XPG Spectrix D50 DD4 RGB – Atraktivna i brza memorija

Da bismo danas neki računar nazvali gejmerskim, nije dovoljno da on ima samo brz hardver. To jeste podrazumevana stavka, ali pored brzine, računar mora da izgleda atraktivno. Upravo oko ove činjenice nastala je cela jedna industrijska grana koja se bavi razvojem atraktivno dizajniranih periferijskih uređaja, kao što su tastature, miševi, slušalice kućišta, napajanja, sistemi za hlađenje… Međutim, na ovaj trend nisu ostali imuni ni proizvođači core komponenti, pa sve češće viđamo matične ploče i memorije koje su osmišljene ne samo da budu brze, već i da privlače poglede korisnika.

Atraktivnost…

XPG je jedan od proizvođača koji se priklonio tom trendu, a njihova Spectrix D50 serija u potpunosti opravdava očekivanja, kako sa funkcionalnog, tako i sa vizuelnog aspekta. Imali smo prilike da testiramo par memorijskih modula, ukupnog kapaciteta 16 GB, koji stižu u pakovanju od 2 x 8 GB. Već i samom svojom pojavom u pakovanju ova memorija privlači pažnju. Naime, veliki pasivni aluminijumski hladnjak koji obostrano obuhvata memorijski modul, ofarban je u belu boju, što u kućištu predstavlja lep kontrast u odnosu na uobičajene tamno-sive/crne komponente. Ali tu se ne završava iznenađenje – ovi moduli su opremljeni i sa RGB osvetljenjem, koja stepen vizuelne atraktivnosti podiže za još jedan stepen.

Osvetljenje je postavljeno u trouglastom obliku i prati ugravirane dijagonalne linije koje se prostiru duž hladnjaka. Inače, osvetljenje je kompatibilno sa tehnologijama osvetljenja koje su implementirali različiti proizvođači (ASRock Polychrome Sync, Asus Azura Sync, Gigabyte RGB Fusion 2.0 i MSI Mystic Light Sync), pa slobodno možemo da kažemo da je u pitanju univerzalno rešenje.

Pročitajte i tekst:  HUAWEI PREDSTAVIO NOVE 5G UREĐAJE U BARSELONI

… i performanse

S obzirom da se radi o gejmerskoj memoriji, XPG se potrudio da ponudi i dobre performanse memorije. U pitanju je memorija koja radi na 3.600 MHz, sa CL 18-22-22 tajminzima na 1.35V. Memorija je kompatibilna sa AMD Ryzen platformom i Intel Extreme Memory Profile (XMP) 2.0, odnosno sa Intel 100, 200, 300, 400, kao i X99 i X299 serijama čipseta. Možemo da kažemo da je Spectrix D50 optimizovan upravo za Ryzen platformu, s obzirom da na testovima baš na njoj ostvaruje znatno veći overklok, i to na standardnoj voltaži. Na primer, na pomenutih 1.35 V, na AMD-u ova memorija je uspela da dostigne brzine ovekloka do 4.600 MHz, što je overklok veći od 25 procenata, dok je na Intel platformi dostigao maksimalno 3.900 MHz (što je manje od 10 procenata).

Pomenuti pasivni hladnjak bez problema podnosi pomenuta povećanja brzine, a to može da zahvali time što je postavljen preko cele površine modula (sa obe strane), ali i debljini aluminijuma od skoro 2 mm.

XPG Spectrix D50 se pokazao kao dobro rešenje, ne samo za gejmer, već i za sve koji žele brz i stabilan računar. Iako je memorija namenjena svima, najviše od nje će dobiti vlasnici računara zasnovanih na AMD Ryzen plaformi, koji mogu da izvuku dodatnu snagu njenim dobrim oveklokerskim sposobnostima.

Pročitajte i tekst:  ADATA će 5. avgusta uživo stream-ovati predstavljanje proizvoda „Xtreme Innovation“

Kontakt: ADATA

Specifikacije:

Kapacitet 2 x 8 GB
Brzina DDR4, 3.600 Mhz
Voltaža 1.35 V
Tajminzi CL 18-22-22
Konektori DIMM, 288 pinova
Provera grešaka Non-ECC
Osvetljenje RGB LED
Hlađenje Pasivno, dvostrano