Testirali smo Realme 9 – Ko kaže da ne može dobar telefon za malo novca?

Sa realme 9 telefonom, proizvođač je pokušao da zadovolji najširu populaciju potencijalnih korisnika, onih koji za prihvatljivu količinu novca žele da dobiju maksimalno moguće performanse, ali i funkcionalnosti telefona. Po svemu što smo videli, realme je sa ovim modelom u velikoj meri uspeo u toj nameri.

Nama je na test stigao realme 9 u 4G varijanti, bitno je naglasiti da na nekim tržištima postoji i 5G varijanta. Interesantno je da te dve verzije imaju bitno različite specifikacije, pri čemu su hardverske specifikacije u 4G varijanti znatno bolje. Na primer, ova varijanta ima bolji displej, brže punjenje, više prostora za smeštaj podataka, pa čak i bolju glavnu kameru. Zato slobodno možemo da kažemo da bi to mogla da budu dva potpuno različita modela telefona, pri čemu je 4G varijanta definitivno bolji izbor (posebno za naše podneblje koje još uvek nije pokriveno 5G mrežom).

Atraktivan dizajn

Realme 9 je lagan i tanak telefon, koji teži samo 179 grama, a debljina mu je 7.99 mm. Zadnja strana telefona je plastična, ali je tretirana sa nekoliko različitih tehnoloških procesa zahvaljujući kojima se dobija 3D hologramski utisak. Kada se nađete na suncu boja će se menjati jer će, u zavisnosti od ugla držanja, dolaziti do presijavanja i veoma lepih kolornih efekata 3D talasanja. Definitivno je u pitanju izuzetno atraktivan prikaz i jasno je da realme, ne samo sa ovim modelom, puno napora ulaže da ostvari „vau“ efekat prilikom prvog susretanja sa telefonom.

Kamera visoke rezolucije

Zadržaćemo se još malo na zadnjoj strani telefona. Realme 9 poseduje sistem sa tri kamere, od kojih glavna ima rezoluciju od čak 108 MP. Ovo je prijatno iznenađenje, jer zaista nismo očekivali da u ovom cenovnom rangu dobijemo kameru tolike rezolucije. Ona je zasnovana na Samsung ISOCELL HM6 senzoru, a poseduje i tehnologiju koja 9 fizičkih piksela spaja u jedan na krajnjoj fotografiji. Time je obezbeđeno dovoljno svetla za fotografisanje u uslovima lošeg osvetljenja. Ovaj senzor ima i brzo fokusiranje, kao i tzv. „in-senzor“ zum. To je digitalni zum koji praktično kropuje izlaznu fotografiju, ali je zahvaljujući velikom broju piksela i dobrom algoritmu, uvećanje do 3x je gotovo jednako dobro kao i da se radi o optičkom zumu. Možda sveukupni kvalitet fotografija i video snimaka nije na nivou kamera u premium klasi telefona, ali definitivno ne zaostaje mnogo za njima.

Pročitajte i tekst:  Huawei Letnji Barometar 2017

Pored glavne kamere, na zadnjoj strani su dostupne još i 8 MP ultraširoka kamera, kao i makro kamera rezolucije 2 MP. Naravno, tu je i prednja, selfi kamera, rezolucije 16 MP, smeštena u „punch hole“ varijanti, u gornjem levom uglu ekrana.

Kvalitetan displej

Na prednjoj strani nalazi se Super AMOLED ekran dijagonale 6.4 inča, sa osvežavanjem od 90 Hz. Ovaj ekran omogućava čak 10240 nivoa podešavanja osvetljenja, čime se, kada je aktivirano automatsko osvetljenje u odnosu na ambijentalno svetlo, postiže da u svakoj situaciji realme 9 nudi optimalan prikaz na ekranu. Rezolucija ekrana je 1080 x 2400 piksela, a on je zaštićen sa Corning Gorilla Glass 5 zaštitom.

Još jedna stvar koju nismo očekivali u ovom cenovnom rangu, je senzor otiska prsta skriven ispod displeja.

