Samsung AI Forum 2022: Prijavite se i otkrijte budućnost veštačke inteligencije

Kompanija Samsung najavila je da će 8. i 9. novembra biti domaćin Samsung AI foruma 2022. Samsung AI forum, koji se organizuje šesti put, mesto je predstavljanja tehnološkog napretka sa naučnicima i stručnjacima iz oblasti veštačke inteligencije svetskog renomea, najnovijih dostignuća u istraživanjima u oblasti AI i diskusija o budućem smeru istraživanja.

Ovogodišnji forum će po prvi put posle tri godine biti organizovan uživo, a biće i emitovan direktno na Youtube kanalu kompanije Samsung. Zainteresovani se mogu prijaviti za učešće od 18. oktobra do samog događaja na sajtu Samsung AI foruma (https://saif-2022.com/). Registrovani učesnici će dobiti detaljan raspored programa i mogu poslati pitanja onlajn putem.

Prvi dan: Oblikovanje budućnosti uz pomoć AI i poluprovodnika

Domaćin prvog dana je Samsung napredni tehnološki institut (SAIT) na temu „Oblikovanje budućnosti uz pomoć veštačke inteligencije  i poluprovodnika“. Učesnici će diskutovati o trenutnom statusu i smeru istraživanja u oblasti veštačke inteligencije  koja će predvoditi budućnost inovacija na drugim poljima kao što su poluprovodnici i materijali.

Forum će otvoriti Džong-Hi (DžH) Han, potpredsednik, izvršni direktor i voditelj Samsung Device eXperience odeljenja, a posle njega će se učesnicima obratiti profesor Jošua Benđo sa Univerziteta u Montrealu u Kanadi. Potom slede tehnološke sesije pod nazivom „ Veštačke inteligencije za inovacije u istraživanju i razvoju“, „Najnovija dostignuća u oblasti AI algoritama“ i „Računarstvo velikih razmera za AI i HPC“.

Tokom svake od tehnoloških sesija, ugledni stručnjaci u oblasti veštačke inteligencije i lideri u istraživanju u toj oblasti sa SAIT-a će govoriti o otkrićima do kojih su došli. Mindžun Seo, profesor na KAIST-u i Heno Song, profesor na Nacionalnom univerzitetu u Seulu, predstaviće najnovija dostignuća u istraživanju  algoritama, dok će Alan Gara, koji je ranije radio na istaknutim pozicijama u IBM-u i Intelu, a sada je jedan od vodećih istraživača u oblasti superkompjutera, održati predavanje o razvoju računarstva i budućnosti veštačke inteligencije . Lideri u istraživanju veštačke inteligencije  sa SAIT-a, među kojima je Čengkju Čoi, izvršni potpredsednik i direktor Centra za istraživanja AI na SAIT-u, govoriće o statusu i viziji Samsung istraživanja u oblasti AI.

Pročitajte i tekst:  Viberova usluga koju ne koristite često – a može vam doneti značajne uštede

„Na ovogodišnjem AI forumu će biti reči o smeru istraživanja u ovoj oblasti radi stvaranja bolje budućnosti primenom veštačke inteligencije  na različitim poljima, posebno poluprovodnicima, u budućnosti“, izjavio je Gio-Jang Jin, predsednik i direktor SAIT-a i kopredsedavajući Samsung AI foruma.

Na forumu će takođe biti dodeljene Samsung nagrade za „AI“ istraživača godine, ustanovljene za istaknute istraživače na polju veštačke inteligencije  u usponu. Isto tako, u cilju ubrzavanja aktivnog istraživanja u oblasti veštačke inteligencije , biće organizovani i različiti programi, uključujući predstavljanje izuzetnih istraživačkih radova u formi postera, predstavljanje SAIT-a, izložbu istraživačkih projekata i susret istraživača i studenata na polju veštačke inteligencije .

Drugi dan: Prilagođavanje veštačke inteligencije realnom svetu

Domaćin drugog dana foruma će biti Samsung divizija za istraživanja na temu „Prilagođavanje veštačke inteligencije realnom svetu“. Učesnici će diskutovati o smeru budućeg tehnološkog napretka na ovom polju koji će imati bitan uticaj na naše živote, kao što su veštačke inteligencije  na hiperskali, tehnologija digitalnih ljudskih bića i robota, što su teme koje su trenutno u žiži interesovanja.

Sebastijan Sung, predsednik i direktor Samsung divizije za istraživanja, održaće uvodni govor na temu „Razvojni pristup algoritmima učenja inspirisanih radom mozga“.

Danijel Li, izvršni potpredsednik i direktor Globalnog AI centra u okviru Samsung divizije za istraživanja, održaće prezentaciju o trenutnom statusu istraživanja u oblasti veštačke inteligencije  ove Samsung divizije, a zatim će uslediti govori pozvanih stručnjaka za veštačke inteligencije , među kojima su direktori globalnih istraživačkih instituta.

Pročitajte i tekst:  Predstavljena je Samsung Galaxy S20 serija telefona

Terens Sejnovski, profesor na Univerzitetu Kalifornije u San Dijegu i osnivač NeurIPS-a (Konferencije i radionice o sistemima obrade neuronskih informacija), jedne od najprestižnijih međunarodnih konferencija na ovu temu , govoriće o tome da li veliki jezički modeli poseduju inteligenciju, dok će dr Johan Gerke, direktor Microsoftove laboratorije za istraživanja, objasniti osnovnu tehnologiju veštačke inteligencije  na hiperskali i smerove istraživanja nove generacije Microsoftove veštačke inteligencije .

Nakon toga će Diter Foks, viši direktor za istraživanja u robotici u kompaniji NVIDIA, održati prezentaciju robotske tehnologije koja kontroliše predmete bez konkretnog modela, dok će Sangvong Huveng, profesor sa Nacionalnog univerziteta u Seulu, podeliti svoje znanje o moćnoj tehnologiji prirodne obrade jezika.

Pored toga, Danijel Li će biti moderator panel diskusije o najnovijim  trendovima i budućem razvoju u ovoj oblasti. Isto tako, istraživači iz Centra za AI istraživanja u okviru Samsung divizije za istraživanja će predstaviti i prikazati najnoviji status istraživanja.

„Ovogodišnji Samsung AI forum će učesnicima omogućiti da bolje razumeju različita tekuća istraživanja u oblasti veštačke inteligencije  u smislu „prilagođavanja veštačke inteligencije realnom svetu“ radi unapređenja naših života“, izjavio je dr Sebastijan Sung, predsednik i direktor Samsung divizije za istraživanja. „Nadamo se da će mnogi zainteresovani za polje veštačke inteligencije  učestvovati u ovogodišnjem forumu, koji se održava i onlajn i uživo.“