Iskustva iz prakse: Instalacija Orion Gigant Interneta

Autor ovog teksta je dugogodišnji zadovoljni korisnik Orion ADSL Interneta, ali je došlo vreme za promene. Jednostavno, vreme je pregazilo ADSL tehnologiju. Dok je 20 Mb/s (realnih 16 Mb/s u konkretnom slučaju) moglo da bude zadovoljavajuće za većinu potreba, usko grlo je bila upload brzina od samo 1 Mb/s (u praksi i manje od toga). Drugim rečima, došlo je vreme za upgrade Interneta. S obzirom da je ADSL usluga bila više nego korektna u smislu dostupnosti i kvaliteta signala, izbor za unapređenje Interneta bio je lak – odlučeno je da Orion i u buduće ostane Internet provajder u kući. U prilog tome bila je i aktuelna ponuda Orion Gigant Interneta, koja obezbeđuje velike brzine Interneta, ali i set dodatnih usluga, po vrlo korektnim cenama.

Veća brzina i više usluga po istoj ceni

Dakle, rešeno je – odabran je Gigant Dual TV paket – „Dual TV Classic 1 Gb/s“ koji nudi optički Internet i IP televiziju. Ovaj paket je inače i preporučen od strane Orion-a, kao paket koji nudi najbolji odnos performansi i cene. Taj paket, sa neuporedivo bržim Internetom i dva IPTV set-top-box-a, košta otprilike kao i ADSL Internet sa jednim IPTV set-top-box-om, koji su trenutno u upotrebi.

Prvi korak na putu upgrade-a je provera dostupnosti usluge. Na stranici za odabir paketa nalazi se link za unos ličnih podataka i lokacije, u cilju provere da li je moguće ostvariti odabranu uslugu. Odgovor stiže brzo – već za dan ili dva nakon postavljanja upita. U slučaju autora ovog teksta, na žalost, odgovor je bio negativan. Naime, nakon provere lokacije, utvrđeno je da ne postoje tehnički preduslovi za instalaciju Gigant Interneta, odnosno da u blizini ne postoji razvučena optička mreža koja bi omogućila instalaciju traženog paketa. To je potvrdila i ljubazna operatorka iz Orion telekoma, koja je pored pisanog odgovora pozvala autora ovog teksta telefonom. U razgovoru je naglasila da će zahtev ostati u bazi i da će se javiti čim se steknu tehnički preduslovi za upgrade. Lep gest koji ukazuje na poštovanje korisnika. Znajući kako se „brzo“ stvari odvijaju u Srbiji, autor ovog teksta je digao ruke od upgrade-a, pretpostavljajući da se uslovi za unapređenje infrastrukture neće desiti u skorije vreme. Na sreću, to je bila potpuno pogrešna pretpostavka.

Pročitajte i tekst:  "Moj Orion" Android aplikacija

Otprilike, mesec i po dana nakon tog poziva, sledi drugi poziv iz Orion telekoma, sa neočekivanom informacijom – stekli su se uslovi za upgrade – doduše ne za optički Internet, već za njegovu alternativu zasnovanu na GPON Light tehnologiji. Rečeno je da na datoj lokaciji ona obezbeđuje brzinu od 400/80 Mb/s. S obzirom da je to oko 20 puta brži download i čak 80 puta brži upload od ADSL-a, dilema nije postojala – ponuda je prihvaćena.

Instalacija

Otprilike nedelju dana nakon tog razgovora, javljaju se monteri da dogovore termin za instalaciju. U tom razgovoru oni napominju da će tokom instalacije biti neophodno da se buše neki zidovi i zahtevaju saglasnost korisnika za to. Ovo je veoma korektno, jer se korisniku unapred predočavaju informacije o akcijama koje možda nije spreman da prihvati. Takođe, korisnik je obavešten i da je monterima neophodan izlaz na krov zgrade, radi postavljanja opreme.

Ovde ćemo malo da se pozabavimo i tehnikalijama, koje će objasniti zašto je to potrebno. Naime, GPON (Gigabit Passive Optical Network) Light je tehnologija koja bežičnim putem obezbeđuje velike brzine Interneta. Zbog toga je potrebno da se na vrhu zgrade postavi antena koja gađa „čvorište“. Za razliku od ADSL-a koji je moguće postaviti do 3 km od centrale, GPON Light obezbeđuje konekcije do razdaljine od 20 km (mada operateri često tu maksimalnu razdaljinu smanjuju do 16 km, kako bi obezbedili kvalitetan i stabilan signal). Srećom, u konkretnom slučaju, jedno od Orion čvorišta nalazi se na samo 500 metara udaljenosti od lokacije stana autora ovog teksta, što je bio dodatni garant da će kvalitet signala biti dobar.

