Testirali smo Samsung Galaxy Z Flip4 – Sličan, a opet dovoljno bolji

Novi Samsung preklopni telefon Galaxy Z Flip4 sličan je svom prethodniku kao jaje jajetu, da smo uvereni da čak i inženjeri iz kompanije mogu lako da se zbune kada se pred njima nađu Z Flip3 i Z Flip4. Ipak, novi model krije dovoljno noviteta, nevidljivih na prvi pogled, koji jasno diferenciraju generacijske razlike. Šta nam to govori? Očigledno je da je Samsung pronašao dobitnu kombinaciju za preklopne telefone koje ne treba menjati, već samo unapređivati i osvežavati. Uostalom i prodajne brojke Z Flip modela to potvrđuju.

U ovom slučaju, Galaxy Z Flip4 je dobio novi (flaship) procesor, veću bateriju i nekoliko drugih unapređenja koji ga, uz (za preklopne telefone) atraktivnu cenu, čine verovatno najboljim izborom u ovoj kategoriji. Definitivno najvažnije unapređenje je implementacija trenutno najsnažnijeg čipseta, Snapdragon 8+ Gen 1. Kao što verovatno znate, Samsung je u ranijim modelima svojih telefona (ne samo preklopnih, već i standardnih), nudio dva različita procesora, Qualcomm ili Exynos, u zavisnosti od tržišta kom je namenjen. Time su neminovno stvarane razlike u performansama. Sada toga više nema, jer su svi telefoni opremljeni najbržim procesorom dostupnim na tržištu. Druga velika promena u odnosu na prethodni model je baterija, čiji kapacitet je povećan za 12 procenata, što u praksi znači dodatnih dva do tri sata autonomije.

Glavni ekran telefona je identičnih dimenzija (6.7 inča) i rezolucije (1080 x 2640 piksela), kao i na njegovom prethodniku. Zasnovan je na Samsung AMOLED panelu koji obezbeđuje impresivne boje i dinamičko osvežavanje do 120 Hz (u koracima od po 1 Hz). Prema navodima kompanije, novi ekran je, zahvaljujući promenjenoj strukturi i otpornijem ultra-tankom staklu, za 45 procenata izdržljiviji od prethodnika. Spoljni ekran je identičan kao na Z Fold3 modelu, ali su na njemu omogućene nove funkcionalnosti.

Pročitajte i tekst:  vivo lansirao svoj prvi telefon na preklop – vivo X Fold

Mehanizam preklopa je precizan i telefon je moguće ostaviti u gotovo svakom položaju između 1 i 180 stepeni. Dosta je jak, pa će vam za njegovo otvaranje je potrebno upotrebiti obe ruke, ali to istovremeno ukazuje i na robusnost, pa možemo da očekujemo da će biti veoma izdržljiv tokom eksploatacije. Kada je telefon sklopljen i dalje postoji razmak od oko dva milimetra na mestu preklopa, a kada je otvoren, po liniji preklopa vidi se malo ulegnuće. Kod ove tehnologije to je neminovnost, koja sa funkcionalne strane nema nikakvog uticaja na rad uređaja.

Kada su kamere u pitanju, Samsung se odlučio da ih na ovom modelu ne menja u odnosu na prošli model, bar kada je njihov setap u pitanju. Na poleđini se nalaze dve kamere, obe rezolucije od po 12 MP – glavna i ultra-široka. Na prvi pogled izgleda da su to male rezolucije, jer se generalno u telefonima najviše klase „razmeću“ rezolucijama od 50, 64, pa čak i 100 MP, ali treba imati na umu da one i dalje daju fotografije otprilike iste izlazne rezolucije. Umesto da koristi tehnologiju spajanja više piksela u jedan, Samsung se odlučio da na ovom modelu postavi senzor sa individualnim pikselima koji su oko 30 procenata veći nego na prethodnom modelu. Time je obezbeđeno da svaki piksel dobije više svetla, što znači i bolje fotografije (prvenstveno u uslovima lošeg osvetljenja). Generalno, Z Flip4 obezbeđuje prirodnije boje na fotografijama, što se može smatrati pohvalnim unapređenjem. Na prednjoj (odnosno u ovom slučaju, unutrašnjoj) strani, postavljena je selfi kamera rezolucije 10 MP. A zahvaljujući bržem procesoru, obrada snimljenih fotografija je takođe brža nego kod prethodnika.

