Huawei globalno predstavio računare HUAWEI MateBook 13 i HUAWEI MateBook 14

Kompanija Huawei Consumer Business Group (CBG) je na sajmu Mobile World Congress predstavila dva nova računara: novi HUAWEI MateBook 13 i HUAWEI MateBook 14, najnovije Huawei ultra-prenosive i lagane računare veličine 13 i 14 inča, namenjene mejnstrim korisnicima. Umetnički dizajnirani, inovativni i inteligentni, ovi novi MateBook uređaji kombinuju FullView displej, odlične performanse, izuzetnu prenosivost, odličan kvalitet izrade i stilski privlačan izgled, zarad pružanja produktivnosti sledeće generacije. Novi mejnstrim notebook računari takođe podržavaju revolucionarnu inteligentnu mogućnost međusobnog povezivanja pametnih uređaja i PC računara, stvarajući nove opcije za interakciju i povezivanje uređaja.

Wang Yinfeng, predsednik PC i Tablet linije uređaja Huawei Consumer BG, je izjavio: ,,Mogućnost međusobnog povezivanja i upravljanja između PC računara i pametnih telefona kupcima omogućava jednostavno iskustvno korišćenja, bez dodatnih koraka. Zajedno ove opcije predstavljaju oslonac ekosistema rada u svim situacijama, a samim tim i strategije rada u svim situacijama kompanije Huawei. S druge strane, takođe prisutvujemo promeni u ponašanju kupaca – iako su u prošlosti tražili PC uređaje sa dobrim odnosom cene i kvaliteta, sada se sve više okreću premijum proizvodima. Zahvaljujući kombinaciji premijum dizajna, FullView displeja, odličnih performansi i boljih opcija za povezivanje, HUAWEI MateBook 13 i HUAWEI MateBook 14 su savršeno rešenje za kupce koji traže notebook uređaje koji sjedinjuju izuzetnu prenosivost, odlične performanse i izvrsne opcije za povezivanje u svim situacijama – i to rade sa stilom.”

FullView displej postaje mejnstrim

Tržište ultra tankih računara doživljava ubrzan rast. Tokom 2018. godine, Huawei je predstavio HUAWEI MateBook X Pro, prvi računar sa FullView displejom. Ponudivši širu perspektivu i odlične perfomanse, ovaj prelepi računar je postavio nove standarde za flegšip notebook računare i displeje.

HUAWEI MateBook 14 je opremljen Huawei FullView displejom, sa gornjim i bočnim ivicama debljine samo 4,9mm. Uske ivice omogućavaju da u malo kućišće uređaja stane veći displej, što je rezultiralo vodećim odnosom veličine ekrana i kućišta u svojoj klasi od 90%. Za razliku od drugih proizvođača, Huawei je HUAWEI MateBook 14 opremio displejom sa odnosom širine i visine od 3:2, čime je efektivno povećana površina za gledanje za 8,4% u odnosu na uobičajeni odnos od 16:9. Ovaj odnos takođe čini HUAWEI MateBook 14 ergonomičnijim i boljim za produktivan rad jer omogućava prikazivanje sadržaja na kompletniji način.

Pročitajte i tekst:  AOC zvanično najavio prvi G2 Esports brendirani monitor

U vreme kada su proizvođači u svoje pametne uređaje ugrađivali Full HD displej, Huawei je otišao korak dalje i prvi model HUAWEI MateBook računara opremio sa 2K+ displejom. FullView displej na računaru HUAWEI MateBook 14 podržava rezoluciju i do 2160×1440, uz 185ppi – što je vidno superiornije u odnosu na 1080p displeje sa gustinom od 157ppi. Takođe podržava 100% boja sa RGB skale, uz 1000:1 odnos kontrasta i najveću svetlinu od 300nits, što s jedne stane omogućava računaru da ima pun ton boja pri prikazivanju svega od statičnih slika do Blu-ray filmova, dok s druge strane olakšava rad programa za obradu slika i video snimaka zahvaljujući živopisnom izgledu boja.

Istovremeno prepoznavanje dodira ekrana na 10 tačaka je takođe opcija na računaru HUAWEI MateBook 14. Zahvaljujući podršci za Huawei One Glass, displej ne samo da prati više dodira s velikom preciznošću, već i podržava opciju Finger Gestures Screenshot. Inovativna uvučena kamera je takođe ponovu tu i štiti privatnost korisnika skrivanjem kamere ispod tastera.

Dizajniran prema konceptu ,,Pure & Invisible”, HUAWEI MateBook 14 poseduje elegantno, minimalističko, metalik kućište, obrađeno peskiranjem zarad stvaranja blago matirane površine. Pored toga, uprkos složenom hardveru koji pokreće uređaj, HUAWEI MateBook 14 je i dalje izuzetno lako prenosiv, uz veličinu od 307,5 x 223,8 x 15,9mm i težinu od samo 1,49kg.

Moćni procesor nudi stabilne performanse

Zahvaljujući svojim odličnim performansama i prenosivosti, HUAWEI MateBook 14 je napravljen za produktivnost u pokretu.