Pročitajte i tekst:  Laki Mesh Wi-Fi uređaji: revolucionarno rešenje za bolju Wi-Fi konekciju!

Dakle, na krovu je postavljena Mikrotik Wireless Wire Dish, antena koja obezbeđuje velike brzine i kvalitet signala na udaljenosti do 1.500 metara. Antena nudi AES enkripciju i bežični link na 60 GHz, čime se izbegava zagušenje WiFi opsega, nudeći brzine do 2 Gb/s. Potrebno je samo da se upare dve Wireless Wire Dish antene, koje su već prekonfigurisane. Jedna antena se postavlja na lokaciji korisnika, a druga na čvorištu, usmerene jedna prema drugoj.

Pored antene, na krovu je postavljen i svič, Mikrotik netpower Lite 7R, koji omogućava povezivanje do 8 korisnika. Drugim rečima, postavljanjem ove antene i sviča, stvoreni su preduslovi da se još sedam korisnika istoj lokaciji poveže putem GPON Light tehnologije. Na taj način, Orion ne samo da je obezbedio brzi Internet autoru ovog teksta, već je unapred pripremio sve što je potrebno za dalje širenje svoje mreže u istoj zgradi.

Kabl od sviča potrebno je da se ubaci u stan i zbog toga je neophodno bušenje zidova. Sve se obavlja u dogovoru sa korisnikom, tako da on sam odabira mesto gde će da se buši zid, kao i gde će biti postavljen ruter u stanu.

Inače, u odabranom paketu dobija se TP-Link Archer C6 AC1200 Wireless Mu-MIMO Gigabit ruter. On poseduje četiri eksterne i jednu internu antenu, koje obezbeđuju veću pokrivenost signala. To je dual band ruter koji radi na 2.4 GHz i na 5 GHz. Povezivanje na 5 GHz obezbeđuje veće brzine bežičnog Interneta, ali manji domet, dok 2.4 GHz nudi nešto manje brzine, ali mnogo bolju pokrivenost signalom. Ispostavilo se da su kvalitet i rasprostiranje signala znatno bolji u odnosu na stari ADSL ruter, koji je dodatno „nadograđen“ eksternom antenom sa pojačanjem od 8 dB.

Pročitajte i tekst:  Lenovo pomera proizvodnju korporativnih proizvoda u Evropu

Uz to, paket uključuje i dva Laki STB-a za IPTV, koji kada su kablom povezani sa ruterom, mogu da funkcionišu kao dodatni Access Point-i, tako da je pokrivenost stana potpuna, sa maksimalnom jačinom signala u svakom kutku. To nije bilo moguće ostvariti sa ADSL ruterom (sa pomenutom eksternom antenom), kao ni sa dodatnim WiFi ekstenderima, postavljenim na strateškim mestima u stanu.

Ostvarene brzine

Ceo proces instalacije trajao je negde oko dva časa, kao i još toliko za postavljanje dodatne antene na čvorišu i njihovu sinhronizaciju. Nakon otprilike četiri časa od početka radova ostvarena je prva Internet konekcija putem GPON Light tehnologije. Izmerena brzina na računaru, koji je putem LAN kabla povezan sa ruterom bila je skoro 380 Mb/s za download i skoro 75 Mb/s za upload. Ako se uzme u obzir da je očekivan gubitak od nekih 10 procenata, ovo su praktično maksimalne brzine koji odabrani paket nudi.

Brzina Interneta ostvarena na LAN konekciji

Bežična konekcija, na 5 GHz donela je brzine od preko 200 Mb/s za download i skoro 60 Mb/s za upload, dok su na 2.4 GHz te brzine oko 45 Mb/s za download i 32 Mb/s za upload.

Brizna WiFi Interneta ostvarena na 5 GHz

 

Brzina WiFi Interneta ostvarena na 2.4 GHz

Ovo je samo prvi deo priče o instalaciji Orion telekom GPON Light tehnologije. Za otprilike dva meseca sumiraćemo utiske o ponašanju u realnom, svakodnevnom radu, koji se tiču stabilnosti i postojanosti veze i eventualnim varijacijama u brzini Interneta. Tako ćete iz prve ruke dobiti kompletnu sliku o kvalitetu ponude Orion Gigant Interneta.