Testirali smo Nokia 800 Tough – Otporan na vodu, prašinu, zaštićen od padova i sa baterijom koja traje mesec dana

Pametni telefoni, sa ekranima osetljivim na dodir jesu moderni i puni najnovijih tehnologija, ali nisu pogodni za sve radne uslove. Dobro, imaju oni i zaštitne ekrane, otporni su na udarce, poneki i na vodu, ali jednostavno nisu dovoljno čvrsti baš za svaki posao. Upravo tu svoju šansu traži Nokia 800 Tough.

Na prvi pogled radi se o retro telefonu sa fizičkim tasterima, ali pokazalo se da je takav dizajn daleko otporniji na padove, prašinu, prljavštinu, vodu i ekstremne temperature. Uostalom, ovaj telefon je napravljen u skladu sa strogim vojnim standardom MIL-STD-810G, što znači da je uspešno prošao testove rada u najsurovijim uslovima. Može da opstane 30 minuta pod vodom dubine do 1.5 m, izdržava padove sa visine od 1.8 m, a radi u temperaturnim opsezima od -20 do +55 stepeni Celzijusa.

Obložen je gumiranim površinama koje smanjuju mogućnost slučajnog ispadanja iz ruke, a još jedna prednost je i to što veliki gumeni tasteri mogu da se koriste i sa rukavicama. Telefon poseduje i baterijsku lampu, kao i 4G Internet konekciju koja može da se upotrebi i kao Wi-Fi hotspot – za konektovanje drugih uređaja.

Ugrađena baterija od 2.100 mAh možda na prvi pogled ne izgleda suviše jaka, ali pošto Nokia 800 Tough nema veliki ekran niti Android operativni sistem, u idealnim uslovima može da izdrži skoro mesec i po dana (nije greška) između dva punjenja. Realno, možete da očekujete između tri i četiri nedelje autonomije, što svakako predstavlja nedostižan rezultat za sve pametne telefone.

Pročitajte i tekst:  Obožavate igrice? Posetite Games.Con festival od 3. do 5. decembra u šoping centru Galerija

Pomenuli smo da ovaj telefon nema Android. Umesto njega on koristi KaiOS, koji je odlično optimizovan i korisnika ne uskraćuje za neke od najpopularnijih aplikacija, kao što su WhatsApp ili Facebook. Pored toga, na raspolaganju je i Google Assistant, preko koga se telefon može kontrolisati glasovnim putem, kao i prodavnica aplikacija. Ona ne nudi baš preveliki izbor, ali se broj ponuđenih aplikacija širi iz dana u dan.

Nokia 800 Tough definitivno nije telefon za svakoga. Ali sigurno ima svoje tržište – ako ste zaljubljenik u prirodu, avanturista, radite posao koji se obavlja u eksternim uslovima, ili ste običan nepažljivi korisnik kome je dosadilo da stalno nosite telefon na zamenu ekrana, onda ovaj telefon može da vas spase mnogih muka.

Cena: 13.999 rsd.

Kontakt: Nokia

Specifikacije:

Ekran 2.4“ QVGA
Procesor Qualcomm 205
Memorija 512 MB RAM, 4 GB storidž, proširivo preko MicroSD kartice do 32 GB
Kamera Zadnja: 2 MP
SIM Hibridni Dual SIM (nano SIM)
Baterija Ugrađena, 2100 mAh
OS KaiOS
Ostalo 3.5 mm audio izlaz, FM radio, zvučnik, Google Assistant, Wi-Fi hotspot