Unutrašnjost telefona

Model koji smo testirali opremljen je sa 8 GB RAM-a i 128 GB prostora za podatke. Oni pripomažu Qualcom Snapdragon 680 procesoru i Adreno 610 GPU-u da sve poslove obavi brzo, tečno i lako. A zahvaljujući bateriji od 5.000 mAh, obezbeđeno je između jedan i po i dva dana autonomije. Uz brzi punjač (koji se dobija u kompletu), telefon može da se napuni do 50 procenata za 31 minut. Još jedna stvar koja nam se svidela kod realme 9 telefona je što poseduje tri slota za kartice, dva za nano SIM kartice i zaseban slot za memorijsku karticu. Sistem je zaokružen sa realme UI 3.0 korisničkim interfejsom zasnovanim na Android 12 OS-u.

Pročitajte i tekst:  Dizajneri pametnih telefona otkrivaju šta ih inspiriše

Testovi izdržljivosti

Retko imamo prilike da od proizvođača dobijemo informacije o testovima izdržljivosti telefona, pa mislimo da je interesantno da pomenemo i taj deo. Realme je sproveo striktna testiranja a neki od rezultata su da je recimo Power dugme u stanju da izdrži 300000 pritisaka, tasteri za regulisanje jačine zvuka, po 150000 pritisaka, da je USB port izdržao 20000 uključivanja i isključivanja kabla… Takođe, realme 9 je uspešno prošao i testove sa temperaturnim šokovima (150 ciklusa hlađenja do -40 stepeni, pa zagrevanje od 75 stepeni Celzijusa), kao i dugotrajno izlaganje visokim temeperaturama i vlazi (14 dana na temperaturi od 65 stepeni Celzijusa i sa vlažnošću vazduha od 95 odsto).

Pored toga, staklo ekrana je dodatno tretirano, kako bi se izbegli mogući problemi i eventualni lomovi. Naime, prilikom obrade na CNC mašinama, na staklu ostaju mikroskopske pukotine koje, ako se ne uklone, mogu da oslabe njegovu čvrstinu. Zato je ovde dodat još jedan korak dodatnog glačanja, koji uklanja sve te pukotine, čime se staklo dodatno ojačava. Pri tome, i ivice ekrana su posebno tretirane, kako bi se i one ojačale.

Zaključak

Slobodno možemo da kažemo da se realme 9 značajno izdvaja iz klase kojoj pripada. U pitanju je odlično balansiran telefon, sa nekim neočekivanim mogućnostima koje su nas prijatno iznenadile. Više nego solidna kamera, rekli bismo jedna od najboljih u sličnom cenovnom rangu, zajedno sa još nekoliko funkcionalnosti koje donosi ovaj model, čine ga odličnim kandidatom za kupovinu, ukoliko tražite pristupačan a upotrebljiv telefon.

Pročitajte i tekst:  HONOR proslavio početak prodaje HONOR 50 pametnog telefona

Cena: 36.899 rsd.

Kontakt: realme

Specifikacije:

Displej 6.4“, Super AMOLED, 90 Hz, 1080 x 2400 piksela, 20:9, Corning Gorilla Glass 5 zaštita
Čipset Qualcomm SM6225 Snapdragon 680 4G (6 nm)
CPU Octa-core (4 x 2.4 GHz Kryo 265 Gold & 4 x 1.9 GHz Kryo 265 Silver)
GPU Adreno 610
Memorija 8 GB RAM, 128 GB storidž, proširivo putem microSDXC kartice (poseduje sopstveni slot)
SIM Dual SIM (nano SIM)
Kamere Zadnje: 108 MP, f/1.8, 26 mm (široka), 1/1.67”, 0.64 µm, Dual Pixel PDAF;
8 MP, f/2.2, 120˚ (ultraširoka), 1/4”, 1.12 µm;
2 MP, f/2.4, (makro);
Video: 1080p@30fps;

Prednja: 16 MP, f/2.5, 26 mm (široka), 1/3.09”, 1.0 µm;
Video: 1080p@30fps;

Baterija 5000 mAh, brzo punjenje 33 W, (50% za 31 minut, 100% za 75 minuta)
Konekcije WiFi, Bluetooth, GPS, USB-C, senzor otiska prsta ispod ekrana, 3.5 mm
OS Android 12 sa Realme UI 3.0
Dimenzije 160.2 x 73.3 x 8 mm
Masa 178 g
Boje Meteor Black, Sunburst Gold, Stargaze White