IT činjenice koje niste znali (8. deo)

Nastavljamo naš serijal sa zanimljivim informacijama iz IT i tehnološkog sveta. U ovom nastavku dotaćićemo se religije, univerzalnih šifri, sajtova za pronalaženje srodnih duša, ograničenja brzine, kompjutera koji to nisu…

Jedna za sve

Tokom 1999. godine otkriveno je da svaki Hotmail nalog može da se otključa upotrebom šifre „Eh“.

Kompjuter za Amiše

Kompanija Deskmate proizvela je laptop namenjen Amišima – američkoj zajednici koja ne koristi tehnološke proizvode. Ali, kako je bar u pojedinim njihovim zajednicama dozvoljena upotreba računara, pomenuta kompanija ponudila je računar koji nema modem ni mrežnu kartu (da se ne bi pristupalo internetu, nema zvučnike (da se ne bi slušala muzika) i nema grafičku kartu (da se ne bi igrale igrice i gledao video) i nema mogućnost instalacije eksternih programa. Pa šta takav računar može da radi? Poseduje ugrađen tekst procesor, da Amiši mogu na njemu da pišu tekstove…

Prvi tvit 

Jedan od osnivača Tvitera, Džek Dorsi, poslao je 21. marta 2006. godine prvi tvit. On je glasio „just setting up my twttr“. Ovaj tvit je retvitovan više od 10.000 puta.

Online hram

Šoku Išiko, glavni sveštenik Daio hrama u Kjotou, kreirao je virtuelni online hram preko koga može da se naruči molitva za informacije izgubljene zbog krađe podataka ili medija na kome su se nalazili.

Pročitajte i tekst:  Live from Hong Kong - Najava sajma IFA 2016

Ograničenje brzine

Civilni GPS uređaji programirani su da se deaktiviraju ukoliko detektuju brzinu veću od 1200 mph (1931 km/h). To je napravljeno kao osiguranje da ne bi mogli da se iskoriste za navođenje raketa.

Najposećeniji sajt za provodadžisanje

Youtube nije pokrenut sa ciljem da bude sajt za deljenje i pregled video snimaka, kao što se danas koristi. Njegovi osnivači prvobitno su planirali da ga upotrebljavaju kao video dating sajt.

Protok podataka

Ukupna količina fotografija i video snimaka koje se sa mobilnog telefona uploaduju na Facebook zauzimaju 27% ukupnog Internet upload protoka.

Religija 

Kopimizam je jedna od zvanično priznatih religija u Švedskoj. Osnovali su je zagovornici deljenja fajlova u toj državi, a zasniva se na verovanju da je kopiranje informacija sveto pravo.

Iz iste „kuhinje“

Kompjuterski miš, grafički korisnički interfejs (GUI), laserski štampač i mrežna kartica imaju jednu zajedničku stvar – svi su napravljeni i razvijeni u kompaniji Xerox.

WWW

Izraz „World Wide Web“ prvi je upotrebio je naučnik, Ser Tim Berners-Li 1990. godine, koji je u to vreme radio u CERN-u.

Pročitajte i prethodne tekstove iz ove serije: