Huawei, Xiaomi, Vivo i Oppo nastupaju zajedno protiv Google Play Store-a

Četiri kineske kompanije, Huawei, Xiaomi, Vivo i Oppo, udružili su snage protiv Google Play Store-a, donevši odluku da će omogućiti simultan upload aplikacija na njihove sopstvene prodavnice aplikacija. Do ovoga je došlo nakon što je Huawei bio prinuđen da od prošle godine zameni pun Android sa njegovom open-source verzijom, na kojoj ne rade Google servisi, ali ni aplikacije koje se oslanjaju na njih. Zato se Huawei odlučio na radikalan potez, da napravi sopstvenu prodavnicu aplikacija. Kako bi povećao šanse da njihov potez bude uspešan, Huawei se dogovorio sa drugim velikim kineskim proizvođačima telefona da se zajedno suprotstave Google-u.

Korisnici Android telefona verovatno su primetili da mnoge kompanije poseduju sopstvene prodavnice. Na primer Samsung ima Galaxy Store, Huawei ima AppGallery, Oppo  App Market, Vivo App Store, a Xiaomi nudi Xiaomi Market. Ovakve brendirane prodavnice su veoma značajne u Kini, gde već odavno ne postoji pristup Google Play Store-u.

Ideja koja stoji iza ove inicijative nazvane Global Developer Service Alliance (GDSA) je da se ojačaju i ohrabre programeri da prave aplikacije koje će ponuditi na pomenutim prodavnicama. Aplikacija izlistana na jednoj od tih prodavnica automatski će biti dostupna i na ostalim. GDSA bi trebala da bude lansirana u martu ove godine.

Ako ova zamisao uspe, to će biti značajan korak za kineske brendove u smanjenju zavisnosti od Google-a i ostalih američkih kompanija, jer trgovinski rat između ove dve države ne utiče samo na Huawei. Sve pomenute kompanije su jake na tržištu i ovako udružene imaju mnogo veće šanse da privuku programere da podrže njihov zajednički ekosistem aplikacija. Uostalom, korisnička podrška ne bi trebalo da izostane, jer su te četiri kompanije zajedno pokrile oko 40 procenata globalnog tržišta telefona u 2019. godini.

Pročitajte i tekst:  Ikona je ponovo rođena - Novi Motorola Razr sa savitljivim ekranom