Pročitajte i tekst:  Da li je trenutno baš ovo najpovoljniji model iz flagship serije telefona?

Kad već pominjemo procesor, testovi pokazuju da je on za skoro 20 procenata brži u odnosu na procesor ugrađen u Z Flip3, što je značajno povećanje brzine. Sistem je zaokružen sa 8 GB RAM-a i 256 GB prostora za podatke. Pomenućemo da ne postoji microSD slot za proširenje skladišnog prostora. Ugrađena baterija ima kapacitet od 3700 mAh, podržano je 25 W punjenje putem klasičnog, odnosno 15 W sa bežičnim punjačem. Na žalost, ni jedan od tih punjača se ne dobija u pakovanju.

Samsung Galaxy Z Flip4 stiže sa Android 12 verzijom, kao i Samsung One UI 4.1.1 korisničkim interfejsom. Veoma važno je što kompanija obećava da će za ovaj telefon obezbediti četiri godine softverskih unapređenja, odnosno pet godina bezbednosnih update-ova. To ga čini još interesantnijim potencijalnim korisnicima, koji će dobiti dugotrajnu podršku. A ne smemo da zaboravimo ni Samsung Bespoke – mogućnost naručivanja telefona sa različitim kombinacijama boja, čime se svaki telefon može potpuno prilagoditi željama pojedinačnih kupaca.

Na kraju možemo da kažemo da Z Flip4, donosi dosta unapređenja uz umerenu cenu, pa verujemo da će vrlo brzo svrgnuti Z Flip3 s trona najprodavanijeg preklopnog telefona.

Cena: 129.990 rsd.

Kontakt: Samsung

Specifikacije:

Displej (glavni) Savitljivi, 6,7“, 1080 x 2640 piksela, AMOLED, 120 Hz, HDR10+
Displej (spoljni) 1.9“, 260 x 512 piksela, Super AMOLED
Čipset Qualcomm SM8475 Snapdragon 8+ Gen 1 (4 nm)
CPU Octa-core (1 x 3.19 GHz Cortex-X2 & 3 x 2.75 GHz Cortex-A710 & 4 x 1.80 GHz Cortex-A510)
GPU Adreno 730
Memorija 8 GB RAM, 256 GB storidž
Kamere Zadnje: 12 MP, f/1.8, 24 mm (široka), 1/1.76”, 1,8 µm, Dual Pixel PDAF, OIS;
12 MP, f/2.2, 123˚ (ultraširoka), 1.12µm;
Video: 4K@30/60fps, 1080p@60/240fps, 720p@960fps, HDR10+Prednja: 10 MP, f/2.4, 26 mm (široka), 1.22 µm;
Video: 4K@30fps;
SIM Nano SIM, eSIM
Baterija Li-Po, 3700 mAh, brzo punjenje 25 W, bežično punjenje 15 W, obrnuto bežično punjenje 4.5 W
Konekcije Wi-Fi, Bluetooth, GPS, NFC, USB-C, senzor otiska prsta na Power tasteru
Zvuk Stereo zvučnici, 32-bit, 384 kHz
Dimenzije Rasklopljen: 165.2 x 71.9 x 6.9 mm;
Sklopljen: 84.9 x 71.9 x 15.9 – 17.1 mm;
Masa 187 g
Pročitajte i tekst:  Samsung One UI 3 stiže uz Android 11 i podiže korisničko iskustvo na novi nivo