Veštačka inteligencija poboljšala kvalitet piva?

Poznato je da je su za proizvodnju piva potrebna četiri glavna sastojka: voda, hmelj, kvasac i ječmeni slad. Ipak  predviđanje ukusa je prično teško, jer složene interakcije između sastojaka mogu da dovedu do veoma različite percepcije.

Belgijski naučnici počeli su da testiraju novi model veštačke inteligencije koji koristi podatke o 250 belgijskih piva, navodi se na web portalu New Scientist. Ovaj Model obučen je na osnovu recenzija piva od strane panela od 16 stručnih degustatora, koji su ocenili svako pivo za 50 atributa, kao i 180.000 javnih ocena sa jedne od popularnih web stranica za recenzije piva.

Cilj je predvideti kakvog će ukusa pivo biti i ono što je još bitnije – koliko će biti poželjno potrošačima.

Grupa profesionalnih degustatora uporedila je ova novonastala piva poboljšana veštačkom inteligencijom sa njihovim originalnim varijantama i navodno nova piva su dobila značajno bolje ocene! U svakom slučaju deluje kao zanimljiv podatak, ali za klasične pivopije verujemo da nije ni bitno da li u proizvodji piva učestvuje veštačka inteligencija ili ne, bitno je da pivo bude kvalitetno i hladno!

Pročitajte i tekst:  Testirali smo Huawei FreeBuds 4 – Još bolji zvuk, bolja ANC kontrola i višestruko uparivanje