Xwave 32A LED TV – Iskustva iz prakse (kvalitet slike, daljinski upravljač, multimedijalni plejer…)

Na našem dugotrajnom testu nazvanom „Iskustva iz prakse“ ovog puta našao se Xwave 32A LED televizor. Više od mesec dana smo se družili sa ovim TV-om i pokušaćemo da vam iz prve ruke prenesemo naša zapažanja u svakodnevnoj upotrebi.

Kako se radi o veoma jeftinom televizoru, koji je dostupan čak i korisnicima sa najmanjom platežnom moći, verujemo da će Xwave 32A, kao uostalom i nešto veći model (Xwave 40E) imati širok potencijalni krug kupaca.

Xwave 32A poseduje ekran od 32 inča u HD Ready rezoluciji (1366 x 720 piksela). Ugao gledanja, koji je boljka kod većine jeftinijih televizora, ovde je sasvim dobar. Slika je otprilike istog kvaliteta iz kog god ugla da je gledate.

Moramo da priznamo da smo zaista prijatno iznenađeni daljinskim upravljačem. Sam po sebi on ne izgleda posebno ni po kom kriterijumu – viđali smo ih na desetine istog dizajna, ali ono što nas je oduševilo je ugao pod kojim šalje signal TV-u. Obična situacija je da daljinac mora da se uperi direktno ka TV-u kako bi on odreagovao na zadatu komandu. Ovde to nije slučaj, jer kako god da smo držali daljinski upravljač, TV je regularno primao signal.

Možda bi bilo korisno da postoji mogućnost pretrage samo kanala kod kojih se prima signal i koji nisu skremblovani, jer to je situacija u najvećem broju slučajeva. Trenutno, TV prilikom skeniranja obuhvata i zaključane kanale, koji (ukoliko ne želite da ih vidite) moraju da se brišu ručno. Ovo naravno nije veliki problem, jer se skeniranje kanala suštinski obavlja samo jednom, kad kupite TV. Uglavnom, dobili smo informaciju da je proizvođaču prenesena naša sugestija i očekuje se da će u narednoj verziji firmvera to biti izmenjeno.

Pročitajte i tekst:  IFA 2017 uživo - Samsung skraćuje vreme pranja veša sa QuickDrive tehnologijom

Multimedijalni plejer je solidnog kvaliteta. Fajlove prikazuje na pregledan način, a posle nekoliko trenutaka zadržanih na jednom fajlu pokreće se preview prikaz. Naišli smo tek na nekoliko video i audio formata koji nisu bili prepoznati, ali njihov procenat je zaista mali. Prilikom reprodukcije video zapisa sa titlovima primetili smo da uređaj ne pamti postavljeni kodni raspored, već svaki put startuje sa default rasporedom. Potencijalni problem je što se većina titlova za filmove nalazi u Central European (Windows) kodnom rasporedu koji mora ručno da se podesi svaki put kada se pokrene video sa titlom. To nije veliki problem, samo prilikom startovanja reprodukcije filma zahteva nekoliko dodatnih klikova daljinskim upravljačem kako bi sve bilo prikazano kako treba. Takođe, font titla bi mogao da bude veći i da ima neki crni okvir oko slova. I ove informacije su prosleđene proizvođaču i njihovu ispravku možemo da očekujemo sa novim firmverom.

Zvuk na TV-u je solidan i čak bismo rekli bolji nego što smo očekivali. TV ima dovoljan broj konektora, a kada su RCA konektori u pitanju, oni se povezuju preko specijalnih kablova koje preporučujemo da odmah prikačite na TV kako ih ne biste zagubili.

Sve u svemu, možemo da kažemo da smo viđali bolje televizore ove dijagonale, ali je njihova cenovna klasa otprilike duplo viša od Xwave 32A modela. Za iznos koji košta, ovo je veoma dobar izbor za kupovinu, a većinu zamerki koje smo naveli biće uskoro rešeni novim firmverom.

Pročitajte i tekst:  Bioskopska slika i zvuk sa novim Sony 4K Ultra HD Blu-ray plejerom

Kontakt: NT Company