Testirali smo Wiko View 4 – Tri dana autonomije u budžetskoj klasi

Francuski brend telefona, Wiko, uspešno uspeva da se izbori sa kineskom konkurencijom i to upravo na polju gde je to najteže – u budžetskoj klasi telefona. Dokaz da kvalitet ne mora da košta mnogo je i najnoviji model iz njihove View serije – Wiko View 4.

Možda najbitniji detalj (osim naravno izuzetno atraktivne cene), koji će vas podstaknuti na kupovinu ovog modela je njegova velika baterija. Kapacitet od 5.000 mAh, obezbeđuje puna tri dana autonomije, što je među najboljim rezultatima u ovoj cenovnoj seriji. Pored toga, telefon krasi i trostruka kamera, što je još jedan kuriozitet za najjeftinije modele telefona. Glavna kamera ima rezoluciju od 13 MP, a pored nje su na raspolaganju ultra-široka kamera rezolucije 5 MP i tzv. „bokeh“ kamera od 2 MP koja služi za obezbeđivanje utiska dubine. Na prednjoj strani nalazi se kamera postavljena po sredini, u zarezu oblika kapljice, rezolucije 8 MP. AI podrška stigla je i u ovu klasu, pa možete da očekujete da će u svakoj situaciji telefon pokušati da izvuče maksimalan kvalitet fotografije. Ukratko, možemo da kažemo da su fotografije, bilo sa zadnjih kamera, bilo selfiji, sasvim pristojnog kvaliteta. Interesantno je da je omogućeno čak i snimanje slow-motion video snimaka, brzinom od 120 fps.

Ekran ima dijagonalu 6.52 inča, sa odnosom stranica 20:9. Rezolucija je očekivana za ovu klasu, 1600 x 720 piksela. Ekran je solidno osvetljen i možemo da kažemo da je iznad proseka u klasi. Korisnicima su na raspolaganju 3 GB RAM-a i 64 GB prostora za podatke, koji se može proširivati putem microSD kartice. Telefon pokreće osmojezgarni Mediatek čipset, a na Antutu benchmark-u Wiko View 4 je postigao 93.014 poena.

Pročitajte i tekst:  Najvažniji saveti za higijenu mobilnog telefona koji će vas zaštititi od virusa

Na telefonu je instalirana skoro stock verzija Android 10 operativnog sistema, što znači da neće biti usporenja rada zbog raznih preinstaliranih „bloatware“ aplikacija.

Dizajn telefona je odličan. Leđa su napravljena od plastike, što je sasvim očekivano za ovu klasu telefona, ali je ona tako obrađena, sa prelivima boja, da vrlo lako može da prevari i da se pomisli da je u pitanju staklo.

Uglavnom, u pitanju je tzv. „entry level“ telefon koji cilja na mlađu generaciju. Idealan je kao telefon za decu i tinejdžere, jer izgleda sjajno, a nije skup. Naravno, vidimo ga i kao odličnog kandidata za telefon za odrasle, prosečno zahtevne korisnike, koji nemaju potrebe ili ne žele da izdvoje puno novca za novi mobilni telefon.

Cena: 16.990 rsd.

Kontakt: Wiko Srbija

Specifikacije:

Ekran 6.52“, 1600 x 720 piksela, LTPS LCD, Corning Gorilla Glass 5 zaštita
CPU Mediatek Helio P22 MT6762, osmojezgarni (4 x 2.0 GHz ARM Cortex A53 + 4 x 1.5 GHz ARM Cortex A53)
GPU PowerVR GE8320
Memorija 3 GB RAM, 64 GB storidž, proširivo putem microSD kartice do 256 GB
SIM Hibridni dual nano SIM
Kamere Zadnje: Osnovna, 13 MP; ultra-široka 5 MP; dubinska (bokeh) 2 MP;

Prednja: 8 MP;

Baterija 5.000 mAh
Konektivnost 2G/3G/4G, NFC, audio izlaz, FM radio, Infrared, WiFi, Bluetooth 4.2, GPS, Micro USB
OS Android 10
Dimenzije 165.7 x 75.8 x 8.85 mm
Masa 180 g