Zanimljivo istraživanje koje pokazuje koje slobodne aktivnosti zaposleni u sektoru IT bezbednosti vrše u toku radnog vremena

Čak 85% zaposlenih u sektoru IT bezbednosti obavlja slobodne aktivnosti u toku radnog vremena. Na hobije obično ‘troše’ šest sati nedeljno, što je sat vremena duže od vremena koje na takve aktivnosti koriste ostali zaposleni u kompaniji. Razlog za ove pauze može biti pronalaženje distrakcije od velike količine posla, što je takođe navedeno kao najčešći razlog napuštanja posla u oblasti sajber bezbednosti. Ovo su nalazi novog izveštaja kompanije Kaspersky koji nosi naziv ‘Managing your IT security team’.

Rad u oblasti sajber bezbednosti može da podrazumeva obavljanje rutinskih poslova i zadataka koji se ponavljaju, što utiče kako na produktivnost tako i na motivaciju za rad. Prelazak na rad na daljinu je dodatno zamaglio granice između radnog i privatnog vremena. Ova kombinacija faktora može dovesti do situacija u kojima su zaposleni često neusredsređeni na posao.

U izveštaju kompanije Kaspersky anketirano je preko 5200 praktičara iz IT i sajberbezbednosnog sektora na globalnom nivou. Prema istraživanju, najčešće aktivnosti koje su zaposleni u sektoru IT bezbednosti obavljali na poslu su čitanje vesti (42%), gledanje video snimaka na YouTube-u (37%) i gledanje filmova ili TV serija (34%). Trećina ispitanika je odvojila vreme da vežba (31%) i da čita stručnu literaturu (33%).

Osim toga, gotovo polovina (46%) zaposlenih u sektoru IT bezbednosti smatra da su njihove kolege napustile posao zbog opterećenja velikim obimom posla, dok 41% zaposlenih u svim ostalim sektorima deli ovo mišljenje. Ovo se može činiti kontradiktornim, s obzirom na to da se veliki deo radnog vremena troši na slobodne aktivnosti, međutim 48% ispitanika je zapravo objasnilo da je distrakcija od posla posledica potrebe za pauzom između zadataka, a ne rezultat dosade ili nedostatka posla. Osim toga, prilikom rada od kuće, pojedine obaveze i sastanci mogu biti zakazani van uobičajenog radnog vremena koje traje od 9 do 5. Tokom dužih radnih dana još je važnije da zaposleni prave pauze, kako bi u tom produženom razdoblju mogli da ostanu produktivni.

Pročitajte i tekst:  Pretnja pametnim zgradama: 37.8% njih su bile mete sajber napada u prvoj polovini 2019

„Ne mislim da je problematično to što zaposleni ponekad traže određenu distrakciju od posla. Treba da postoji kontrola nad učinkom, a ne nad tim koliko se sati u toku radnog vremena provodi u bavljenju nekim hobijem. Takođe, nije neobično da ljudi gledaju video snimke, jer im upravo to može dati uvid u to kako da reše određeni problem. Sve u svemu, ako posao nekome nije dovoljno zanimljiv, i pri tome nedostaje upravljanje zadacima zaposleni će pronaći način da se bavi nečim drugim, čak i kada radi iz kancelarije,” – komentariše Andrej Evdokimov (Andrey Evdokimov), direktor službe za bezbednost informacija u kompaniji Kaspersky.

„Zaposleni treba da imaju ciljeve, ključne pokazatelje uspešnosti i metričke podatke koji oslikavaju kvalitet i brzinu njihovog rada. Ako to ne utiče na njihovu uspešnost, sama činjenica da se zaposleni na poslu bave nečim drugim ne treba da predstavlja problem. Ako je učinkovitost opala ili se razlikuje od rezultata koje postižu kolege, treba obratiti pažnju. Cilj menadžera je da što pre obaveste zaposlene o njihovoj slaboj produktivnosti kako bi na vreme mogli da pronađu način za rešavanje problema.” slaže se Sergej Soldatov (Sergey Soldatov), direktor Centra za bezbednosne operacije u kompaniji Kaspersky.

Stručnjaci kompanije Kaspersky zaduženi za IT bezbednost i SOC dele sledeće preporuke u vezi sa upravljanjem IT bezbednosnim timovima:

  • Postarajte se da u vašoj kompaniji postoji adekvatan broj zaposlenih u sektoru IT bezbednosti. Optimalan broj možete proceniti tako što ćete zaposliti jednog sajberbezbednosnog stručnjaka za svakih 10 IT profesionalaca;
  • Kada je reč o neprekidnim SOC operacijama, barem pet zaposlenih treba da bude zaduženo za nadgledanje. Organizujte rad u smenama kako biste izbegli preopterećenje;
  • Za standardne IT bezbednosne zadatke angažujte spoljne saradnike. To će vašim zaposlenima pružiti više vremena za fokusiranje na specifične zahteve kompanije i zaštitu IT infrastrukture;
  • Postarajte se da zaposlenima dajete različite, nestandardne zadatke kako ne bi zapali u rutinu i kako bi mogli da razvijaju svoje veštine.
Pročitajte i tekst:  Šta tačno znači IP rejting vašeg telefona i koliko je on zaista vodootporan?

Izveštaj u celosti i još saveta o upravljanju timovima možete pronaći na sledećem linku.