Prikazujući do sada neviđene perfomanse, HUAWEI MateBook 14 pokreće procesor i do 8. generacije Intel Core i7-8565U (Whskey Lake). Unutar ovog računara se nalazi i PCIe x4 SSD, što obezbeđuje neometan i stabilan rad u svim oblicima produktivnosti i operacijama stvaranja sadržaja. Uz to, HUAWEI MateBook 14 poseduje najnoviju verziju NVIDIA® GeForce® MX 250 GPU (TDP 25W) sa 2GB GDDR5 VRAM. Diskretna GPU jedinica pruža podršku kreativnim pojedincima da zablistaju pri radu na grafičkoj ili video obradi.

Pročitajte i tekst:  Predstavljen SONY Xperia M5

Uz odlične performanse javlja se i potreba za efektivnim hlađenjem. Inspirisan izgledom svog imenjaka, ventilator HUAWEI Shark Fin 2.0 ima bolje performanse i prolaznosti vazduha zahvaljujući velikim lopaticama, nalik perajima. Inteligentna tehnologija za filtriranje prati temperaturu sistema i upravlja radom lopatica u realnom vremenu, ublažujući zvuk pri rotaciji.

HUAWEI MateBook 14 takođe poseduje bateriju kapaciteta 57,4Wh[4] , uz mere za inteligentnu uštedu energije koje donose duže trajanje baterije. HUAWEI MateBook 14 može da pušta 1080p video snimke u trajanju od 15 sati, obavlja regularne operacije u trajanju od 14 sati i pretažuje internet u trajanju od 10,5 sati. Uz to, pomoću adaptera za punjenje od 65W, HUAWEI MateBook 14 može da obavlja regularne operacije u trajanju i do tri sata nakon samo 15 minuta punjenja.

Inovativna tehnologija unapređuje iskustvo rada u svim situacijama

HUAWEI MateBook 14 poseduje novu verzuju programa HUAWEI Share 3.0 OneHop, što omogućava izuzetno brzo deljenje slika, video snimaka i dokumenata pomoću pametnog telefona. Još jedna nova opcija programa HUAWEI Share 3.0 je mogućnost da se pošalje snimak sadržaja ekrana računara na pametni telefon, pritiskom na ikonicu HUAWEI Share na računaru.

Pored toga, HUAWEI MateBook 14 poseduje Clipboard Sharing opcijukoja korisniku omogućava da podeli radnu površinu sa bilo kojim Huawei telefonom ili notebook računarom, čime se postiže neometano deljenje sadržaja među uređajima u realnom vremenu.

Što se tiče brzine otključavanja, današnji notebook računari i dalje dosta zaostaju, naročito u poređenju sa pametnim telefonima. HUAWEI MateBook 14 poseduje opciju Fingerprint Power Button 2.0. Ovo 2 u 1 rešenje predstavlja integraciju senzora za čitanje otiska prsta u dugme za pokretanje računara. U kombinaciji sa BIOS optimizacijama, ovo inovativno rešenje ubrzava pokretanje uređaja i omogućava korisicima da odmah krenu sa radom.

Pročitajte i tekst:  Testirali smo monitor "Philips Brilliance 499P9H" – široko u svakom pogledu

U cilju pružanja najboljeg mogućeg kvaliteta zvuka, HUAWEI MateBook 14 podržava Dolby Atmos, stvarajući imersivno bioskopsko iskustvo gde god da ste. Dolby Atmos pruža izuzetno iskustvo korišćenja slušalica, stvarajući neverovatan zvuk koji kruži oko vas. Imaćete utisak da se nalazite usred akcije uz zvuk koji oživi bojom i dubinom, i deluje kao da se kreće u trodimenzionalnom prostoru. Takođe podržava Amazon Alexa i Microsoft Cortana, dva pametna glasovna asistenta, nudeći još jedan način da korisnici interaguju sa svojim računarima i obogate iskutvo rada u svim situacijama.

Novi HUAWEI MateBook 13 je najnoviji mejnstrim računar namenjen studentima i mlađim zaposlenim osobama. Pomera granice kvaliteta displeja, performansi, međusobnog povezivanja preko više platformi u oblasti računara veličine 13 inča. Pokreće ga Intel Core i7-8565U  procesor i NVIDIA® GeForce MX150 GPU, i opremljen je ventilatorom HUAWEI Shark Fin Fans 2.0 koji pruža veću brzinu i količinu hlađenja. Unapređeni sistem za hlađenje pomaže da se računar ne zagreva čak i kada su na njemu pokrenuti intezivni procesi. HUAWEI MateBook 13 sadrži 3:2 FullView displej, uz opciju istovremenog prepoznavanja dodira ekrana na 10 tačaka i odnos veličine ekrana i kućišta od 88%. Takođe podržava intuitivnu opciju slikanja sadržaja ekrana pokretom tri prsta. HUAWEI MateBook 13 poseduje novu verziju programa HUAWEI Share 3.0 koji rešava tipičan problem korisnika vezan za transfer podataka između PC računara i Android pametnih telefona, i kompletira iskustvo rada u svim situacijama prema kojem su uređaji od računara do pametnih telefona međusobno povezani.