Testirali smo Motorola Edge Plus – Najzakrivljeniji ekran, za najbolje korisničko iskustvo

Pored Motorola Edge telefona, koji smo nedavno probali, na test nam je stigao i njegov napredniji, brži i za klasu bolji rođak – Motorola Edge Plus. Kao i pomenuti model, i Edge Plus donosi zakrivljeni ekran, koji je zaštitni znak ove serije. Zbog te zakrivljenosti, ostalo je manje mesta za bočne tastere, pa su oni na ovom telefonu prilično tanki, ali i dalje sasvim funkcionalni. Na zadnjoj strani, napravljenoj od stakla i zaštićenoj sa Gorilla Glass 5 zaštitom, nalaze se kamere poređane u vertikalnom nizu. Na donjoj strani je postavljen USB-C port, pored koga su smešteni stereo zvučnici i slot za microSD kartice, dok je na gornjoj strani postavljen 3.5 mm konektor za slušalice.

Displej

Ekran je zasnovan na tzv. „waterfall“ dizajnu, jer se „preliva“ i sa leve i sa desne bočne strane. Motorola je svoju verziju ovog dizajna nazvala Endless Edge, a moramo da priznamo da mu to ime zaista i pristaje. Ovo je telefon za do sada najzakrivljenijim ivicama koje smo do sada videli i po tom parametru možemo da kažemo da smo dobili novog šampiona među telefonima. Dijagonala ekrana je 6.7 inča, a zasnovan je na OLED tehnologiji. Aplikacije su u stanju da koriste ceo ekran, pa ta zakrivljenost daje neku novu dimenziju i stiče se utisak da je ekran veći nego što izgleda. Naravno, ako ne želite ovaj efekat, možete ga isključiti, pa će se aplikacije prikazivati samo u ravnom delu ekrana. Zakrivljeni deo moguće je iskoristiti i za dodavanje virtuelnih tastera i komandi, što je naročito zgodno ako volite da se igrate. Ispod ekrana je skriven i senzor otiska prsta.

Pročitajte i tekst:  HONOR predstavio novi pametni sat - HONOR MagicWatch 2

Kamere

Glavna kamera na ovom telefonu ima 108 MP, a koristi tehnologiju spajanja piksela, kako bi se dobilo više osvetljenja i bolji prikaz detalja u lošim svetlosnim uslovima fotografisanja. To daje rezultujuću fotografiju od 26 MP. Druga, ultra-široka kamera ima rezoluciju od 16 MP, a na raspolaganju je i 3x optički (10x digitalni) zum na trećoj telefoto kameri rezolucije 8 MP. Prednja, punch-hole selfi kamera ima rezoluciju od 25 MP.

Video snimanje je moguće u rezoluciji čak do 6K (30 fps), uz odličnu optičku i elektronsku stabilizaciju slike. Na raspolaganju su i opcije koje obezbeđuju dugu ekspoziciju (do 32 sekunde), kao i veštačka inteligencija, koja će da obezbedi savršenu scenu svaki put.

Performanse

Motorola Edge Plus telefon pokreće Snapdragon 865 čipset, sa 12 GB RAM-a, dok je za smeštaj podataka obezbeđeno 256 GB. Antutu benchmark dao je vrhunski rezultat od 574.319 poena, što ga svrstava među 10 najbržih aktuelnih modela telefona.

Ugrađena baterija od 5.000 mAh obezbeđuje autonomiju od dva dana, možda čak i duže od toga (u zavisnosti od učestalosti korišćenja telefona). Ako se osvežavanje ekrana, sa standardnih 90 Hz, smanji na 60 Hz (što je standardna vrednost kod većine telefona), može se „izvući“ još nekoliko sati dodatne autonomije. Punjenje baterije je prilično brzo, i u proseku se kreće jedan procenat po minutu, što znači da se kompletan proces punjenja, od potpuno prazne baterije može obaviti za manje od dva sata. Naravno, prisutna je i podrška za 5G mrežu, što ga čini spremnim za nadolazeće standarde. Takođe, može da se pohvali i odličnim stereo zvukom, koji je bez sumnje među najboljima kada su mobilni telefoni u pitanju.

Pročitajte i tekst:  Huawei Mate X je prvi uređaj na svetu sa 5G CE sertifikatom kompanije TÜV Rheinland

Ovaj telefon stiže sa Android 10 sistemom, gotovo u stock varijanti, koji je nadograđen samo sa pojedinim Motorola komandama zasnovanim na pokretima.

Da li vredi?

Odgovor je jednostavan – ovaj telefon vredi svaku paru. Iako nije jeftin, moramo da uzmemo u obzir da je u pitanju premium telefon koji se čak i u toj klasi ističe po nekim rešenjima i ponuđenim funkcionalnostima kao što su najzakrivljeniji ekran, kamera ultra visoke rezolucije, snimanje videa u rezoluciji većoj od 4K… Tako da ako želite da imate vrhunski telefon, koji će pored svega i privlačiti pažnju okoline, dileme nema – Motorola Edge Plus je pravi izbor.

Cena: 124.990 rsd.

Kontakt: Motorola

Specifikacije:

Ekran 6.7“, OLED 1080 x 2340 piksela, 19.5:9, HDR10+, Corning Gorilla Glass 5 zaštita, 90 Hz osvežavanje
CPU Qualcomm SM8250 Snapdragon 865, osmojezgarni (1×2.84 GHz Kryo 585 & 3×2.42 GHz Kryo 585 & 4×1.8 GHz Kryo 585)
GPU Adreno 650
Memorija 12 GB RAM, 256 GB storidž
Kamere Zadnje: 108 MP, f/1,8 (glavna); 8 MP f/2,4, 3x optički zum (telefoto); 16 MP, f/2,2 (ultra-široka); Video: 6K@30fps, 4K@30fps, 1080p@30/60/120fps;

Prednja: 25 MP, f/2,0;

Baterija Li-po, 5.000 mAh
Mreže GSM / CDMA / HSPA / EVDO / LTE / 5G
OS Android 10
Boje Smokey Sangria, Thunder Grey, Baltic Gray
Dimenzije 161.1 x 71.4 x 9.6 mm
Masa 203 g