XPG Spectrix S40G – Pristupačan i atraktivan RGB M.2 SSD

XPG Spectrix S40G je PCIe Gen 3 M.2 SSD sa sopstvenim RGB osvetljenjem, koje nije fiksirano sa uobičajenim „cikličnim“ ritmom promene svetla. Umesto toga, ono je potpuno konfigurabilno putem ADATA softvera. Zahvaljujući tome, ovaj SSD možete da u potpunosti prilagodite ostalim izvora osvetljenja u svom (verovatno gejmerskom) kućištu.

Nama je na test stigao primerak sa kapacitetom od 512 GB, a u ponudi se nalaze i varijante sa manje, ali i sa daleko više memorije (do 4 TB). XPG se odlučio da na ovom SSD-u upotrebi Realtek RTS5762 kontroler, zajedno sa Micron TLC (Triple-Level Cell) NAND fleš memorijom, dok je za keš upotrebljen SLC (Single-Level Cell) memorija. Zahvaljujući tome, ostvareno je ubrzanje TLC memorije, koja je inače relativno spora. Deklarisane brzine čitanja i upisivanja podataka za testirani kapacitet su 3.500 MB/s i 2.500 MB/s, a naši testovi su pokazali da su to i realne brzine SSD-a. Naime, prilikom čitanja podataka, uspeli smo da dobijemo čak i za nijansu bolji rezultat (3.524 MB/s), dok je prilikom upisivanja rezultat bio za nijansu slabiji od deklarisanog (2.458 MB/s).

Između LED traka koje su postavljene po obodima XPG Spectrix S40G SSD-a, nalazi se metalni pasivni hladnjak. Iako ne izgleda masivno, uspevao je da drži temperaturu SSD-a do 70 stepeni Celzijusa.

Iako se ovde radi o PCIe Gen 3 SSD-u, koji je po definiciji sporiji od PCIe Gen 4 standarda, nećete primetiti bitne razlike u brzinama, sem eventualno u sekvencijalnom čitanju i pisanju. S druge strane, razlike u ceni mogu biti značajne, naravno u korist PCIe Gen 3 SSD-ova. U tom kontekstu, XPG Spectrix S40 predstavlja odličnu kupovinu, a RGB osvetljenje je dodatni bonus s kojim ćete ulepšati unutrašnjost kućišta.

Pročitajte i tekst:  XPG predstavlja XENIA Xe, lifestyle ultrabook za igrače sa sertifikatom Intel EVO

Cena: 8.100 rsd.

Kontakt: XPG

Specifikacije:

Kapacitet 512 GB, na raspolaganju su još i varijante 256 GB / 1 TB / 2 TB / 4 TB
Tip SSD-a M.2 2280
Interfejs PCIe Gen3x4
Brzina čitanja podataka Deklarisano: 3.500 MB/s
Ostvareno: 3.524 MB/s
Brzina upisa podataka Deklarisano: 2.500 MB/s
Ostvareno: 2.458 MB/s
MTBF 2.000.000 časova
Dimenzije 80 x 22 x 8 mm