Laptop računar za 8.990 din – Da li je to moguće?

 

Da, moguće je, ali jedino ako želite da nabavite polovan (korišćen) laptop računar. To naravno nije loša solucija, jer za taj novac možete nabaviti više nego solidan laptop.

Ipak, ukoliko želite da igrate neke od najnovijih igrica ili da koristite računar za zahtevnije programe za video montažu, 3D modelovanje, animacije ili CAD projektovanje, onda zaboravite! Za te svrhe biće vam potreban mnogo kvalitetniji i mnogo skuplji računar. Ali za većinu kućnih ili poslovnih potreba, polovan laptop u ovom cenovnom rangu je više nego dovoljan, konkretno  dovoljan je za oko 90% potreba prosečnog korisnika: Za pisanje tekstova, surfovanje netom , gledanje YouTube klipova, kao i za veliku većinu standardnih programa, pa čak i za igranje popularnih igara.

Što se tehničkih karakteristika tiče, u servisu laptop računara “Profi Computers” savetuju da gledajte da procesor bude bar Core 2 Duo (procesor sa minimum 2 jezgra), da ima minimum 4 GB RAM-a, instaliran Windows operativni sistem (poželjno Win 7) i da ima izdržljivo kućište. Takođe, kod polovnih laptop računara potrebno je obratiti pažnju i na trajanje baterije. Kod ovakvih laptopova nije realno očekivati neki dugi vek trajanja baterije. Ako planirate da laptop koristite isključivo u kućnom okruženju (ili u kancelariji), onda nije ni bitno kako radi baterija jer ćete uvek imati pri ruci strujni priključak, ali ako želite da laptop koristite kao prenosni računar kod polovnih varijanti nemojte očekivati da baterija radi duže od sat vremena.

Pročitajte i tekst:  Kako spasiti podatke sa eksternog hard diska?

Prilikom kupovine polovnog laptop računara raspitajte se i da li konkretan model podržava mogućnost naknadne instalacije dodatne RAM memorije. Možda ćete eventualno za neko vreme poželeti da ubrzate svoj računar, a dodavanje RAM memorije je definitivno najbolje i najjeftinije rešenje za to.

I za kraj, ukoliko se odlučite za polovan laptop, preporuka je da vodite računa da bude dobro očuvan i obavezno da dobijete garanciju! Naravno, ne možete očekivati garanciju od 2 godine kao za nov računar, ali neka kraća garancija na ispravnost uređaja mora da postoji!

Izvor: Servis laptop računara – Profi Computers