Udruženi S&T Iskratel – najveća IKT kompanija u Sloveniji

Poznata telekomunikaciona kompanija Iskratel iz Kranja i kompanija specijalizovana za informaciona rešenja S&T Slovenija iz Ljubljane udružile su se u novu kompaniju S&T Iskratel. Na konferenciji za medije u Kranju dva glavna direktora, Sašo Berger i Robert Kuzmič, naglasila su pre svega usmerenost nove kompanije na stranke, rad u pet poslovnih jedinica i usredsređenost na tržišta srednje in zapadne Evrope (SZE).

Esad Jakupović

„Svoj put nastavljamo zajedno – još jači i već i, što je najvažnije, sa širom ponudom za naše kupce i partnere“, naglasio je glavni direktor Robert Kuzmič. „U celini gledano, povezali smo iskustva, znanje, stručnost, posvećenost radu, energiju i ideje obe kompanije – mnogo posla smo već obavili i mnogi zadaci nas još čekaju, ali udruženi imamo preko 650 zaposlenih na lokaciji u Kranju i više od 1000 u grupaciji S&T Iskratel“, dodao je Kuzmič. „Bez ekipe koja usklađeno deluje ka zajedničkom cilju ne ide, građenje zajedničke kulture je proces koji zahteva vreme, ali važno je da imamo zajednički cilj“, istakao je glavni direktor Sašo Berger.

Među prvih pet na svetu

„Zadovoljstvo i napredak naših stranki postavljamo u središte svojih aktivnosti, a uspeh naše kompanije i ubuduće će pisati naši zaposleni, organizovani u pet poslovnih jedinica (PJ), sa zacrtanim smerom akcije, vizije i cilja“, dodao je Berger. U kompaniji se oslanjaju na čvrste temelje tradicije dve ranije kompanije i nastavljaju da sa svojim proizvodima i in naprednim rešenjima zajednički kreiraju trendove. Njihova proizvodnja (PJ EMS) jedina je u regionu u stanju da razvija i oprema 22-slojne štampane veze s do 6.500 komponenata. U poslednje dve godine na području izvođenja usluga s područja štampanih veza po prihodima je porasla za gotovo 80 posto, a u budućnosti nameravaju da proizvodnju sasvim digitalizuju i takođe modernizuju tehnološke linije.

Pročitajte i tekst:  Dell Technologies Forum se vraća u Beograd!

Sašo Berger je između ostalog naveo rezultate istraživanja britanske analitičke kompanije Global Data, po kojima su se „proizvodi S&T Iskratel s područja optičkih širokopojasnih rešenja (PE Pristup) uvrštava među prvih pet dobavljača na svetu“. Vizija PJ Pristupa je postati vodeći evropski dobavljač pametnih širokopojasnih rešenja i aplikacija za optičke i bežične mreže nove generacije. S razvojem vlastitog 5G jezgra (PJ Digitalna rešenja) obezbeđuju kritičnu komponentu kod izgradnje savremenih 5G mobilnih privatnih mreža za kritične komunikacije u industrijskoj infrastrukturi.

Prvi susret s medijima po udruživanju: glavni direktori Robert Kuzmič (u sredini) i Sašo Berger (desno) na konferenciji kompanije S&T Iskratel u Kranju, s moderitorkom Mojcom Mavec (Foto: Esad Jakupović)

Prodor na strana tržišta

U PJ Infrastrukturna rešenja biće i ubuduće pouzdan partner sloveačkim i stranim strankama na području izvođenja IT rešenja, kao što su arhitektura naprednih, programski određenih mreža i centara za podatke, uvođenje rešenja za građenje kibernetske otpornosti i obezbeđivanja IT usluga u privatnom, javnom i hibridnom oblaku. Korisnici poslovnih rešenja S&T Iskratel beleže znatno povećanje brzine kod plasiranja novih proizvoda na tržište i kvalitetniji nadzor troškova u proizvodnim pogonima. PJ Poslovna rešenja planira daljnji prodor na strana tržišta, kao i širenje ponude na području pametnih fabrika, pre svega za optimizaciju i napredno planiranje proizvodnje.

