Džepni sef za podatke – Kingston DataTraveler 2000

Kingston DT2000_4Kingston je jedan od najpoznatijih proizvođača memorijskih modula, memorijskih kartica i USB fleš diskova. Na CES-u 2016 predstavili su jedan neobičan i potpuno drugačiji USB felš drajv, nazvan DataTraveler 2000. Nakon što smo ga najavili odmah nakon CES-a, dobili smo priliku da ga prvi u Srbiji i isprobamo.

Ovaj drajv je specifičan po nekoliko osnova. U pitanju je kriptovani USB disk koji koristi vojni standard za zaštitu podataka zasnovan na ClevX DataLock tehnologiji AES-256 enkriptovanja u XTS modu. To nije prvi disk koji nudi ovakav vid zaštite, ali za razliku od drugih modela USB-ova koji koriste softverske algoritme za kriptovanje, ovde je zaštita zasnovana na hardveru. Razlika je u tome što softverski sistemi za kriptovanje moraju da imaju jedan (mali) nekriptovani deo diska u kome se nalazi softver za kriptovanje i dekriptovanje, koji služi za otključavanje ostatka diska.

Kingston DT2000_2Kod Kingston DT2000 modela ceo disk je kriptovan, a otključavanje se obavlja putem numeričke tastature implementirane na disku. Tastatura je zaštićena od slučajnih pritisaka dodatnom metalnom kutijom, pa su podaci i sa fizičke strane sigurniji tokom tranporta – nalaze se u dva kućišta umesto u jednom, što je dodatna zaštita za elektroniku. Na disku se uočavaju tri LE diode. Dve pored USB 3.0 konektora (odnosno kako mnogo efektnije zvuči, USB 3.1 Gen 1 konektora) i jedan na drugom kraju uređaja. Diode pored USB konektora su crvene i zelene boje i one ukazuju da li je drajv zaključan ili otključan. Ako je zaključan, računar ga jednostavno neće videti, a tek nakon unosa tačnog PIN-a, drajv postaje upotrebljiv. Vađenjem drajva iz porta vrši se njegovo automatsko zaključavanje, pa ne morate da vodite računa o tome.

Pročitajte i tekst:  Team Vitality najavljuje višegodišnje partnerstvo sa Kingston FURY brendom

Kingston DT2000_1Ono o čemu treba da vodite računa je da ne zaboravite PIN. Ako ne unesete pravi PIN neće biti načina da pročitate podatke. A nakon 10 uzastopnih neuspelih pokušaja otključavanja diska, kompletan njegov sadržaj biće sigurnosno obrisan (wipe-ovan) i podaci na njemu biće zauvek izgubljeni.  PIN može da ima između 7 i 15 brojeva i Kingston preporučuje da se odmah po kupovini drajva izvrši njegova izmena u odnosu na fabrički podešeni broj. Procedura kako to da se uradi nalazi se na Kingstonovom sajtu. Naša preporuka je da iskoristite neki lako pamtljiv broj i da ga negde zapišete, jer ne postoji način za njegovo pronalaženje ako ga zaboravite. Doduše, postoji način da se drajv resetuje na fabrička podešavanja (ukucavanjem pogrešne šifre 10 puta zaredom) ili putem procedure koja je takođe opisana na Kingstonovom sajtu. Samo, još jednom imajte na umu da u oba slučaja nepovratno gubite sve podatke koji su bili na drajvu.

Da ne zaboravimo i treću LE diodu (plave boje). Ona pokazuje standardnu aktivnost diska (čitanje ili upisivanje podataka), ali i stanje baterije. Tako je, ovaj uređaj poseduje i sopstvenu bateriju od 40 mAh, koja služi za napajanje tastature i njeno otključavanje, kada drajv nije priključen na računar.

Kingston DT2000_5Kapacitet USB fleša je 32 GB, a zbog tastature i dodatnih sigurnosnih stvari nešto je većih dimenzija nego što smo navikli. Interesantno je da je drajv postigao bolje rezultate čitanja i pisanja podataka od deklarisanih. Dok proizvođač tvrdi da je maksimalna brzina čitanja podataka 135 MB/s, na testu sekvencijalnog čitanja ispostavilo se da je rezultat znatno bolji –  148 MB/s, dok je kod brzine upisa razlika bila daleko veća – umesto deklarisanih 40 MB/s, drajv je postigao 76 MB/s.

Pročitajte i tekst:  LG uvodi Apple Airplay 2 i HomeKit na svojim ThinQ AI televizorima

Kingston DataTraveler 2000 je USB disk koji nije namenjen svakom, što zbog cene, što zbog dodatnih funkcionalnosti. On cilja na tačno određeno tržište, gde je potreba za sigurnošću podataka najvažniji faktor i tu možemo slobodno da kažemo da nema premca. Veliki kapacitet i sigurna zaštita čine ga odličnim rešenjem, kao da je u džep stavljen sigurnosni sef.

Kontakt: www.kingston.com

Specifikacije

Interfejs: USB 3.0 (Usb 3.1 Gen 1)
Kapacitet: 32GB
Brzina (deklarisana/izmerena): 135Mb/s / 148 MB/s čitanje, 40 MB/s / 76 MB/s
Dimenzije: 80 mm x 20 mm x 10.5 mm
Enkripcija: Hardverska, 256-bit AES u XTS modu
Kompatibilnost: Windows Vista (SP2)/7/8/8.1/10, Mac OS X 10.8 i noviji, Linux 2.6.x i noviji, Chrome OS, Android