Xiaomi predstavio proizvode za kućne ljubimce

Kompanija Xiaomi je na slovenačkom tržištu predstavila i počela da prodaje nove proizvode u segmentu AIoT namenjene kućnim ljubimcima – automatsku hranilicu Smart Pet Food Feede i automatski izvor vode Smart Pet Fountain. U predstavljanje novih proizvoda uključili su i veštačkog „kućnog ljubimca“ – četveronožnog robota CyberDog, vrhunac Xiaomijevog inženjerskog znanja.

Celodnevna hranilica Xiaomi Smart Pet Food Feeder, koja je namenjena pre svega za mačke i male i srednje velike pse, koristi naučni pristup negi ljubimaca. Automatski sistem za doziranje hrane povezan je s aplikacijom Xiaomi Home, koja omogućava jednostavnu kontrolu vremena i količine oslobađanja hrane s bilo koje udaljene lokacije. Aplikacija će vlasnika opomenuti kada u rezervoaru nedostaje hrane. Hranjenje kućnih ljubimaca postaje praktično i tačno, jer je moguće u aplikaciji podesiti vreme i količinu hrane i tako se za ljubimca pobrinuti i na daljinu.

Jedinstvena struktura hranilice sa šest mreža, fleksibilnom mešalicom za hranu iz mekog silikona, kao i sečiva, provereni su u više od 10.000 ciklusa, da bi se obezbedio nesmetan dotok hrane kroz širok kanal. Xiaomi Smart Pet Food Feeder ima velik kapacitet posude za hranu za dugotrajnu korišćenje. Može da primi približno 1,8 kg suve hrane za kućne ljubimce, što je dovoljno za ishranu odrasle mačke ili manjeg psa za 15 do 20 dana odsutnosti vlasnika.

Celodnevna fontana zdrave vode Xiaomi Smart Pet Fountain simulira planinski izvor upotrebom sistema kruženja vode obogaćene kiseonikom, koja odgovara prirodi kućnih ljubimaca i povećava njihovo interesovanje za pijenje vode. Efikasnost četverostepenog sistema za duboko filtriranje zaustavlja i sićušne čestice, dlake i ostatke hlora, kao i jone kalcijuma i magnezijuma, koji uzrokuju nastanak kamena u bubrezima, čime se obezbeđuje zdrava i ukusna voda, koju kućni ljubimci rado piju. Visina fontane bila je višestruko proveravana i podešavana, da bi sprečio zvuk štrcanja kada se kućni ljubimac približi uređaju. Preusmeravanje vode podešeno je na spor i tih protok, a pumpa na otklanjanje rezonancije.

Pročitajte i tekst:  Temperatura boja LED sijalica (toplo bela, prirodno bela, hladno bela boja)

Trostepeno isključenje zvuka obezbeđuje tihu okolinu, pri čemu se funkcionisanje uređaja kontroliše unutar 30 dB. „Fontana“ može da preko aplikacije Xiaomi Home pošalje opomenu na vaš telefon kada je potrebno da je očistite, dodate vodu ili zamenite filter. Uređaj ima prijatne indikatorske lampice, koje omogućavaju jednostavno praćenje u realnom vremenu. Lampice obezbeđuju intuitivne in lako razumljive indikacije, a providni prozorčić omogućava nadzor nivoa vode. Kada se vode potroši, aplikacija Xiaomi Home i crveni indikator nivoa vode na fontani opominju vas da morate naliti vode.

Pošto dlake mogu da začepe vodenu pumpu, filter ima rastavljivu osnovu i lopatice za vodu s magnetnom levitacijom, koje se lako odstrane za redovno čišćenje, što osigurava efikasno visok kvalitet vode za kućne ljubimce. Zapremnina od dva litra je dovoljna za potrebe odrasle mačke za vodom za četiri do sedam dana, pri čemu se oslobađa bezbedna i čista voda za vašeg ljubimca, tako da možete bez brige otići na kraće putovanje. Poklopac takođe može da čuva vodu i oslobodi manju količinu pitke vode u slučaju ispada električne energije.

„Tekuća voda i hrana su preko potrebni za kućne ljubimce, pa su zato Smart Pet Food Feeder i Smart Pet Fountain kompanije Xiaomi sigurno dobro primljeni među vlasnicima kućnih ljubimaca, kao i među njihovim ljubimcima“, naglašava Goran Mudrovčić, regionalni menadžer Xiaomija za Hrvatsku i Sloveniju. Po njegovoj oceni, novi proizvodi nagoveštavaju novi smer u koji napreduje globalna tehnološka industrija, u kome je Xiaomi jedan od pionira. „To što nam se donedavno činilo kao naučna fantastika danas postaje realnost i ulazi u naš svakodnevni život“, dodaje Gregor Drozg, direktor kompanije Colby, koja je maloprodajni partner Xiaomija za Sloveniju.

Pročitajte i tekst:  Huawei, Xiaomi, Vivo i Oppo nastupaju zajedno protiv Google Play Store-a

Predstavljanje novih proizvoda Xiaomi začinio je CyberDog, okretni četveronožni robot, s širokim rasponom kretanja brzinom do 11,52 km/h odnosno 3,2 m/s, sposoban da izvodi komplikovane operacije, kao što je salto nazad. Njegov „mozak“ pogone platforma NVIDIA Jetson Xavier NX, superračunar AI za ugrađene i rubne sisteme, koji sadrži 384 jezgra CUDA, 48 tenzorskih jezgara, šest CPU Carmel ARM i dvostruki mehanizam za ubrzavanje intenzivnog učenja. CyberDog brzo obrađuje ogromnu količinu podataka, zahvaćenu uz pomoć sistema 11 visoko preciznih senzora, koji uključuju i senzore za dodir i ultrazvučne senzore, sistema kamera s veštačkom inteligencijom i GSP modula.

Zahvaljujući Xiaomijevoj tehnologiji renderinga i drugim osobinama sposoban je da trenutno obradi povratne informacije za usmeravanje pokreta i sposoban je da uočava i analizira okolinu i s njom se sporazumeva, kao i da odlično oponaša biološke organizme. Robot je velik 77,1 x 35,5 x 40 cm i ima masu od 14 kg. U stanju je da analizira svoju okolinu u realnom vremenu, kreira navigacione karte i planira ciljeve. Između ostalog je sposoban da prepoznaje lica, sledi svog vlasnika i zaobilazi prepreke. Ljudi mogu da za naredbe i kontrolu „kibernetskog psa“ koriste glasovne pomoćnike, na primer za podešavanje teksta za buđenje, ili da jednostavno upotrebe aplikaciju za pametni telefon.

CyberDog može da izvodi različite zadatke, a na raspolaganju su i mnogobrojne mogućnosti komunikacije s njim. Izgrađen je na algoritmima otvorenog koda, pri čemu Xiaomi rekonstruiše i optimizuje svoje vlastite osnovne module. Kompanija je izradila 1000 jedinica CyberDoga za prijatelje Xiaomija, inženjere i ljubitelje robota. Uspostavlja se takođe zajednica Xiaomi Open Source Community, koja će razmenjivati informacije o napretku i rezultate s programerima po svetu, kao i laboratorij za robotiku, koji će inženjerima nuditi platformu za daljnje inovacije.

Pročitajte i tekst:  XIAOMI predstavio najnovije 11T i 11T PRO modele domaćoj publici

Smart Pet Food Feeder košta u Xiaomijevim prodavnicama ili kod kupovine preko interneta 117 evra, a Smart Pet Fountain 65 evra, dok je cena CyberDoga približno 1.580 evra, ali se robot ne nalazi u slobodnoj prodaji.

Esad Jakupović