“La Dolce IFA” – Pripreme za sajam IFA 2018 u Berlinu uveliko u toku

Zaštitno lice sajma IFA – Miss IFA

Ekipa popularne TV emisije o novim tehnologijama POLAROTOR boravila je u Rimu od 19. do 22. aprila,  gde je održana međunarodna globalna press konferencija IFA GPC 2018 (IFA Global Press Conference 2018), na kojoj je najavljen najveći evropski sajam potrošačke elektronike i kućnih aparata IFA 2018 koji će se kao i svake godine održati početkom septembra meseca u Berlinu. Prenosimo njihova zapažanja i utiske sa ove konferencije:

Put do glavnog grada Italije je bio više nego ugodan i sa nestrpljenjem smo dočekali da prošetamo ulicama Rima, da obiđemo Koloseum, Panteon, Hadrijanovu palatu, da se prošetamo po popularnom trgu Piazza Navona, ali i kako to lokalni običaji nalažu da ubacimo koji novčić u fontanu Di Trevi. Takođe, tokom celog boravka u Rimu imali smo priliku da se upoznamo sa italijanskom kuhinjom i degustiramo razne specijalitete u vidu pasta, pizza i naravno odličnog domaćeg vina.

Ipak glavni povod našeg putovanja u Rim je bila IFA globalna press konferencija, koja je ove godine okupila preko 300 najeminentnijih IT novinara iz celog sveta, među kojima je i POLAROTOR imao svog zvaničnog  predstavnika.

Prvog dana konferencije kako to već obično biva, održane su prezentacije pojedinih kompanija koje će aktivno učestvovati na ovogodišnjem sajmu u septembru. Između ostalih tu su bili prisutni veliki svetski brendovi kao štu su: Philips, Huawei, Sharp, Fitbit, Miele, Beurer, TCL, WMF… Oni su tokom media panela imali svoja predavanja i prezentacije, a u lobiju hotela Sheraton Parco de Medici u Rimu gde se održavao ceo događaj, tradicionalno je organizovan i mali izlagački deo gde su kompanije predstavile svoje najnovije proizvode i na neki način nagovestile šta to pripremaju da nam premijerno prikazu na ovogodišnjem sajmu u Berlinu.

IFA Global Press Conference 2018 – Rim, Italija

Drugi dan konferencije bio je rezervisan za glavni događaj celokupnog skupa, a to je naravno IFA GPC 2018 konferencija, tokom koje su nas stručnjaci i analitičari uputili u trendove za koje se smatra da će obeležiti ovu godinu.  Tako smo saznali da se na osnovu kretanja na tržištu i stručnih predviđanja za 2018 godinu, smatra da će televizori i mobilni telefoni i dalje biti hit kada je elektronika u pitanju. Možda neverovatno zvuči podatak, ali trendovi pokazuju da će se tokom ove godine prodati preko milijardu i po mobilnih telefona, a zanimljivo je da glavna stvar kada je izbor telefona u pitanju će biti unapređena kamera i veliki ekran. Pored toga interesantan je još jedan trend kada je smartphone industrija u pitanju, a to je da će potencijalni kupci tražiti telefone sa mogućnošću lake eventualne popravke mobilnog telefona, jer se pokazalo da je  to korisnicima od izuzetnog značaja, pa će proizvođači morati i tome da se prilagode.

Pročitajte i tekst:  Spremite se za uzbudljivu letnju avanturu s neverovatnom Redmi Note 12 serijom

Kada su televizori u pitanju predviđa se porast prodaje UHD, odnosno  4K televizora, a moguće čak i televizora još veće rezolucije (8K). Upravo iz tog razloga su i na ovom događaju u Rimu premijerno prezentovani pojedini televizori rezolucije 8K. Pored toga zanimljivo je da je prodaja PC i tablet računara i dalje u padu, ali raste prodaja uređaja sa podrškom za “voice control”, odnosno upravljanje glasom. Prodaja takvih uređaja je povećana za čak 230% u odnosu na prošlu godinu. Povećana je i prodaja takozvanih “nosivih” uređaja gde spadaju pametni satovi, narukvice i slični proizvodi, i to za 32%, prodaja smart frižidera je povećana za 86%, a pametnih veš mašina za 53% u odnosu na prošlu godinu. Predavači su se u jednom trenutku našalili navodeći podatak da je možda iznenađujuće, ali je zabeležen rast prodaje čak i električnih brijača za muškarce iako je poznato da su dugačke brade i dalje u modi.

A što se tiče samog sajma IFA očekuje se da će ove godine sajam biti veći nego ikada. Pored već uobičajenih pratećih događaja kao što su IFA Global Market i IFA NEXT (skup na kome će se prezentovati najnoviji Startap projekti), ove godine biće tu i niz drugih promena i specijalnih inovacija. Sajam IFA je uvek u trendu, pa je najvljeno da će ove godine ponuditi i dosta sadržaja na temu veštačke inteligencije (AI).

Pročitajte i tekst:  Huawei na drugom mestu po broju prodatih pametnih telefona

A pored sajma IFA 2018 najavljena su i jos 2 događaja u Berlinu, a to su Smart Country Convention, krajem novembra i SHIFT AUTOMOTIVE, konvencija specijalizovana za inovativne IT tehnologije integrisane u automobilima.

Sve u svemu, pripreme za sajam IFA 2018 koji se održava u Berlinu od 31. avgusta do 05. septembra su već uveliko počele. Tačno je da „Svi putevi vode u Rim“, gde je održana ova konferencija, ali ipak već krajem avgusta mi ćemo se kao i svake godine uputiti u Berlin na sajam IFA, pa očekujte ekskluzivne snimke sa brojnih premijera novih uređaja koji će se tamo prezentovati.

Više informacija o sajmu IFA možete naći na zvaničnoj web prezentaciji sajma: https://b2b.ifa-berlin.com/

IFA_Logo_2018

 

 

 

 

Izvor: Polarotor.rs