Trinaestogodišnji dečak prvi uspeo da „pobedi“ originalni Tetris

Iako je objavljen još 1989. godine, originalni Tetris za Ninendo Entertainment System (NES) do sada ni jedan čovek nije uspeo da pobedi i mislilo se da je to nemoguće. Ipak, trinaestogodišnji dečak iz Oklahome, Willis Gibson, je pokazao da je takvo razmišljanje pogrešno. On je „naterao“ Tetris da se zaglavi i blokira, sa maksimalnim mogućim brojem poena (999999) i to je dokumentovao video snimkom pobedničke partije. Za to mu je bilo potrebno oko 38 minuta igre, za koje je uspeo da pređe 157 nivoa igre.

Willis je Tetris igrao na originalnoj NES konzoli prikačenoj na CRT televizor, a da bi postigao ovaj rezultat vežbao je oko 20 sati nedeljno. Pobedu je posvetio svom ocu Adamu koji je preminuo pre mesec dana.

Da bi se razumelo zašto je ovo toliko važan rezultat potrebno je da se vratimo u prošlost. NES Tetris je najpopularnija verzija Tetrisa na svetu, sa više od osam miliona prodatih kopija. Ona i dalje ima ogromnu bazu igrača i još uvek se organizuju takmičenja. Tri glavne metrike u igri postale su tri glavne kategorije za postavljanje rekorda – broj poena, broj odigranih nivoa i broj popunjenih linija. Igrači su se takmičili da postignu najviše brojeve u svakoj od pomenutih kategorija. Prvi rekord, dostizanje maksimalnih 999999 poena, oboren je još 2005. godine, a to je uradio Jonas Neubauer. Međutim, on je uspeo da dođe „tek“ to 29. nivoa igre.

Pročitajte i tekst:  Naučno-fantastični "Tetris" film

Taj rekord oborio je Thor Aackerlund, 2011. godine, dostigavši nivo 00. Ispostavilo se da niko, čak ni developer, nije očekivao da će, zbog brzine padanja blokova, iko uspeti da pređe više od 29 nivoa. Zbog toga je nakon prelaska pomenutog nivoa, u igri ispisivan broj 00 (umesto broja 30).

Tokom 2018. godine, Joseph Saelee je dostigao nivo 0A (31), a zatim i 14 (32). Da bi to postigao, koristio je specijalnu tehniku koja obezbeđuje bržu reakciju i pomeranje blokova po horizontali. Uostalom, upravo zbog tzv. DAS-a (Delay Auto-Shifter) koji radi upravo to, a koji je dosta spor, verovalo se da nije moguće dostići više od 29. nivoa. Upotrebom tzv. „hypertaping“ tehnike, Joseph je uspeo da ubrza bočno kretanje blokova, što mu je omogućilo da dostigne više nivoe. Svoj rekord, on je obarao više puta – 2019. godine je dostigao 33. nivo, a godinu dana kasnije došao je i do 35. nivoa. Ipak, čak ni ta tehnika nije bila dovoljno brza za još više nivoe.

Tokom 2021. godine, igrač sa nadimkom Cheez, predstavio je tehniku nazvanu „rolling“, koja je omogućila još brže bočno kretanje blokova. Ta tehnika je omogućila da pomenuti igrač dostigne 40. nivo, a kasnije iste godine, igrač sa nadimkom EriclCX je došao do 95. nivoa.

Međutim, postoji još jedna barijera. NES Tetris koristi 10 kolornih paleta za svoje blokove, koje se ciklično smenjuju kako se menjaju nivoi igre. Ispostavilo se da se ti ciklusi ostvaruju sve do 138. nivoa igre. Od tog nivoa, NES Tetris koristi neki radnom princip prikaza boja za blokove, koji se u zajednici Tetris igrača zove „Glitched colors“. U avgustu 2022. godine, EriclCX je prvi igrač koji je uspeo da dođe do tog efekta tokom igre. Kada je dostigao 146. nivo, boje su bile toliko tamne da je igranje Tetrisa bilo gotovo nemoguće. PixelAndy je u novembru prošle godine uspeo da prestigne i taj rekord, dostigavši 148. nivo.

Pročitajte i tekst:  Komunikacija modernih parova je gotovo nezamisliva bez društvenih mreža, ali da li je "onlajn upoznavanje" rizik za privatne podatke?

Ostao je još da se obori ultimativni rekord – zaglavljivanje igre. S obzirom da je NES decenijama stara konzola, kada se suoči sa masivnim brojevima koje ostvaruju pomenuti igrači, konzola nema dovoljno procesorske snage da se izbori sa njima u realnom vremenu. Ukoliko igrač dovoljno dugo igra na nivou koji zahteva duže kalkulacije od vremena kada bi trebalo „izbaciti“ sledeći blok, NES procesor jednostavno ne uspeva da završi sve operacije i to dovodi do kraha igre.

Tu na scenu stupa Willis (Blue Scuti). On se pridružio Classic Tetris zajednici 2021. godine, a prvi značajan rezultat postigao je u februaru 2023. godine. Nekoliko meseci kasnije, na Classic Tetris World Championships 2023. takmičenju, iznenadio je sve osvajanjem trećeg mesta. Pre dve nedelje, 21. decembra Willis je uspeo da dostigne 157. nivo i da zablokira igru.

Zahvaljujući postignutom rezultatu, on je i zvanično postao najbolji igrač Tetrisa na svetu.