Testirali smo Huawei P60 Pro – Dizajn koji oduzima dah i kamere koje oživljavaju

Mnogo puta do sada smo napisali kako je neki telefon jedinstven po nekom kriterijumu, ali uvek smo mislili na model telefona. Huawei je sa modelom P60 Pro promenio značenje te reči. Naime, svaki, ali baš svaki pojedinačni telefon u okviru Huawei P60 Pro serije, u „Rococo Pearl“ boji, je apsolutno jedinstven. Kompanija je uspela da osmisli način da leđa svakog telefona u pomenutoj kolornoj varijanti (koja veoma podseća na boju i teksturu bisera) budu originalna i jedinstvena. A kako ne postoje dva ista bisera na svetu, tako nećete moći da pronađete ni dva telefona sa identičnim šarama na leđima. Imali smo priliku da u Minhenu, na zvaničnom predstavljanju ovog telefona, uporedimo više primeraka, i zaista, leđa na svakom od njih su izgledala drugačije. Ova završna obrada čini Huawei P60 Pro izuzetno lepim telefonom, koji po svim kriterijumima prvenstveno „gađa“ ženski deo populacije. Muškarci će (verovatno) radije odabrati nešto klasičniju, crnu varijantu, mada smo primetili da ni oni nisu ostali „imuni“ na šarm Rococo Pearl boje.

Na prednjoj strani telefona dominira LPTO OLED ekran sa zakrivljenim ivicama, rezolucije 1220 x 2700 piksela, dijagonale 6.67 inča i sa osvežavanjem od 120 Hz. Displej je zaštićen Kunlun Glass zaštitom, Huawei-jevim pandanom Gorilla Glass zaštite, za koju kompanija tvrdi da je 10 puta otpornija od običnog stakla.

Ako je Rococo Pearl dizajn nešto što privlači na prvi pogled, onda su kamere detalj koji će vam privući pažnju kada počnete da se „igrate“ sa telefonom. Huawei je u ovom modelu spojio vrhunski hardver i softver, a tu kombinaciju je nazvao XMAGE. Uostalom, kvalitet kamera je potvrdio i DXOMARK test na kome je Huawei P60 Pro osvojio najviše poena od kada se vrše testiranja mobilnih telefona.

Pročitajte i tekst:  Počelo avansno poručivanje Samsung Galaxy Note7

Sistem se sastoji iz tri kamere, sa prilično neobičnim odabirom rezolucija. Glavna i telefoto kamera imaju istu rezoluciju, od 48 MP, a pored njih, implementirana je i ultraširoka kamera rezolucije 13 MP. Huawei je rešio da se „ne razmeće“ količinom megapiksela, ali kao što se u praksi pokazalo, to nije ni neophodno da bi se dobile vrhunske fotografije. Kompanija se svojski potrudila da napravi kombinaciju hardvera i softvera koje je rezultovala definitivno najboljim kamera modulom, kada su telefoni u pitanju.

Fotografije napravljene glavnim senzorom su oštre i prirodnih boja, sa velikim dinamičkim rasponom i obiljem detalja. Telefoto kamera, donosi hardverski zum od 3.5x, a hibridni zum do 10x u velikoj meri zadržava kvalitet kao kod optičkog zuma. Ako baš želite, možete da zumirate i 100x, ali ova opcija ipak donosi određenu degradaciju slike, pošto se radi o čistom digitalnom uvećanju.

Huawei P60 Pro je jedini telefon na tržištu za koji možemo da kažemo da su glavna i telefoto kamera gotovo identičnog kvaliteta. Obično se proizvođači trude da fokus stave na glavnu kameru, dok se za preostale kamera stavljaju lošiji (i znatno jeftiniji senzori). Moramo da kažemo da i ovde mogu da se uoče razlike u kvalitetu, ali samo pažljivim pregledom detalja na fotografiji kada ih zumirate i međusobno direktno uporedite. Realno je reći da su prilikom svakodnevne upotrebe, te razlike praktično zanemarljive.

Ono u čemu Huawei P60 Pro briljira je noćna fotografija. Koju god kameru da odaberete, kvalitet noćnih fotografija biće vrhunski. Fotografije su odlično osvetljene, sa minimalnim, gotovo nevidljivim šumom, kao i sa fantastičnom količinom prikazanih detalja. Slobodno možemo da kažemo da do sada nismo videli bolje noćne fotografije. Selfi kamera možda nije na tako vrhunskom nivou kao zadnje kamere, ali i ona više nego dobro obavlja svoj posao.

Pročitajte i tekst:  Ekskluzivno: Uživo iz Minhena sa evropske premijere HUAWEI P60 Pro

Video može da se snima u 4K rezoluciji, do maksimalnih 60 fps (glavna i telefoto kamera), dok širokougaona kamera dozvoljava istu rezoluciju, ali sa maksimalnih 30 fps. Ukoliko se odlučite za snimanje u 4K@30fps, moguće je koristiti i kombinovati sve tri kamere.

Telefon pokreće Snapdragon 8+ Gen 1, u 4G varijanti, novija revizija prošlogodišnjeg Snapdragon 8 Gen 1 čipseta, koja donosi bolje performanse, smanjenu potrošnju i manje zagrevanje. Sistem je zaokružen sa 8 GB RAM-a i 256 GB prostora za podatke. Baterija je kapaciteta 4815 mAh, sa autonomijom od skoro dva dana. Posebno je interesantan punjač od 88 W, koji poseduje dva različita porta – USB-A i USB-C. Ipak Huawei je odlučio da ne dozvoli da se oba konektora upotrebljavaju istovremeno, a to je uradio tako što ih je „priljubio“ jedan uz drugi. Za potpuno punjenje telefona potrebno je oko 35 minuta, a postoji i turbo mod punjenja, s kojim se može napuniti 50% baterije za samo 10 minuta. Softver je zasnovan na EMUI 13.1 OS-u, a za upotrebu Google aplikacija više nema apsolutno nikakavih problema, jer na raspolaganju je sada već dobro poznati – GBox.

Kada se sve sabere (i oduzme), Huawei P60 Pro predstavlja moćan telefon. Iako su kompaniju predhodnih godina malo usporili svima poznati problemi, ona se potrudila da, zahvaljujući sopstvenim rešenjima, iz dostupnog hardvera izvuče maksimum i da i dalje ostane konkurentna na veoma dinamičnom tržištu mobilnih telefona. P60 Pro je telefon koji po svemu spada u premium klasu, a naročito se ističe po jedinstvenom dizajnu i zaista vrhunskom kvalitetu kamera. Srca korisnika (a posebno korisnica) osvaja na prvi pogled, a onda ih dodatno vezuje za sebe kada vide kakve fotografije mogu da naprave sa njim.

Pročitajte i tekst:  Novi uređaji Huawei P60 Pro i Mate X3 dostupni i u Srbiji
Na srpskom tržištu Huawei P60 Pro biće dostupan od 22. maja. Međutim, ljubitelji inovacija u sferi mobilnih tehnologija imaju mogućnost da među prvima poruče svoj Huawei P60 Pro i dobiju poseban poklon – Watch GT 3 sport series. Ova specijalna ponuda važi tokom pretprodaje i može se iskoristiti u prodavnicama provajdera A1, MTS i Yettel, kao i u slobodnoj prodaji.

Cena: 149.990 rsd.

Kontakt: Huawei

Specifikacije:

Displej 6.67“, LPTO OLED, 1220 x 2700 piksela, 120 Hz, Kunlun Glass zaštita
Čipset Qualcomm SM8475 Snapdragon 8+ Gen 1 4G (4 nm)
CPU Osmojezgarni (1 x 3.19 GHz Cortex-X2 & 3 x 2.75 GHz Cortex-A710 & 4 x 2.0 GHz Cortex-A510)
Memorija 8 GB RAM, 256 GB storidž, proširivo putem Nano Memory kartice
GPU Adreno 739
SIM Hibridni Dual SIM
Kamere Zadnje: 48 MP, f/1.4-f/4.0, 25 mm (široka), PDAF, Laser AF, OIS;
48 MP, f/2.1, 90 mm (telefoto), PDAF, 3.5x optički zum;
13 MP, f/2.2, 13 mm (ultraširoka), AF;
Video: 4K@30/60fps, 1080p@30/60fps, 1080p@960fps; gyro-EIS;Prednja: 13 MP, f/2.4, (ultraširoka);
Video: 4K@30/60fps, 1080p@30fps
Baterija Li-Po, 4815 mAh, 88 W punjenje, 50 W bežično punjenje, bežično obrnuto punjenje
Zvučnici Stereo
Konekcije WiFi, Bluetooth 5.2, GPS, NFC, infracrveni port
OS EMUI 13.1
Dimenzije 161 x 74.5 x 8.3 mm
Masa 200 g
Boje Rococo Pearl, Black