Isprobali smo Xiaomi Pad 6 – Pristupačan tablet sa premium mogućnostima

Nakon ekspanzije koja je trajala nekoliko godina, tržište tableta je danas prilično „utihnulo“ jer retko imamo priliku da vidimo i testiramo neki novi model. Takođe, možemo da kažemo da je to tržište izrazito polarizovano, pa sa jedne strane imamo (pre)skupe premium modele, koji često koštaju više od laptop računara, pri čemu nude samo delić njihove funkcionalnosti, dok sa druge strane imamo jeftine modele koji mogu da posluže samo za surfovanje i eventualno gledanje filmova na njima. Primetan je nedostatak modela iz srednje klase, koji će biti sposobni da obave sve tražene poslove, a da pri tome ne koštaju previše.

Upravo takav model je Xiaomi Pad 6 – pristupačan tablet koji donosi pregršt premium mogućnosti. Cenovno je pozicioniran u srednju klasu, ali po svojoj funkcionalnosti i dodatnoj opremi može da se meri i sa duplo, pa i troduplo skupljim modelima. To može da zahvali, ne samo (veoma solidnim) specifikacijama, već i dodatnoj opremi koja mu funkcionalnost podiže na znatno viši nivo – dodatna olovka znatno olakšava upravljanje, dok futrola sa tastaturom značajno ubrzava sve poslove koji zahtevaju kucanje.

Ali da počnemo redom. Za razliku od svog prethodnika, Xiaomi Pad 5, koji je imao plastično kućište, Xiaomi Pad 6 je dobio metalnu kutiju, napravljenu od legure aluminijuma, koja je lagana, poboljšava čvrstinu uređaja i olakšava dispaciju toplote. Tablet ima ekran dijagonale 11 inča, što je idealna kombinacija – dovoljno je mali za nošenje i dovoljno veliki za komotan rad. Na zadnjoj strani se nalazi modul sa kamerom, rezolucije 13 MP, za koji možemo da kažemo da je po dizajnu „pozajmljen“ od Xiaomi 12 serije telefona. Na prednjoj strani je postavljena kamera rezolucije 8 MP.

Pročitajte i tekst:  LG unosi eleganciju u dom unapređenom linijom SIGNATURE KITCHEN SUITE proizvoda

Zadnju kameru teško da ćete koristiti jer nije baš zgodno upotrebljavati tako veliki uređaj za fotografisanje. Ali, prednja kamera će itekako imati svoju primenu. S obzirom da je Xiaomi Pad 6 predviđen da se koristi i u poslovnom okruženju, očekivano je da će se s njim obavljati i online sastanci. Prednja kamera je ultra-široka i poseduje FocusFrame funkciju koja se automatski podešava tako da korisnik prilikom sastanka bude u sredini kadra. Tablet je opremljen sa četiri mikrofona, koji olakšavaju precizno fokusiranje na glas korisnika i efikasno smanjuju pozadinsku buku, čak i na mestima gde postoji mnogo žamora (u čekaonici, kafiću, na aerodromu…).

Xiaomi Pad 6 podržava Dolby Atmos i Hi-Res Audio tehnologije i opremljen je sa četiri zvučnika koji pokrivaju širok audio spektar, od basa da visokih tonova. Stoga možemo da kažemo da će se sagovornik čuti jasno i glasno, kao i audio efekti iz filmova, ili muzičke numere.

Displej tableta ima rezoluciju od 2880 x 1800 piksela i pomenutih 11 inča, sa osvežavanjem od 144 Hz. To znači da će, osim poslovne upotrebe, i igranje biti glatko. Podržan je Dolby Vision, koji nudi živopisno vizuelno iskustvo. Pomenućemo i da displej poseduje TÜV Rheinland sertifikat za nisku emisiju plave svetlosti, što će osigurati da dugo vremena možete da gledate uz smanjeni zamor očiju. Uostalom, za dugotrajnost rada brine se i baterija kapaciteta 8840 mAh, koja uz normalnu upotrebu obezbeđuje višednevnu autonomiju.

Pročitajte i tekst:  ADATA SSD XPG SX950 i kućište EX500 stvoreni za gejmere

Xiaomi Pad 6 pokreće Qualcomm Snapdragon 870 čipset. U pitanju je nešto stariji čipset, objavljen u januaru 2021. godine, ali njegove performanse su i dalje na vrlo visokom nivou. Drugim rečima, sve zadatke će, uključujući i igranje, obaviti brzo i efikasno. Tablet je opremljen sa 6 GB RAM-a i 128 GB prostora za podatke, što je sasvim dovoljno memorije i prostora za svakodnevnu upotrebu.

Sistem je zaokružen prilagođenim Android 13 OS-om, preko koga je postavljen MIUI Pad 14 korisnički interfejs. Za lakši rad obezbeđena je mogućnost preslikavanja ekrana telefona na tabletu, kao i međusobno sinhronizovanje aplikacija. Olakšan je i prenos slika i datoteka, a na raspolaganju su i različiti alati koji obezbeđuju olakšavanje poslovnih aktivnosti.

Sve u svemu, radi se o dobro balansiranom uređaju, odličnih mogućnosti, namenjenom korisnicima koji žele pouzdan, upotrebljiv i ne previše skup tablet. Duga autonomija, veliki ekran sa brzim osvežavanjem i više nego solidne performanse preporuka su za nabavku Xiaomi Pad 6 tableta. Naravno, ukoliko želite punu efikasnost rada, preporučujemo nabavku bar futrole sa tastaturom, a za pojedine poslove biće nezamenjiva i pametna olovka.

Cena:  39.999 rsd (rezervacija do 6.8.2023. – kao poklon se dobija i futrola sa tastaturom),
           od 7.8.2023. cena će biti 46.999 rsd,
           futrola sa tastaturom 10.999 rsd,
           Xiaomi Pen pametna olovka (druga generacija), 10.999 rsd.

Kontakt: Mi Srbija

Specifikacije:

Displej 11“, IPS LCD, 1800 x 2880 piksela, 16:10, 144 Hz, HDR10, Dolby Vision, 550 nita, Gorilla Glass 3
Čipset Qualcomm SM8250-AC Snapdragon 870 5G (7 nm)
CPU Octa-core (1 x 3.2 GHz Kryo 585 & 3 x 2.42 GHz Kryo 585 & 4 x 1.80 GHz Kryo 585)
GPU Adreno 650
Memorija 6 GB RAM, 128 GB storidž,
Kamere Zadnja: 13 MP, f/2.2, PDAF;
Video: 4K@30fps, 1080p@30/60fps;Prednja: 8 MP, f/2.2, 1/4”, 1.12µm;
Video: 1080p@30fps;
Baterija Li-Po 8840 mAh, brzo punjenje 33 W
Konekcije WiFi, Bluetooth, USB-C 3.2
Zvučnici Stereo (4 zvučnika), 24-bit/192kHz audio
Mikrofoni 4 mikrofona
Dodaci Pametna olovka (druga generacija), futrola sa tastaturom
Dimenzije 254 x 165.2 x 6.5 mm
Masa 490 g
Boje Crna, plava, zlatna
Pročitajte i tekst:  AMD predstavio Radeon VII - prvi 7 nanometarski GPU na svetu, namenjen igračima i kreatorima digitalnog sadržaja