24. Microsoftova NT konferencija, Portorož: Veštačka inteligencija temelj bržega rasta

Microsoft je svuda gdje je prisutan tesno uključen u lokalno okruženje: nastup Barbare Domicelj, generalne direktorice Microsofta Slovenije na NT konferenciji 2019.

U Portorožu je održana Microsoftova NT konferencija, najveća poslovno-tehnološka priredba u Sloveniji, s oko 2200 učesnika, na kojoj je nastupilo 130 predavača sa 140 predavanja.

Trodnevna NT konferencija (na slovenačkom konferenca) povezuje najveći broj IT stručnjaka, a u svom poslovnom delu, drugi dan konferencije, okuplja i rukovodioce kompanija, kao i druge učesnike koje zanimaju veze tehnologija i poslovanja. Ove godine su u središtu pažnje bile Microsoftove tehnološke novosti, kao i novosti s područja kao što su internet stvari, računarstvo u oblaku i tzv. mešana stvarnost. Konferencija svake godine otkriva najnovije trendove, među kojima je ovog puta posebnu pažnju privlačila veštačka inteligencija.

Na centralnom, poslovnom delu konferencije učesnicima se obratila Barbara Domicelj, generalna direktorica Microsofta Slovenije, koja je naglasila da je Microsoft u najinovativnijem i najpropulzivnijem periodu u svojoj istoriji, kada u istraživanja ulaže preko 12 milijardi dolara godišnje, najviše u „projekte odvažne i pune optimizma, kao i snova da možemo da pomoću tehnologije učinimo svet boljim“. „Danas smo na pragu nove ere u razvoju računarstva, kada u Microsoftu ostvarujemo velike ideje i projekte, koji između ostalog temeljito menjaju način na koji smanjujemo potrošnju energije u savremenim centrima podataka ili kako se odazivamo na izazove s kojima se suočavaju pojedinci s posebnim potrebama“, naglasila je Barbara Domicelj. „Drugačije od drugih se bavimo i kvantnim računarstvom i veštačkom inteligencijom. Microsoft je drugačiji na još jednom području: svuda gde smo prisutni uključeni smo u lokalno okruženje i tesno sarađujemo s lokalnim partnerima“.

Pročitajte i tekst:  Novi kancelarijski monitori za održiva preduzeća sa sertifikatom TCO 9. generacije

Glavni operativni direktor Microsofta CEE Joakim (Joacim) Damgard predstavio je Microsoftov pogled na razvoj i mogućnosti veštačke inteligencije. Naglasio je da ona već pogoni industrijske inovacije i privredni rast, a organizacije koje je ne budu brzo uvele rizikuju da zaostanu u razvoju. „Naše nedavno istraživanje o veštačkoj inteligenciji i voditeljstvu je pokazala da je kod kompanija koje beleže dvocifreni rast dvaput verovatnije da upotrebljavaju veštačku inteligenciju nego kod kompanija s nižim rastom“, objasnio je. „Vođe brzo rastućih kompanija su u većoj meri svesni nužnosti uvođenja AI rešenja za poslovni rast“, istakao je Damgard i dodao da nema nikakve sumnje da je utakmica u veštačkoj inteligenciji počela. Na poslovnom delu konferencije je, takođe, Lućijano (Luciano) Floridi s Univerziteta u Oksfordu predstavio zanimljive aspekte odnosa etike i vetačke inteligencije, a učesnike je pozdravio i Marjan Šarec, predsednik vlade Republike Slovenije..

Važan deo NT konferencije je već godinama namenjen poslovnim sadržajima i trendovima povezanim s pojedinim sektorima. Najveći naglasak je bio na proizvodnom, finansijskom, energetskem i javnom sektoru, a ove godine prvi put takođe i sektoru zdravstva. U skladu s centralnom tematikom konferencije odvijao se i okrugli sto „Slovenija u eri veštačke inteligencije“, na kome su izvršni direktor IBM Slovenija Mihele (Michele) Leonardi, glavna izvršna direktorica Siemensa za Sloveniju i Hrvatsku Medeja Lončar, glavni tehnološki direktor SAP-a za srednju i istočnu Evropu Rok Magister i direktor Microsofta za prodaju kompanijama u regiji CEE Multi-Country Robert Trnovec predstavili svoja optimistička gledanja na mogućnosti razvoja i upotrebe veštačke inteligencije.u Sloveniji i regiji.

Pročitajte i tekst:  Panasonic najavljuje nove OLED i 4K LCD televizore za 2020. godinu

Esad Jakupović

(Više na: https://www.ntk.si)