Ekskluzivno: Testirali smo Nokia X30 5G – I ekologija i odlične performanse

Ekologija na prvom mestu

Ovde ne govorimo samo o ambalaži, koja je napravljena od kraft papira, sa ispisom od mastila na bazi biljnog porekla. Sama kutija je 100 procenata FSC sertifikovana i izrađena je od 95 procenta recikliranih materijala. Ali, HMD Global se nije zaustavio na tome, već je ekološki pristup primenio i na samom telefonu. Na primer, u skladu sa time metalni okvir napravljen je od potpuno recikliranog aluminijuma. Zadnja strana je od polimernog kompozita, koga čini 65 procenata reciklirana plastika. A nedostatak punjača u pakovanju donosi dve prednosti – smanjenje e-otpada i emisije CO2 prilikom transporta, jer je kutija telefona i manja i lakša.

Dizajn

Kućište Nokia X30 5G telefona je elegantno dizajnirano, a već pomenuti materijal od kojeg je ono napravljeno ima još jedno korisno svojstvo – po njemu ne ostaju otisci prstiju. Modul sa kamerama je dosta izdignut iznad kućišta, ali to ne mora da vas brine, pošto je preko njega postavljena Corning® Gorilla® Glass® zaštita. Drugim rečima, to u praksi znači da se staklo preko sočiva neće ogrebati i time uticati na kvalitet fotografija.

Na prednjoj strani nalazi se PureDisplay AMOLED displej dijagonale 6.43 inča, sa rezolucijom 1080 x 2400 piksela i osvežavanjem od 90 Hz. Ekran je zaštićen sa Gorilla® Glass® Victus® zaštitom, tako da generalno možemo da kažemo da je telefon odlično zaštićen od eventualnih padova i udaraca. Pored toga, Nokia X30 5G ima i IP67 sertifikat, što znači da je vodootporan i zaštićen od prašine.

Senzor otiska prsta skriven je ispod ekrana, dok je selfi kamera postavljena centralno, uz gornju ivicu ekrana, u „punch hole“ varijanti. Sveukupan utisak je da je telefon lagan i udoban za držanje i upotrebu jednom rukom.

Pročitajte i tekst:  Saznajte zbog čega će HONOR Magic6 Lite biti vaš novi omiljeni uređaj

Kamere

Na zadnjoj strani, Nokia X30 5G poseduje sistem sa dve kamere. Glavna kamera ima rezoluciju od 50 MP sa optičkom stabilizacijom i koristi četiri ulazna piksela za jedan piksel na izlaznoj fotografiji. Zahvaljujući tome, fotografije su odličnog kvaliteta, kako u dnevnim, tako i u noćnim uslovima fotografisanja. Pored nje, implementirana je i ultraširoka kamera rezolucije 13 MP.

Nokia X30 5G ima jednu veoma interesantnu opciju, Capture Fusion, koja donosi kombinaciju fotografija sa glavne i ultraširoke kamere. Kada je ona aktivna, obe kamere se koriste za fotografisanje scene, a zatim softver spaja obe slike u jednu, kako bi se u centralnom delu fotografije dobilo više detalja. Time se dobija kvalitet glavne kamere na ultraširokim snimcima.

Za noćne snimke na raspolaganju je režim, Night Mode 2.0, koji obrađuje nekomprimovane podatke kako bi „pročistio“ fotografiju i eliminisao kolorni šum u uslovima slabijeg osvetljenja (recimo u sumrak). Za fotografisanje noću obezbeđen je Dark Vision mod, koji obezbeđuje dodatno svetlo u senzoru i dužu ekspoziciju. A kada želite da napravite fotografije u mrklom mraku, dostupan je Tripod mod. On bi trebao da se koristi samo kada je telefon apsolutno stabilan, postavljen na tripod, ili naslonjen na neki predmet, a donosi automatski odabir odgovarajuće duge ekspozicije (do maksimalnih 56 sekundi).

Video snimci mogu da se snimaju u Full HD rezoluciji, sa 60 FPS, uz optičku stabilizaciju snimka. Veoma nam se svideo zvuk koji se snima tom prilikom, pošto je odličnog kvaliteta i bez šumova koje prouzrokuju vetar ili buka. Pomenućemo i da je glavna kamera definitivno u stanju i za 4K rezoluciju, ali ona nije podržana zbog ograničenja odabranog čipseta.

