Ekskluzivno: Testirali smo Realme C33 – Odličan telefon po pristupačnoj ceni

Kada govorimo o telefonima koji pripadaju budžetskoj klasi, uglavnom se sve vrti oko cene, dok su izgled, performanse i hardversko/softverske karakteristike uglavnom potisnute u drugi plan. Međutim, ponekad se pojavi i neki zanimljiv model koji u potpunosti, ili makar delimično, razbija taj stereotip. Takav slučaj je i sa Realme C33 modelom, najnovijim predstavnikom iz budžetske C serije telefona ovog brenda. Kao i svi telefoni iz te klase, i Realme C33 ima mnogo kompromisa, ali je to i dalje veoma upotrebljiv uređaj koji se u praksi odlično pokazao.

Prva stvar koja će vam privući pažnju kod ovog modela je, naravno, dizajn. Telefon je izuzetno lep, slobodno možemo da kažemo, jedan od najlepših koji smo videli u poslednje vreme. Kućište poseduje ravne i oštre bočne ivice, a napravljeno je od brušene plastike, u kombinaciji sa izuzetno atraktivno dizajniranom zadnjom stranom predstavljaju pun dizajnerski pogodak. Iako su i leđa telefona od plastike, napravljena su tako da daju hologramski utisak i to zaista izgleda prelepo. Glatka i polirana zadnja strana jeste idealna podloga za otiske, ali to je nešto što se ne može izbeći i većina telefona današnjice pati od toga. Uglavnom, telefon izgleda izuzetno lepo, da je šteta „sakriti“ ga ispod zaštitne maske – to je verovatno i razlog zašto se ona ne dobija u paketu.

Kada su boje u pitanju, Realme je očigledno razmišljao da pokrije što širu paletu potencijalnih korisnika. Zato je za lepši pol namenio peščano-zlatnu boju, za mlađe korisnike svetlo plavu boju, a za „ozbiljnije“ korisnike teget-crnu boju.

Pročitajte i tekst:  iPhone X stigao u Srbiju!

Na zadnjoj strani nalazi se sistem od dve kamere, koje su postavljene ispod velikih zasebnih kućišta za sočiva. Kamera postavljena na prednjoj strani u izrezu ekrana u obliku kapljice, odlično se uklapa u zaobljene ivice ekrana, pa cela ta linija deluje prirodno i fluidno. Sam ekran je dijagonale 6.5 inča, sa rezolucijom 720 x 1600 piksela, što je i uobičajena rezolucija u toj klasi. Na desnoj bočnoj ivici postavljeni su power taster sa senzorom otiska prsta, kao i kontrole jačine zvuka, dok je na levoj bočnoj strani pozicioniran port za ubacivanje SIM i memorijskih kartica (poseduje poseban microSD slot). Gornja ivica je bez ikakvih konektora i otvora, a na donjoj strani su postavljeni mono zvučnik, kao i (sada već arhaični) Micro USB port za punjenje i povezivanje, kao i konektor za slušalice, što svakako moramo pohvaliti. Naime, u praksi se pokazalo da mnogi korisnici i dalje žele da koriste standardne (a ne bluetooth) slušalice, pa bi rekli da je ovo odličan potez proizvođača.

Glavna zadnja kamera ima rezoluciju od 50 MP, i dnevne fotografije su iznad proseka za tu klasu telefona. Kolorni šum je minimalan i skoro neprimetan, a boje su realistične. U noćnim uslovima fotografije su dosta tamne i sa velikim kolornim šumom zbog kojeg se gube detalji. Međutim, moramo da naglasimo da su ovo sasvim očekivani rezultati jer, ponavljamo, radi se o telefonu iz budžetske klase. Pored glavne kamere, Realme C33 pozadi poseduje i senzor dubine, rezolucije 0.3 MP. Kamera na prednjoj strani ima rezoluciju 5 MP, koja daje iznenađujuće detaljne fotografije. Ipak, treba pomenuti i da video na prednjoj kameri može da se snima samo u 720p rezoluciji, pa smo stekli utisak da je on tu samo zbog video poziva. Za kavalitne video snimke naravno uvek je bolje koristiti zadnju kameru.

Pročitajte i tekst:  Samsung Galaxy S20 Tactical Edition – Telefon pravljen prema vojničkim standardima

Telefon pokreće Unisoc Tiger T612 čipset koji spada u srednju klasu. To je osmojezgarni procesor, koji Realme koristi u nekoliko svojih modela telefona. Sistem je zaokružen sa 4 GB RAM-a i 128 GB prostora za podatke, kao i sa baterijom kapaciteta 5.000 mAh, koja izdržava između jedan i jedan i po dan. Sveukupni utisak prilikom upotrebe je da telefon sasvim korektnom brzinom odgovara na postavljene zadatke. S njim je moguće pokrenuti i većinu igara, a za one zahtevnijih naslove je za tečan gameplay neophodno snižavanje nivoa grafičkih detalja. S druge strane, ako tek povremeno volite da odigrate neku igru, Realme C33 će verovatno zadovoljiti sve vaše prohteve. Inače, Telefon stiže sa Android 12 operativnim sistemom, preko koga je postavljen Realme UI S. To je „lakša“ verzija Realme UI korisničkog interfejsa, koja se odlikuje jednostavnom upotrebom, a svidelo nam se i što na telefonu gotovo da nema bloatware softvera.

Generalno gledano, možemo da zaključimo da Realme C33 nudi mnogo više nego što košta. Definitivno najjača strana mu je dizajn, a uz to bismo dodali da nam se svideo i 3.5 mm konektor za slušalice, koji se danas sve ređe sreće na telefonima. Pohvalno je i što ima zaseban slot za dodatnu memorijsku karticu. Sa upotrebne strane možemo da kažemo da će telefon sasvim korektno obaviti većinu zadataka za prosečnog korisnika.

Pročitajte i tekst:  Evo zašto je baš ovo jedan od trenutno najtraženijih telefona

Preporučena cena za model 4/64 GB je 20.999 rsd (u pretprodaji 17.499 rsd), a za model 4/128 GB preporučena cena je 23.499 rsd (u pretprodaji 19.990 rsd). Napomena: Pretprodaja počinje 25. oktobra i traje do 31. oktobra 2022.

Kontakt: Realme

Specifikacije:

Displej 6.5“, IPS LCD, 720 x 1600 piksela, 20:9
Čipset Unisoc Tiger T612 (12 nm)
CPU Osmojezgarni, 2 x 1.8 GHz, Cortex-A75 + 6 x 1.8 GHz Cortex-A55
GPU Mali-G57
Memorija 4 GB RAM, 128 GB storidž, proširivo putem microSD kartice
SIM Dual SIM (nano SIM)
Kamere Zadnje: 50 MP (široka), PDAF;
0.3 MP (senzor dubine), f/2.8;
Video: 1080p@30fps;Prednja: 5 MP, f/2.2, 27mm (wide), 1/5.0”, 1.12µm;
Video: 720p@30fps
Baterija 5000 mAh
Konekcije WiFi, Bluetooth, GPS, Micro USB 2.0, 3.5 mm
OS Android 12 + Realme UI S
Dimenzije 164.2 x 75.7 x 8.3 mm
Masa 187 g
Boje Sandy Gold, Aqua Blue, Night Sea