U Ljubljani predstavljen prvi sportski „chatbot“

Savremena alatka u službi sporta i navijača: meni za narudžbe iz sedišta pomoću telefona i „razgovornog bota“

Mastercard je u saradnji sa sportskim klubovima NK Maribor, NK Bravo i RK Celje na ljubljanskem stadionu Žak predstavio prvog sportskog „razgovornog bota“ (chatbota), koji korisnicima pomaže da prate informacije svoga kluba, novosti, rezultate i ponude u prodavnici za navijače, kao i da kupe ulaznicu ili za vreme utakmice sa svog sedišta naruče hranu i piće.

Esad Jakupović

 

Radi se o prvom takvom „razgovornom (ro)botu“ na svetu, koji odlikuju jedinstvene funkcionalnosti, kao što je izbor konverzacione aplikacije (Viber, Facebook Messenger, Apple Business Chat) ili mogućnost naručivanja i plaćanja hrane i pića neposredno iz izabrane aplikacije. Chatbot će biti prvi put predstavljen navijačima na derbiju NK Maribora i NK Mure u nedelju, 19. septembra.

Omiljeni digitalnj pomoćnici

„Kao tehnološka kompanija s velikom strašću prema sportu stalno se trudimo da kreiramo inovacije koje poboljšavaju korisnička iskustva“, objašnjava Aleš Petejan, šef marketinga Mastercarda Slovenija. „Zato smo se u saradnji s klubovima NK Maribor, NK Bravo i RK Celje posvetili razvoju razgovornog bota, koji sada udružuje dve važne strasti kompanije Mastercard – želju za stalnim tehnološkim napretkom i negovanje ljubavi prema sportu. Raduje me da možemo da lokalnoj zajednici pomognemo na putu digitalizacije i navijačima ponudimo potpuno novu tehnološki naprednu uslugu“.

Chatboti u globalnim razmerama postaju sve omiljeniji digitalni pomoćnici kompanija. Integrisani u internet stranice ili kao samostalne aplikacije brinu o avtomatizaciji mnogobrojnih procesa, za koje su ranije bili potrebni mnogi sati ljudskog rada. Svojim delovanjem obezbeđuju kompaniji veću efikasnost i konkurentnost. Njihova raspoložljivost i brza odzivnost predstavljaju prednosti kod dobijanja potencijalnih stranki, kao i efikasnijeg traženja artikala na internet stranicama kompanija. U sadašnjim nesigurnim vremenima, kada su zbog pandemije kontakti postali ograničeni, chatboti nude korisnicima zabavno korisničko iskustvo i osećaj pripadanja zajednici.

Pročitajte i tekst:  LG osvojio CES nagrade za inovaciju u osam kategorija

Komunikacija sa navijačima

Razgovorni bot slovenačkih sportskih klubova, koji je razvila kompanija 2Mobile, biće kosrisnicima na raspolaganju na tri različita kanala: Apple Business Chat, Facebook Messenger i Viber. Chatbot kao prvi na svetu dodatno podstiče beskontaktno plaćanje i na taj način omogućava smanjenje redova za kupovinu ulaznica, kao i redova za piće i hranu na utakmicama. Isto tako, pomoću personifikacije pretvara sportske klubove u „razgovorne prijatelje“, koji korisnicima pomažu pri ostvarivanju njihovih navijačkih želja.

„Sportski boti, koji omogućavaju komunikaciju, internet kupovinu i plaćanje, kao i građenje zajednice među ljubiteljima sporta i sportskim klubovima, predstavljaju još jednu inovaciju u svetskim razmerama, gde smo uspešno udružili sposobnost i znanje Mastercarda kao inicijatora, kompanije 2Mobile kao realizatora i tehnološke platforme LiverPerson kao dobavljača tehnoloških rešenja“, naglašava Matjaž Možina, direktor kompanije 2Mobile. „Uveren sam da novi poslovni model ne samo pojednostavljuje korisnička iskustva nego takođe otvara nove mogućnosti za druge trgovačke marke, kao i za sportske klubove za kontinuiranu neposrednu komunikaciju sa navijačima“.

Saradnja tehnologije i sporta: poslovni direktor NK Bravo Matjaž Polanič, šef marketinga Mastercard Slovenija Aleš Petejan, sportski voditelj Saša Jerkovič, direktor RK Celje Rok Plankelj i direktor kompanije 2Mobile Matjaž Možina (s leva na desno)

Izjave direktora klubova

»Kao uspešan regionalni rukometni klub imamo dugu tradiciju razvijanja strateških partnerstava sa sponzorima, a istovremeno smo stalno otvoreni za inovacije i novosti koje nešto pružaju našim navijačima. S kompanijom Mastercard smo i ranije razvijali komunikacione alate i rešenja važna našim navijačima i partnerima. Između ostalog je naš Zlatorog postao prva bezgotovinska dvorana u Sloveniji.«

Rok Plankelj, direktor RK Celje

Pročitajte i tekst:  Huawei P10 stigao u Srbiju

„Ljudski vrt je već postao prvi bezgotovinski stadion v Sloveniji, dodali smo inicijativu ‘stadion prijatan za porodicu’ i službenu mobilnu aplikaciju, a sada partnerstvo s kompanijom Mastercard nadgrađujemo virtualnim pomoćnikom. Digitalizacija nije budućnosst nego sadašnjost i toga smo duboko svesni. S novom zapadnom tribinom udobnost za vreme posete Ljudskom vrtu podignuta je na neuporedivo viši nivo, a uvođenje ove nove tehnologije donosi dodatne ugodnosti.“

Bojan Ban, direktor NK Maribor

„U klubovima ne smemo da se plašimo digitalnog sveta, nego moramo da ga prihvatimo. Ako se osvrnemo po svetu, videćemo da sport već sada veoma dobro koristi digitalno okruženje, preko koga može da ima dvosmernu komunikaciju s navijačima, sledbenicima, članovima, partnerima i drugim sudionicima. Upravo tu komunikaciju s chatbotom, koju smo uveli zajedno z Mastercardom, danes nadgrađujemo i vodimo u novo doba.“

Matjaž Polanič, poslovni direktor NK Bravo