Testirali smo Honor 10 Lite – Vrhunski telefon srednje klase

Napraviti telefon prihvatljive cene, koji će pri tom imati dobru bateriju, odličan dizajn i kvalitetan ekran nikad nije bilo lako izvodljivo. Međutim, Honor je upravo u toj niši uspeo da se probije kao vodeći brend. Njihovi telefoni odlikuju se fantastičnim dizajnom i odaju utisak kao da se radi o daleko skupljim uređajima nego što koštaju. U taj kalup možemo da smestimo i njihov najnoviji model – Honor 10 Lite.

Sa svojim premijum izgledom i velikim ekranom Honor 10 Lite svakako privlači poglede. Poseduje ekran dijagonale 6.21 inča, sa tzv. „water-drop“ zubom (malim zarezom oko kamere). Iako su mu leđa napravljena od plastike, ona je tako obrađena da odaje mnogo skuplji utisak. Oblik kućišta je ergonomski zaobljen, a plastika je tako obrađena da na dodir izgleda kao da je u pitanju staklo. Na centralnoj poziciji zadnje strane postavljen je skener otiska prsta, dok je dual zadnja kamera pomerena u ugao. Na taj način se minimizuje šansa da korisnik pipne (i zamasti staklo objektiva), kada pokušava da otključa telefon.

Sa donje strane kućišta postavljen je zvučnik (u mono varijanti), MicroUSB konektor i 3.5 mm izlaz za slušalice. Notifikacijska dioda je skrivena iza ekrana i dok ne zasvetli praktično je ne možete videti. Ovo rešenje je odlično, jer ne smanjuje površinu ekrana, a nudi sve uobičajene funkcionalnosti notifikacije.

Pročitajte i tekst:  Najnoviji MOTOROLA telefon sa savitljivim ekranom "Motorola Razr 5G" stiže u Srbiju

Takvi detalji omogućili su da se na telefonu postavi ekran sa odnosom stranica 19.5:9. Rezolucija ekrana je 2230 x 1080 piksela. Iako nije u pitanju OLED ekran, možemo da kažemo da je on dobro vidljiv na dnevnom svetlu. Već smo pomenuli da je gotovo cela prednja strana u ekranu, a jednoobraznost „kvari“ samo mali zub oko selfi kamere. Moramo da pohvalimo da Honor 10 Lite nudi veliki broj podešavanja i kalibracije ekrana, tako da se može setovati praktično sve – od kolornog tona, pa do isključenja emisije plavog svetla koje može da ometa spavanje.

U telefon je ugrađen Kirin 710 procesor, a na raspolaganju su varijante sa memorijom od 3 GB, 4 GB ili 6 GB, kao i storidža od 32 GB i 64 GB (zavisno od regiona). Na našem tržištu nalaze se modeli sa 3 GB/32 GB i 3 GB/64 GB, a na našem testu se našla „jača“ verzija. Naravno, ta memorija može da se proširi sa memorijskom karticom kapaciteta do 512 GB. Antutu test dao je 139.216 poena, što je za cenovni rang kome telefon pripada, veoma dobar rezultat.

Dual zadnja kamera na telefonu poseduje rezolucije od 13 MP + 2 MP i opremljena je sa AI funkcionalnošću koja obezbeđuje automatski odabir najboljeg moda fotografisanja. Naravno, dostupni su i modovi koji korisniku nudi više kontrole (polu-automatski i manuelni mod). Kvalitet fotografija je sasvim dobar, možda sa malo jačim kontrastom nego što je uobičajeno. Posebno je dobro odrađena funkcionalnost „Night Mode“, koja obezbeđuje dugačku eskspoziciju u uslovima slabog osvetljenja, kada se dobijaju veoma dobre noćne fotografije. Time je ostvareno da se dobije najviše vidljivih detalja u takvim uslovima, među telefonima sličnog cenovnog ranga. Na prednjoj kameri, koja je veće rezolucije od zadnje, postoji opcioni mod ulepšavanja lica, koji će ispeglati sve nesavršenosti, ali koji neminovno dovodi i do gubitka detalja. Naravno, uvek možete da ga isključite i da dobijete prirodne selfi fotografije.

Pročitajte i tekst:  HUAWEI predstavio "Mate 20 lite" - moderan i poslovan telefon

Honor 10 Lite poseduje bateriju kapaciteta 3.400 mAh, koja je sasvim dovoljna za izdržavanje punog dana rada u bilo kom scenariju upotrebe. Honor donosi dovoljno kontrole oko toga kako da se koristi baterija, a Power Saving i Ultra Power Saving  modovi omogućavaju da se iz nje izvuče maksimum.

Tradicionalno, Honor (i Huawei) telefoni koriste EMUI korisnički interfejs, ovde predstavljen u verziji 9. On je postavljen preko Android-a 9, tako da se na raspolaganju nalaze najnovije verzije softvera.

Nakon svega možemo da kažemo da je Honor 10 Lite idealan za tinejdžere (ali i za one koji se osećaju mladoliko). Velika količina smeštajne memorije solidan procesor i dobra kamera, spakovani u veoma elegantno kućište, nude se u cenovnom rangu koji je više nego prihvatljiv mlađoj populaciji.

Cena: 27.999 din. (model 3/32 GB)

Kontakt: www.hihonor.com

Specifikacije:

Display 1080 x 2340 px, 19.5:9, IPS LCD, 6.21 inča
CPU Hisilicon Kirin 710 (12 nm), Octa-core (4×2.2 GHz Cortex-A73 & 4×1.7 GHz Cortex-A53)
GPU Mali-G51 MP4
Memorija 3 GB RAM, 64 GB storidž, proširivo putem MicroSD kartice
SIM Hibridni Dual SIM
Kamere Zadnja: 13 MP, f/1.8, 26mm (wide), PDAF + 2 MP, depth sensor; Prednja: 24 MP, f/2.0, 26mm (wide)
Baterija Ugrađena Li-Po 3400 mAh
Konekcije Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2, GPS, NFC, 3.5 mm, Micro USB,
Ostalo FM Radio
OS Android 9 + EMUI 9
Dimenzije 154.8 x 73.6 x 8 mm
Masa 162 g
Pročitajte i tekst:  Ekskluzivno: Predstavljamo Motorola g60, evo kad stiže kod nas i po kojoj ceni