Pročitajte i tekst:  Carpe Diem (Uhvatite dan) uz "HONOR Magic Moments"

Ni prednja kamera, rezolucije 16 MP nije zaobiđena sa korisnim AI funkcijama. Tu bismo izdvojili AI Portrait režim, koji poboljšava detalje na licu, upotrebom veštačke inteligencije, kao i Night Selfie opciju, za dobijanje kvalitetnih selfija u uslovima lošeg ili slabog osvetljenja.

Performanse

Nokia X30 5G je zasnovan na Snapdragon 695 5G čipsetu, koji je tipičan pripadnik srednje klase. Sačinjen je od osmojezgarnog procesora i Adreno 619 GPU-u, a sistem je zaokružen sa 8 GB RAM-a i 256 GB prostora za podatke. Moramo da kažemo da je proizvođač napravio odličan posao po pitanju hlađenja telefona jer, čak i pri najvećim opterećenjima temperatura kućišta ne prelazi 38 stepeni.

Ugrađena baterija ima kapacitet od 4200 mAh, što je nešto manje od današnjeg standarda za ovu klasu. Konkurencija uglavnom nudi kapacitete baterije od 4500 mAh, do 5000 mAh. Međutim, to ne mora da znači ništa. S obzirom da poseduje praktično stock varijantu Android OS-a (nema bloatware aplikacija), kao i zahvaljujući odličnoj optimizaciji, Nokia X30 5G bez problema uspeva da izdrži do dva dana normalne upotrebe.  Baterija je takođe dizajnirana tako da zadrži oko 80% svog kapaciteta čak i nakon 800 punih ciklusa punjenja. A tu je i Super Battery Saver režim rada koji ima zadatak da maksimalno produži trajanje baterije kada njen kapacitet padne na 10 odsto. U tom režimu, ostaju dostupne samo SMS poruke i hitni pozivi, dok su sve druge opcije isključene.

Pročitajte i tekst:  Ukoliko planirate da nabavite novi mobilni telefon sada je pravi trenutak - Proverite zašto!

Garancija

HMD Global je za evropsko tržište (uključujući i našu državu), obezbedio čak tri godine garancije za ovaj telefon. To može da bude jedan od bitnijih razloga da se odlučite baš za ovaj model. Takođe, kompanija se obavezala da će tri godine redovno „izbacivati“ sigurnosna unapređenja OS-a, a vlasnici telefona mogu da očekuju da će dobiti i tri nove verzija Android-a.

Zaključak

Nokia X30 5G je odličan telefon iz više srednje klase. Potencijalnim kupcima sigurno će se svideti kvalitetan ekran, dobre kamere sa inovativnim opcijama, odlično optimizovan sistem i Android OS u svojoj izvornoj verziji. Naravno, veoma bitan detalj je i dužina garancije, a veliki plus moramo da damo i trudu kompanije da proizvod učini što je moguće više ekološki prihvatljivijim.

Preporučena cena: 69.999 rsd.

Više informacija na: veb-sajtu Nokia telefona

Specifikacije:

Displej 6.43”, AMOLED, 1080 x 2400 piksela, 90 Hz, 20:9 odnos stranica, Corning® Gorilla® Glass® Victus® zaštita
Čipset Qualcomm SM6375 Snapdragon 695 5G (6 nm)
CPU Octa-core (2 x 2.2 GHz Kryo 660 Gold & 6 x 1.7 GHz Kryo 660 Silver)
GPU Adreno 619
Memorija 8 GB RAM, 256 GB storidž, nema slot za proširenje
SIM Dual SIM (nano SIM)
Kamere Zadnje: 50 MP, f/1.8, (široka), 1/1.56”, 1.0 µm, PDAF, OIS;
13 MP, f/2.4, 123˚ (ultraširoka), 1/3.06”;
Video: 1080p@30/60fps;Prednja: 16 MP, f/2.4, (široka), 1/3.06”, 1.0 µm;
Video: 1080p@30fps;
Baterija Li-Po, 4200 mAh, 33 W  brzo punjenje
Konekcije WiFi, Bluetooth 5.1, GPS, NFC, Infracrveni port, USB-C, senzor otiska prsta ispod ekrana
Dimenzije 158.9 x 73.9 x 8 mm
Masa 185 g
Boje Cloudy Blue