IKEA STARKVIND – Stočić koji prečišćava vazduh

IKEA nam je više puta pokazala da je, ne samo majstor u osmišljavanju funkcionalnog nameštaja, već da zna i kako da na neočekivan način objedini tehnologiju sa svojim proizvodima. Ovaj proizvođač je napravio, sada već možemo da kažemo čitavu seriju proizvoda koji predstavljaju veoma upotrebljive kombinacije tehnoloških uređaja i delova nameštaja. Setimo se samo njihove SYMFONISK serije zvučnika u varijantama zvučnik/lampa i zvučnik/slika. S obzirom na to da su u poslednje vreme prečišćivači vazduha postali veoma popularni i traženi proizvodi, nije čudo što se IKEA odlučila da napravi jedan takav uređaj, ali u svom stilu.

Prečišćivači vazduha obično zauzimaju dosta prostora u sobama, pa je ideja da se upari sa nečim što bi moglo da bude korisno na sasvim drugačiji način i te kako funkcionalna. Tako je nastao IKEA STARKVIND, prečišćivač vazduha u obliku stočića. Kombinacija je idealna – dobijate jedan mali klupski sto, koji uz to čuva i vaše zdravlje. STARKVIND prečišćivač dostupan je i u samostojećoj varijanti.

STARKVIND prečišćivač je lociran ispod table stola, a tako je dobro zamaskiran da ga gotovo nećete primetiti. Dizajneri su mislili i na najmanje detalje, pa se tako strujni ispravljač može spakovati u unutar prečišćivača, a kabl se maskira unutar jedne od nogu, pa je i on gotovo neprimetan. Za razliku od IKEA FORNUFTIG prečišćivača, koji je takođe u ponudi, STARKVIND je „pametan“ i donosi znatno više funkcionalnosti. On poseduje senzor kvaliteta vazduha, kao i opciju automatskog prečišćavanja koja sama reguliše brzinu ventilatora, pa time i brzine prečišćavanja, u zavisnosti od detektovanog kvaliteta vazduha u prostoriji. Pored toga, na raspolaganju je ukupno pet manuelnih nivoa jačine prečišćavanja, a omogućena je i kontrola putem mobilnog telefona (za čije je upravljanje potrebno dokupiti i Tradfri Gateway hub), odnosno IKEA Home smart aplikacije.

Pročitajte i tekst:  Šta kada se DVB-T2 risiver pokvari: popravka ili kupovina novog?

U prodaji su dve varijante prečišćivača, samo sa HEPA filterom, ili sa HEPA i ugljeničnim filterom za gasove (za uklanjanje mirisa i štetnih gasova iz prostorije). S obzirom na to da razlika u ceni nije velika, preporučujemo da kupite kompletniju varijantu. Čak i ako to ne uradite, uvek kasnije možete da dokupite taj dodatni filter. Moramo da naglasimo da HEPA filter nema True HEPA specifikaciju, ali to ne treba da vas brine – priloženi filter uklanja oko 99.5 procenata nečistoća iz vazduha, uključujući prašinu, polen, duvanski dim i industrijske gasove, veličine do 2.5 mikrona. Čisto za poređenje, True HEPA filter je sertifikovan na 99.97 procenata i u stanju je da pročisti i čestice do veličine od 0.3 mikrona.

Kompletna kontrola prečišćivača obavlja se preko jednog tastera/točkića. Pritisak na njega aktivira automatski režim, a okretanjem točkića biraju se manuelne brzine ventilatora. Dugi pritisak na dugme zaključava/otključava trenutno aktivni režim, što je vid zaštite od dece. STARKVIND poseduje tri nivoa filtriranja vazduha. Sa gornje strane, ispod gornje ploče stola postavljen je predfilter, koji služi za eliminisanje velikih čestica. Ispod njega je smešten HEPA filter, a na dnu je treći (opcioni) filter koji uklanja mirise i gasove. Ispod svih tih filtera nalazi se ventilator koji uvlači vazduh sa gornje strane i izbacuje ga bočno.

Iako ne poseduje displej (kvalitet vazduha može da se vidi samo preko IKEA aplikacije, za šta je potreban dodatni hub), STARKVIND prečišćivač obavlja svoj posao veoma dobro i brzo. To se lako može videti u automatskom modu, koji će vrlo brzo doći do minimalne brzine rada (što znači da je vazduh u prostoriji dovoljno čist). Jedino što bismo voleli je da IKEA, pored okrugle, napravi i varijantu sa četvrtastom pločom stočića, kako bi se dobila mogućnost uklapanja u baš svaki prostor.

Pročitajte i tekst:  Evo kako povezati "Huawei Watch GT 2 Pro" sa drugim Android i iOS uređajima

Cena: 22.498 rsd. (sa opcionim filterom za gas), 19.999 rsd. (bez filtera za gas)

Kontakt: IKEA

Specifikacije:

Filteri Predfilter, HEPA filter, ugljenični filter (opciono)
Površina prečišćavanja Optimalno oko 20 m2
Trajnost filtera 4 do 6 meseci
Dimenzije Prečnik: 54 cm, visina 55 cm,
Masa 7.9 kg
Boje Tamno drvo, svetlo drvo