19. konferencija WinDays, Šibenik: Digitalna transformacija donosi rast

83 odsto poslovnih lidera u regiji vidi u digitalnoj transformaciji priliku za rast: predsednik Microsofta za CEE Filip Rog na otvaranju centralne svečanosti

WinDays 2019 okupila je 2.000 učesnika, koji su u toku četiri dana poslušali više od 140 predavanja, prezentacija, okruglih stolova, radionica i studija slučaja.

Posle 18 godina održavanja na Kvarneru (u Opatiji, Rovinju, Umagu i Poreču) najveća hrvatska poslovno-tehnološka konferencija WinDays preselila se u Dalmaciju, u Šibenik (hotel Amadria Park). Ovogodišnja konferencija se odvijala u čak devet programskih smerova – pet u poslovnom i četiri u tehnološkom delu priredbe – predstavljajući najnovije tehnološke trendove, nova iskustva i poglede na stvaranje nove budućnosti. Najdominantnije teme ovogodišnje konferencije bile su digitalna transformacija i veštačka inteligencija, koje su prožimale čitavu priredbu.

Veštačka inteligencija ima izuzetan potencijal za preobražaj poslovanja organizacija, a donosi ogromne koristi i u smislu stvaranja društvenog dobra. U poslovnom (Business) delu konferencije bilo je kroz pet različitih smerova obuhvaćeno šest različitih industrija – finansijske institucije, proizvodnja, maloprodaja, javni sektor i obrazovanje, kao i zdravstvo kroz konferenciju Hospital Days, koja je organizovana u saradnji s kompanijom IN2. Unutar svake industrije konferencija je  obrađivala poslovne izazove, kao i načine kako odgovoriti na te izazove kroz primenu inovativnih tehnologija. Naglašeno je da digitalna transformacija obuhvata svaku organizaciju, bez obzira na industriju u kojoj se nalazi, i pokriva četiri važna segmenta: zaposlene, korisnike, operacije i poslovne modele.

Pročitajte i tekst:  Vlasnici Moto telefona dobijaju nadogradnju na Android 7.0 Nougat

Drugog dana priredbe u Šibeniku dosadašnje konferencije poslovna (Business) i tehnološka (Technology) spojene su u zajednički smer Digital for innovation. Objašnjeno je, naime, da tehnološki trendovi menjaju poslovanje i poslovne modele, a tehnologija ulazi u sve pore poslovanja i postaje jedan od glavnih pokretača konkurentnosti poslovanja. Predsednik Microsofta za srednju i istočnu Evropu (CEE) Filip Rog (Philippe Rogge), na otvaranju centralne svečanosti rekao da je 83 odsto poslovnih lidera u regiji vidi u digitalnoj transformaciji priliku za rast. Prema istraživanju analitičke kompanije McKinsey, digitalna ekonomija može da do 2025. godine hrvatskom BDP-u doprinese 8,3 milijarde evra, što najbolje pokazuje potencijale uticaja tehnologije na privredu. Prema zadnjem izveštaju Svetskog privrednog foruma (WEF) o budućnosti radnih mesta, 54 odsto svih zaposlenih će zahtevati prekvalifikaciju, naglasio je Rog.

Direktorica Microsoft Hrvatska Tatjana Skoko istakla je da Hrvatska ima sve preduslove za uspešnu digitalnu transformaciju – stručne ljude, dostupne tehnologije i definisane strategije kao što je e-Hrvatska 2020. „Idemo u dobrom smeru, ali je potrebno dodatno delovati na ubrzanje sprovođenja strategija, kao i na doseg tehnologije“, izjavila je i dodala da je veštačka inteligencija najveća komercijalna prilika za današnju ekonomiju. Navela je zaključke uglednih istraživanja analitičkih kuća PWC, Economist Intelligence Unit i Ignite, prema kojima će, zahvaljujući veštačkoj inteligenciji, do 2030. godine biti ostvaren rast u globalnoj stopi BDP-a do 14 odsto, a potencijalni doprinos veštačke inteligencije globalnoj ekonomiji do 2030. godine iznosiće 15,7 biliona dolara. Čak 90 odsto izvršnih direktora širom sveta očekuje da će uvođenje veštačke inteligencije u poslovanje pozitivno uticati na rast njihovog poslovanja. U sklopu Tehnology konferencije održano je trećeg i četvrtog dana ukupno 88 predavanja.

Pročitajte i tekst:  U znaku digitalne transformacije - NT konferenc(ij)a 2018, Portorož

Esad Jakupović

(Više na: https://www.windays.hr)