IT činjenice koje možda niste znali (2. deo)…

Nastavljamo seriju interesantnih podataka vezanih za računare i IT tehnologije.

Brzo, brže, Internet

Radiju je trebalo 38 godina da dostigne 50 miliona slušalaca. Televiziji je za dostizanje istog broja gledalaca bilo potrebno 13 godina, a Internet je do svog 50 milionitog korisnika stigao posle samo četiri godine.

Više za manje  

Prvi hard diskovi u računarima imali su kapacitet od samo 20 MB, a koštali su oko 800 USD. Danas USB fleš disk od 16 GB možete da kupite već po ceni od oko 8 USD. To je povećanje kapaciteta od oko 800 puta, uz smanjenje cene od oko 100 puta.

hard disk

Najveća svetska banka

Iako se to ne vidi na prvi pogled, Internet je najveća svetska banka. Još 2009. godine prosečan broj novčanih transakcija koje su se odvijale preko Interneta u jednoj sekundi bio je 2000. Ukupna vrednost transakcija te godine prevazišla je 60. milijardi dolara.

Hardver, softver i…?

Dve glavne kompnente u IT-u su hardver i softver. Ali postoji i treća komponenta koja predstavlja kombinaciju pomenutih. To je softver koji je smešten u hardveru i ne može da se menja tako lako, a neizostavan je deo svake računarske komponente. Pogađate, reč je o firmveru.

Ne vidi im se kraj…

Procenjuje se da danas postoji više od 20 milijardi web stranica na Internetu i taj broj se znatno povećava svakog dana. Takođe, u svetu postoji više od dve milijarde korisnika Interneta.

Pročitajte i tekst:  Black Friday: Ne propustite velike popuste na HONOR uređaje

Kome treba škola?

Jedan od osnivača i generalni direktor kompanije RIM (operativnog sistema koji koristi BlackBerry) napustio je fakultet i osnovao svoju kompaniju nakon što je pročitao knjigu osnivača Microsofta, Bila Gejtsa (koji je takođe napustio školovanje).

Telefonom do marsa

Procesorska snaga današnjeg prosečnog mobilnog telefona mnogo je veća nego ukupna procesorska snaga svih računara koji su se nalazili u Apollo 11 lunarnom modulu koji je odveo ljude na mesec.

apollo 11

Garaža je „kriva“ za sve

Šta je zajedničko za najveće svetske IT kompanije – HP, Google, Microsoft i Apple? Osim što su sve IT kompanije, prvi kancelarijski prostor im je bio u garažama.

Dvanaest žigosanih

Dvanaest inženjera iz IBM-a koji su razvili IBM PC imali su „kodno“ ime unutar kompanije – Dvanaest žigosanih.

Najstariji domen

Prvi i još uvek aktivan domen je Symbolic.com. Kreiran je 15. marta 1985. godine.

* * *

Pogledajte i prvi deo teksta o interesantnim IT činjenicama.