Šira slika: performanse data centra i energetska efikasnost

Dok koristimo veštačku inteligenciju, nauku i tehnologiju da bismo doneli veći napredak svima u svetu, biće nam potrebno više računarske snage iz naših centara podataka da bismo ispunili ove ambiciozne ciljeve. Ovo zahteva energiju kako za proizvodni tako i za operativni životni ciklus opreme i to predstavlja ogroman izazov za CIO i IT lidere. Kako da budete sigurni da je vaš data centar spreman da se nosi sa ovim novim prilivom podataka i zahtevima za performanse dok ispunjava ambiciozne ciljeve energetske efikasnosti?

Većina kompanija se javno obavezala da će dekarbonizovati svoje poslovanje, a 90% izvršnih direktora sada kaže da je održivost važna za uspeh njihovih kompanija. Međutim, data centri su već veliki potrošači električne energije širom sveta. Prema studiji 451 Research, data centri predstavljaju više od 6% ukupne energije koja se koristi u SAD od 2019. U Evropi, do 2025., predviđa se da će potrošnja energije centara podataka biti 21% iznad nivoa iz 2018. godine.

Sa energetskim mrežama i kvadratima data centara koji često dostižu maksimalni kapacitet, gustina računara, energetska efikasnost i optimizacija performansi postaju osnovna načela projektovanja modernog centra podataka, dok IT lideri razvijaju svoje strategije primene AI.

Kako svet želi da sortira energetsku efikasnost centara podataka i razvije IT platforme sutrašnjice, modernizacija i konsolidacija pružaju priliku za eksponencijalne dobitke u performansama i energetskoj efikasnosti.

Pročitajte i tekst:  TikTok - novi trend-seter među aplikacijama

Modernizacija

Modernizacijom sa najnovijim CPU i GPU tehnologijama, IT lideri mogu optimizovati snagu, prostor i troškove izgradnje centra podataka. Uštede od ovih napora mogu se preusmeriti na povećanje hardverskih kapaciteta, ili ka novijim aplikacijama kao što je generativna AI.

Inicijative za konsolidaciju i modernizaciju centara podataka pojavile su se kao moćan način za IT lidere da „naprave mesta“ za nove tehnološke inicijative kao što je AI bez kršenja SLA ili budžeta. Zamenom zastarelih, neefikasnih servera, svakodnevna radna opterećenja mogu biti ponovo smeštena na energetski efikasniju infrastrukturu, trošeći manje nekretnina i energije i ostavljajući više resursa za nove inovacije. Činjenica je da performanse starije opreme generalno opadaju tokom vremena, dok vreme, cena i prostor koji su potrebni da bi ona radila rastu. Starija oprema obično je manje sposobna da drži korak sa promenljivim i intenzivirajućim poslovnim zahtevima. Stoga su napori na modernizaciji važni ne samo za uštedu troškova i poboljšanje performansi, već i da bi se osiguralo da je preduzeće spremno za budućnost.

Efikasnost

Radna opterećenja koja stoje iza usluga, aplikacija i uređaja koji utiču na svaki aspekt našeg svakodnevnog života mogu biti prilično intenzivna. Od veštačke inteligencije na vašem računaru do matematički intenzivnih proračuna velikih razmera koji pokreću algoritamsko finansijsko trgovanje, ova radna opterećenja su prisutna tokom celog našeg života i mogu da opterećuju zastarele centre podataka.

Pročitajte i tekst:  Huawei isporučio 200 miliona pametnih telefona tokom 2019. godine u rekordnom roku

Jedan od načina da se centar podataka učini energetski efikasnijim je jednostavno smanjenje njegovog fizičkog otiska pošto su najnoviji procesori za redove veličine efikasniji od svojih starih kolega i mogu da isporuče više performansi u manjem otisku. Na primer, ako zamenite pet godina stare x86 servere najnovijim sistemima zasnovanim na AMD EPYC 9334 procesorima, koristili biste do 70% manje rekova sistema (manje prostora) i do 65% manje energije za rad te iste količine posla (SP5TCO-055).

Veća slika

Direktori informacionih tehnologija i IT lideri se sve više suočavaju sa pozivima da obezbede osnovnu računarsku infrastrukturu visokih performansi u svim svojim preduzećima i da se bave novim, zahtevnijim slučajevima korišćenja, istovremeno balansirajući između ograničenja prostora i budžeta. Ipak , napori na modernizaciji predstavljaju izazov za IT lidere, posebno kada je u pitanju artikulisanje poslovnog i izvršnog menadžmenta. „Ostaviti dovoljno dobro na miru“ je strategija sa niskim kratkoročnim rizikom, ali može ostaviti preduzeće otvorenim za propuštene mogućnosti za inovacije, posebno pošto AI brzo postaje sve prisutnija. Prava hardverska platforma može da napravi veliku razliku za takve napore.

Moderna infrastruktura centara podataka može da pruži povećane performanse i neverovatna poboljšanja energetske efikasnosti za poslovno kritična opterećenja preduzeća koja poboljšavaju naš svakodnevni život. Međutim, ne postoji jedno određeno putovanje ka modernizaciji. Odabir pravog dobavljača koji će vam pomoći da vas vodi na vašem putovanju je ključan; bilo da je vaš cilj velika primena veštačke inteligencije u celoj vašoj floti ili jednostavno da uštedite novac na troškovima energije nadogradnjom stare infrastrukture i efikasnijim vođenjem svakodnevnih operacija. Započnite merenjem svojih „briga“ i radite sa pravim dobavljačima koji će razumeti vaša obim posla i voditi vas na putu ka modernoj, efikasnoj i efikasnoj infrastrukturi preduzeća.

Pročitajte i tekst:  Visa i Milica Mandić svečano proslavili završetak Rio 2016 Olimpijske kampanje

Autor: Aleksandar Trošin, AMD, Marketing proizvoda i poslovni razvoj za serversku poslovnu jedinicu u EMEA