Svoju ponudu će i dalje razvijati takođe i s investicijama u vlastiti razvoj IoT rešenja za digitalizaciju industrije, rešenja za optimizovani neometan rad bankarskih sistema, kao i razvoj produkata za pametne, bezbedne i povezane grupacije. U vreme manjka IKT kadrova na tržištu kompanija zapošljava više od 400 visoko osposobljenih i certifikovanih stručnjaka za uvođenje naprednih IKT rešenja, a kao glavne izazove trenutno navodi pre svega  rat Rusije i Ukrajine. „S vidika obezbeđivanja poslovnog rezultata na promenjene okolnosti smo se brzo odazvali na odgovarajući način i preusmerili na strateški identifikovana nova tržišta zapadne Evrope, kao i na aktivna tržišta naše grupacije, Kontron AG, koja su pretežno u srednjoj i takođe u zapadnoj Evropi“, objašnjava Kuzmič.

Pročitajte i tekst:  Velike promene u AMD-ovom vrhu

Izgradnja zajedničke kulture

„Želim da pomenem proboj na britanskom tržištu, gde smo nedavno potpisali višemilionski ugovor s operaterom Zzoomm, po kome ćemo omogućiti izuzetno brzu optičku povezivost stanovništvu i kompanijama po čitavoj Velikoj Britaniji“, dodaje Kuzmič. Pri tom naglašava da JE S&T Iskratel unutar grupacije Kontron AG (pre S&T AG) jedini koji udružuje vlastiti razvoj i proizvodnju, kao i celovita IKT rešenja i znanje. Digitalne tehnologije S&T Iskratel su povezujuća karika među postojećim komunikacijama i komunikacijama sledeće generacije u transportu i energetici, kao i u sistemima javne bezbednosti.

Kranjskim proizvodni pogon EMS značajno dopunjuje proizvodne kapacitete grupacije Kontron AG. Oba direktora, Berger kao i Kuzmič, naglašavaju da je cilj uspostaviti zajedničku kulturu, koja temelji na uključivanju i preuzimanju odgovornosti. „Zahvaljujući dobroj saradnji planirali smo sa u ovoj godini zajedno premašimo 150 miliona evra prometa i obezbedimo stabilno poslovanje, kao i da osiguramo održivu rast“, objašnjava direktor Berger. „Naravno da je proces udruživanja dugotrajan – u njemu se računaju pojedinačni koraci i etapne pobede“, komentariše direktor Kuzmič.

S&T Iskratel – partner za digitalnu budućnost
S&T Iskratel, informaciona i komunikaciona rešenja, d.o.o., nosilac grupacije S&T Iskratel, vodeći je evropski ponuđač celovitih i visoko pouzdanih rešenja za bezbednu, pametnu i bolje povezanu budućnost. Grupacija je s širokom ponudom informacionih, komunikacionih i poslovnih rešenja u  kombinaciji s najbržom i pouzdanom podrškom prisutna u više od 50 zemalja u svetu. S svojim na kupce usmerenim pristupom, vlastitim istraživačko-razvojnim i proizvodnim centrima, kao i preko 1.200 zaposlenih u 10 zemalja, grupacija S&T Iskratel je u 2022. godini ostvarila više od 150 miliona evra prometa. Rešenja grupacije ispunjavaju zahteve digitalnih okruženja koja se brzo razvijaju i igraju važnu ulogu kod razvoja naprednijeg, povezanijeg, održivog i bezbednog društva. (Više informacija: www.snt-iskratel.si)
Kontron AG – vodeći ponuđač pametnih rešenja
Rastuća tehnološka grupacija Kontron AG, pre S&T AG, usmerena je na razvoj naprednih IoT rešenja za širok spektar industrija, koja se svojim rešenjima i referencama uvrštava među vodeće ponuđače pametnih rešenja na području proizvodnje, komunikacionih sistema za železnicu i komunikacionih rešenja i pametnih rešenja za energetiku. Brzo rastuća tehnološka grupacijua s društvima u 32 zemlje sveta i više od 6.000 zaposlenihostvarila je 2021. godine 1,34 milijarde evra prometa. Kontron AG ima sedište u Lincu, Avstrija, i kotira na nemačkoj burzi kao TecDAX i SDAX. (Više informacija: www.kontron.ag)