se automatski nudi kada nema dovoljno osvetljenja i telefon tada pravi više fotografija sa različitim nivoima osvetljenja, koje uklapa u finalnu fotografiju. Zahvaljujući tome dobijaju se odlične noćne fotografije, dobro osvetljene i sa velikim brojem detalja na njima. Generalno, napravljene fotografije su veoma dobre i (ako izuzmemo rezoluciju), po kvalitetu su uporedive sa fotografijama znatno skupljih modela telefona. Pomenućemo još i da i prednja i zadnja kamera imaju mogućnost snimanja videa u 1080p rezoluciji.

Nokia G10 dolazi sa MediaTek Helio G25 čipsetom, koji mu obezbeđuje dovoljno snage za svakodnevni rad. Hardver je upotpunjen sa Mali-G52 grafičkom kartom koja nudi realistično vizuelno iskustvo. Osnovna varijanta telefona, koja je dostupna na našem tržištu ima 3 GB RAM-a i 32 GB prostora za podatke, a skladišni prostor je proširiv dodavanjem microSD kartice. Ukratko, integrisani hardver obezbediće dovoljno snage za uobičajene dnevne poslove, kao što su gledanje streaming sadržaja, slušanje muzike, telefonske pozive, igranje casual igrica… Na Antutu benchmark-u Nokia G10 je postigao je 103.158 poena.

Pročitajte i tekst:  Nova generacija flagship uređaja stiže u Evropu

Jedna od glavnih karakteristika ovog telefona je velika baterija, kapaciteta 5.050 mAh. Ona, u zavisnosti od načina upotrebe obezbeđuje do čak tri i po dana autonomije, tako da nećete morati da sa sobom stalno nosite punjač. Sa punjačem koji se dobija u paketu, potrebno je oko dva časa za potpuno punjenje baterije.

Nokia G10 je napravljena tako da pojednostavljuje svakodnevni rad. Osim otključavanja skeniranjem otiska prsta (putem senzora koji je postavljen na bočnoj ivici), telefon nudi i opciju prepoznavanja lica. Takođe, na raspolaganju je i zasebno Google Assistant dugme, za pokretanje glasovnog asistenta. Uz to, Android 11 koji dolazi uz telefon je praktično u stock varijanti, što znači da nije opterećen raznim (uglavnom nepotrebnim) programima.

Sve u svemu, radi se o telefonu koji je napravljen da traje u svakom smislu – i kada je u pitanju autonomija baterije, i kada se radi o  životnom veku telefona. Ako vam je potreban telefon koji će korektno obaviti svaki posao, a pri tome ne želite da ga menjate svaki čas, ni da „bacate“ pare na (pre)skupe modele, onda je Nokia G10 odličan izbor. A obezbeđena dugotrajna ažuriranja, učiniće da i za dve godine ovaj telefon bude jednako funkcionalan kao i u trenutku kada ste ga kupili.

Preporučena maloprodajna cena: od 17.999 rsd.

Kontakt: Nokia telefoni

Više informacija o telefonu: FB stranica Nokia telefona

Pročitajte i tekst:  Trendovi mobilnog snimanja koji oblikuju tržište pametnih telefona u 2023. godini

Specifikacije:

Displej 6.5”, HD+, 720 x 1.600 piksela, 20:9
CPU Mediatek Helios G25, 8 x A53 2.0 GHz
GPU Mali-G52
Memorija RAM: 3 GB RAM, 32 GB za podatke, proširivo putem microSD kartice kapaciteta do 512 GB
Kamere Zadnje: Glavna 13MP; Makro 2 MP; Senzor dubine 2 MP;

Prednja: 8MP;

Video: 1080p, 30 fps (i na prednjoj i na zadnjoj kameri);

Baterija 5.050 mAh, brzi punjač 10 W
SIM Dual SIM (nano SIM) + microSD slot
Konekcije 802.11 b/g/n, Bluetooth 5.0, GPS/AGPS +, USB-C, 3.5 mm
OS Android 11, dve godine nadogradnji
Ostalo Google Assistant dugme, FM Radio, senzor otiska prsta
Dimenzije 164.9 x 76.0 x 9.2 mm
Masa 194 g