Najčešći uzroci otkazivanja LED sijalica

LED sijalice imaju znatno duži vek trajanja od običnih sijalica sa užarenim vlaknima, ali se i kod njih naravno dešavaju kvarovi. Međutim, manifestovanje tih kvarova je različito. Dok kod običnih sijalica nema dvoumljenja – sijalica ili radi ili ne radi, kod LED sijalica kvarovi mogu da se manifestuju na različite načine. Razlog za to je što za razliku od običnih sijalica, LED sijalice imaju mnogo više komponenti iz kojih se sastoje. A kada samo jedna od tih komponenti otkaže, to se manifestuje na otkazivanju rada sijalice.

Istraživanje koje je sproveo US Department of Energy, na uzorku od čak 34 miliona LED sijalica dobijeni su rezultati o razlozima njihovih kvarova koji ukazuju na nekoliko različitih uzroka. Pokazalo se da otkazivanje rada LE dioda čini samo 10% kvarova, da kontrolno strujno kolo utiče na kvarove u još manjem procentu (7%), da su spoljni uzroci krivci u 31% slučajeva (neadekvatni radni uslovi, strujni udari…), a da više od polovine kvarova na LED sijalicama potiče od otkazivanja komponenti u strujnom napajanju sijalice.

Najkritičniji delovi sijalice su otpornici i kondenzatori. Razlog za to je što su ove komponente najosetljivije na visoke temperature. Jeste da su LED sijalice mnogo energetski efikasnije od običnih sijalica, ali se i one zagrevaju tokom rada. To je naročito slučaj kod sijalica veće snage, koje upravo iz tog razloga najčešće imaju aluminijumske hladnjake u delu kod napajanja. Ovi kvarovi su po pravilu katastrofalnog tipa, odnosno rezultuju prekidom rada LED sijalice.

Pročitajte i tekst:  Više od polovine evropskih organizacija pretrpelo posledice izazvane bar jednim sajber napadom u poslednja 24 meseca

Drugi tip kvara dešava se kada LED sijalica više ne ne sija dovoljno jako kao kada je nova. To se stručno zove „amortizacija lumena“. Naime, tokom svog radnog veka LE diode polako smanjuju količinu svetlosti koju emituju. Ono često nije vidljivo golim okom. Jedno drugo istraživanje pokazalo je da ljudsko oko ne može da primeti u praksi razliku u osvetljenju do 30%. Upravo tu vrednost proizvođači uzimaju kao granicu kada smatraju da je sijalica neispravna. Dakle, sve LED sijalica svetli sa više od 70% deklarisane snage, ona se smatra ispravnom.

Kakav zaključak može da se izvede iz prethodno napisanog? Kvalitetnija LED sijalica mora da ima kvalitetnije napajanje, sa kritičnim elementima koje mogu da izdrže više radne temperature. Takođe, deo sa napajanjem mora da bude na neki način izolovan od LE dioda, sa obezbeđenim dobrim hlađenjem, bilo putem aluminijumskih hladnjaka za disipaciju toplote, bilo sa otvorima za ventilaciju u bazi sijalice, ili čak sa kombinacijom ova dva sistema.

Pročitajte i tekstove: