AMD najavljuje Versal Series Gen 2 Adaptive SoC-eve

Na Embedded World 2024 događaju, AMD je najavio proširenje AMD-a Versal adaptivnog sistema na čipu (SoC) portfelja sa novom Versal AI Edge serija Gen 2 i Versal Prime S serija Gen 2 adaptivnim SoC-evima. Oni donose pretprocesiranje, AI zaključivanje i naknadnu obradu u jednom uređaju sa ubrzanjem vođenim veštačkom inteligencijom.

Ovi početni uređaji u portfelju Versal Series Gen 2 nadograđuju prvu generaciju sa snažnim novim AI procesorima, koji će isporučiti do 3 puta više TOP-ova po vatu nego prva generacija uređaja Versal AI Edge serije. Očekuje se će novi integrisani Arm CPU visokih performansi ponuditi do 10x više skalarnog računanja od Versal AI Edge i Prime serije prve generacije uređaja.

Balansirajući performanse, snagu i dimenzije, zajedno sa naprednom funkcionalnom bezbednošću i zaštitom, uređaji Versal serije Gen 2 isporučuju nove mogućnosti i karakteristike koje omogućavaju dizajn proizvoda visokih performansi, optimizovanih za automobilsku, vazduhoplovnu i odbrambenu, industriju, vizuelizaciju, zdravstvenu zaštitu, emitovanje i profesionalna AV tržišta.

Pokretanje Subaru ADAS Vision System nove generacije 

Subaru Corporation je odabrala Versal AI Edge Series Gen 2 uređaje za sledeću generaciju kompanijskog naprednog sistem za pomoć vozaču (ADAS), poznat kao EyeSight. Sistem EyeSight je integrisan u odabrane modele automobila Subaru kako bi omogućio napredne sigurnosne funkcije, uključujući prilagodljivi tempomat, pomoć pri zadržavanju trake i kočenje pre sudara. Subaru koristi AMD adaptivnu SoC tehnologiju u trenutnim vozilima opremljenim EyeSight-om. 

Pročitajte i tekst:  AMD pokreće najbrži industrijski super-kompjuter globalnog energetskog giganta

„Subaru je odabrao Versal AI Edge Series Gen 2 da isporuči sledeću generaciju automobilskih AI performansi i sigurnosti za buduća vozila opremljena EyeSightom,“ rekao je Satoshi Katahira, generalni direktor, divizije za napredne sisteme integracije i odeljenja za razvoj ADAS-a, u okviru inženjeringa, Subaru Corporation. „Versal AI Edge Gen 2 uređaji su dizajnirani da pruže performanse AI zaključivanja, ultra-nisku latenciju i funkcionalne sigurnosne mogućnosti potrebne za stavljanje vrhunskih sigurnosnih funkcija zasnovanih na AI u ruke vozača.“ 

Versal AI Edge serija Gen 2 

Da bi se zadovoljile složene potrebe obrade realnih sistema, AMD Versal AI Edge Series Gen 2 uređaji uključuju optimalnu kombinaciju procesora za sve tri faze AI-a: 

Prethodna obrada: FPGA programabilna logika za prethodnu obradu u realnom vremenu sa neuporedivom fleksibilnošću za povezivanje, sa širokim spektrom senzora i implementaciju tokova za obradu podataka velike propusnosti i niske latencije.  

AI zaključivanje: Niz vektorskih procesora u obliku AI engine-a naredne generacije za efikasno AI zaključivanje.

Naknadna obrada: ARM CPU jezgra koje obezbeđuju snagu postprocesiranja potrebnu za kompleksno donošenje odluka i kontrolu za sigurnosno kritične aplikacije.

Ova inteligencija sa jednim čipom može eliminisati potrebu za izgradnjom rešenja za obradu sa više čipova, što rezultuje manjim i efikasnijim ugrađenim AI sistemima, sa potencijalom za kraće vreme izlaska na tržište . 

Versal Prime serija Gen 2 

AMD Versal Prime Series Gen 2 obezbeđuje ubrzanje za tradicionalne ugrađene sisteme koji nisu zasnovani na AI kombinovanjem programabilne logike za obradu senzora sa ugrađenim ARM CPU-ovima viskih performansi. Dizajniran da ponudi do 10x više skalarnog računanja u poređenju sa prvom generacijom, ovi uređaji mogu efikasno da se nose sa obradom senzora i složenim skalarnim radnim opterećenjima. 

Pročitajte i tekst:  Audio nostalgija – T'nB Vintage portable Bluetooth zvučnik

Sa novim IP-om za video obradu visoke propusnosti, uključujući do 8K višekanalne radne tokove, Versal Prime Gen 2 uređaji su idealno prilagođeni za aplikacije kao što su ultra-high definition (UHD) video streaming i snimanje, u okviru industrijskih računara. 

Široki i skalabilni portfolio 

Versal AI Edge Series Gen 2 i Versal Prime Series Gen 2 portfolio pružaju skalabilnost od rubnih senzora do centralizovanog računanja za sisteme vođene veštačkom inteligencijom, kako bi se omogućilo kupcima da odaberu performanse, snagu i površinu, da bi efikasno postigli performanse aplikacije i sigurnosne ciljeve.  

Pojednostavljeni ciklusi dizajna 

AMD Vivado Design Suite alati i biblioteke pomažu u povećanju produktivnosti i pojednostavljuju cikluse dizajna za embeded programere, nudeći brzo vreme kompajliranja i poboljšan kvalitet rezultata. Za programere ugrađenog softvera, AMD Vitis Unified Software Platform omogućava ugrađeni softver, obradu signala i razvoj AI dizajna na željenim nivoima apstrakcije korisnika, bez potrebe za FPGA iskustvom.

Dizajneri mogu započeti sa AMD Versal AI Edge serijom Gen 2 već sada. Rani pristup Versal Prime Series Gen 2 dokumentaciji i Versal kompleti za evaluaciju i alati za dizajn prve generacije dostupni su već danas. AMD očekuje dostupnost uzoraka Versal serije Gen 2 u prvoj polovini 2025. godine, nakon čega slede kompleti za evaluaciju i sistem na modulima sredinom 2025. godine, a proizvodnja čipova se očekuje krajem 2025. godine.