Iskustva iz prakse: Orion Gigant Internet – dva meseca posle

Kada smo predstavili svoja iskustva vezana za instalaciju GPON Light Interneta, obećali smo da ćemo se vratiti na ovu temu nakon nekog vremena upotrebe. Samo na taj način, nakon dugotrajne svakodnevne upotrebe mogu da se sumiraju svi utisci kako neka tehnologija ili uređaj radi u realnim radnim uslovima. Od instalacije je prošlo nešto više od dva meseca, pa mislimo da je pravo vreme da sada zaokružimo celu priču oko kvaliteta GPON Light tehnologije. Pre nego što krenemo dalje, preporučujemo da pročitate i tekst o instalaciji, kako biste stekli celokupnu sliku.

Vremenski uslovi

S obzirom da je GPON (Gigabit Passive Optical Network) Light, bežična tehnologija, naša bojazan je bila kako će se konekcija ponašati u različitim vremenskim uslovima. U ova dva meseca vreme nam je, bar za tu svrhu išlo na ruku – doživeli smo sve sem ekstremnih zimskih uslova. Zadesile su nas nesnosne vrućine sa temperaturama od 40 stepeni, vremenske nepogode sa orkanskim vetrovima, velikim padavinama i gradom, atmosferskim pražnjenjima (gromovi i munje)… Drugim rečima, da smo hteli da simuliramo različite situacije, ne bismo mogli da napravimo toliko širok dijapazon vremenskih (ne)prilika.

U svim tim situacijama autor se trudio da testira brzine Interneta, kako bi video da li vremenske prilike utiču na njih. Sa zadovoljstvom možemo da kažemo da ništa od toga nije imalo praktično nikakvog uticaja na trenutne brzine Interneta. Veliki broj iteracija brzinskih testova koje smo obavili tokom prethodnog perioda pokazalo je da brzina Interneta (LAN konekcija sa ruterom) ni jednom nije pala ispod 345 Mbps (download) i 71 Mbps (upload), uz latenciju koja nije prelazila 5 ms. Kod bežične konekcije na 5 GHz, brzina je konstantno bila preko 190 Mbps (download) i 53 Mbps (upload), a na 2.4 GHz 41 Mpbs (download) i 27 Mbps (upload). U oba slučaja, latencije nisu prelazile 7 ms. Napominjemo da su ovo minimalne brzine koje smo izmerili, a prosečne brzine su bile za nekoliko procenata veće. Kao zaključak, možemo da kažemo da vremenski uslovi ni na koji način ne utiču na rad i brzinu konekcije GPON Light tehnologije.

Pročitajte i tekst:  Orion Telekom, donacijom od 5.4 miliona dinara za nabavku respiratora, odgovorio na poziv UNICEF-a

Stabilnost mreže

Ruter koji je dobijen u paketu se pokazao odlično – nije bilo zaglavljivanja niti potrebe za njegovim resetovanjem. Od trenutka kada je prvi put uključen sve je radilo normalno i bez ikakvih zastoja. S obzirom da je taj ruter postavljen na istom mestu gde je pre njega bio ADSL bežični ruter, bilo je moguće da se uporedi kvalitet signala. Zahvaljujući četiri eksterne i jednoj internoj anteni, kao i dual band-u, signal je uočljivo jači i prostire se na većoj površini. On je bio dostupan i u delovima stana koji su ranije morali da budu pokriveni sa wireless ekstenderom.

Međutim tu nije kraj. Umesto ekstendera, sada smo mogli da iskoristimo Orion Laki STB-ove (dva komada) koji su postavljeni u različitim sobama, a koji takođe mogu da se upotrebe kao dodatni access point-i (preduslov za to je da budu LAN kablom povezani sa ruterom, kao što je kod nas bio slučaj).

Televizija

Još jedna stvar koju smo intenzivno upotrebljavali je Orion IPTV, naravno preko preko Orion Laki STB-ova. S obzirom da je za HD signal neophodna brzina od oko 10 Mbps, to je praktično neosetno na ukupnu brzinu Interneta i nisu se primetila nikakva usporenja. Takođe, u odnosu na ADSL, brži je odziv na komande kao što je promena kanala, što verovatno takođe ima veze sa Internet brzinom. Signal je stabilan i ni jednog trenutka nije bilo prekida u prijemu TV signala.

Pročitajte i tekst:  Najjeftiniji hosting paket na tržištu - Orion telekom "SSD MINI"

Sve to ukazuje da je odluka za prelazak na GPON Light tehnologiju bila ispravna i ekonomski isplativa. Dobijene su neuporedivo veće (stabilne) brzine download-a i naročito upload-a, uz manje latencije i više dostupnih servisa, po ceni koja je ranije plaćana za zastarelu ADSL tehnologiju. Uz to, nije potrebno da optička mreža bude u blizini, jer je konekcija ostvarena bežičnim putem.