Čak 80% organizacija planira da nastavi da pruža podršku dugoročnom radu od kuće

Kompanija Nutanix, lider u poslovnim cloud rešenjima, danas je objavio globalne nalaze u okviru istraživanja javnog sektora, koji su deo trećeg godišnjeg Cloud Index izveštaju, mereći planove organizacija za usvajanje privatnog, hibridnog ili javnog clouda. Rezultati ukazuju na koncentrisane napore usmerene ka modernizaciji u čitavom sektoru tokom poslednjih nekoliko meseci, sa 70% ispitanika koji su rekli da je COVID-19 doveo do toga da se IT u njihovim organizacijama sada više posmatra strateški. Ovaj podsticaj podstaknut COVID-19 pandemijom posebno je zapažen obzirom na to da se javni sektor već duže vreme susreće sa naporima i izazovima u modernizaciji IT-a.

Iako su se organizacije javnog sektora u prošlosti borile sa propisima koji se tiču rada od kuće, pandemija ih je primorala da preduzmu neophodne korake i da podrže radnu snagu koja radi od kuće. Skoro polovina (48%) ispitanika u globalnom javnom sektoru rekla je da njihove organizacije pre godinu dana nisu imale zaposlene koji su radili od kuće. Međutim, od početka pandemije, sektor je povećao broj radnika od kuće, sa samo 15% ispitanika koji danas prijavljuju da zapošljavaju nula udaljenih radnika. Da bi efikasno podržale ovu rastuću radnu snagu na daljinu, organizacije su započele stratešku procenu svojih modela u cloudu – sa više od tri četvrtine (82%) globalnih ispitanika u javnom sektoru koji su hibridni cloud identifikovali kao idealan IT operativni model za svoju organizaciju.

Pročitajte i tekst:  Huawei proglašen za najbolji inostrani brend u 2018. godini

Ostali ključni nalazi ovogodišnjeg izveštaja uključuju:

  • Modernizacija zavisi od prestanka upotrebe zastarelih arhitektura: godine 53% globalnih organizacija javnog sektora koristilo je isključivo tradicionalne date centre koji nisu mogli da se migriraju u cloudu. 2020. godine taj procenat je pao na 22%. Organizacije odlučuju da investiraju u privatni i javni cloud, koji će biti integrisan u hibridno okruženje kojim se upravlja uniformno. Tokom sledećih pet godina, javni sektor očekuje pad od 20% u zastarelim instalacijama data centara i značajan rast u primeni hibridnih cloud rešenja za 43%.
  • Rad od kuće i dalje je najvažniji: 43% ispitanika iz javnog sektora prijavilo je direktan rast svojih javnih investicija u cloud tehnologije kao rezultat pandemije – osam procenata više od globalnog proseka. Ovi rezultati verovatno odražavaju napor da se brže obezbede zaposleni koji rade od kuće, imajući u vidu da su ih sva ograničenja tokom protekle godine učinila manje sposobnim da pružaju rešenja od kuće u poređenju sa drugim industrijama. Štaviše, većina subjekata u ovom sektoru planira da zadrži podršku za rad od kuće, a samo 4% planira da se vrati svom pre-pandemijskom pristupu.
  • Bezbednost je značajan faktori koji odlučuje o primeni novih rešenja: Svi ispitanici naveli su sigurnost kao značajan faktor koji utiče na upravljanje hibridnim cloudom. Ovo se posebno odnosi na ispitanike savezne vlade SAD-a, koji su sigurnost ocenili kao najveći izazov za održavanje hibridnog cloud rešenja (66%) – 15 procenata više od globalnog proseka. Rastuća zrelost vladinih bezbednosnih programa poput FedRAMP-a može pomoći u ublažavanju ove zabrinutosti.
Pročitajte i tekst:  Kompanija LG dvostruki dobitnik „Best of the Best“ Red Dot nagrade

„Javni sektor se borio sa naporima za modernizaciju IT-a, delimično zbog regulatornih i bezbednosnih izazova u industriji“, rekao je Chip George, potpredsednik prodaje u okviru javnog sektora u Nutanixu. „Međutim, brze promene u IT-u koje su sprovedene kako bi se održale nesmetane operacije na početku pandemije, dokazale su da se modernizacija može izvršiti na isplativ i racionalan način, imajući u vidu sve propise. Verujem da će javni sektor nastaviti da se oslanja na hibridne modele u cloudu kako bi pružao podršku sve više digitalizovanim operacijama koje se odvijaju na našim radnim mestima.“

Baza ispitanika za 2020. godinu obuhvatala je više industrija, veličina preduzeća i sledeće geografske regije: Amerika; Evropa, Bliski Istok i Afrika (EMEA); i azijsko-pacifički region (APJ).