Pozitivne strane PC gejminga

Iako mnogi igranje videoigrica povezuju sa negativnim uticajem na zdravlje čoveka, podsticaanje zavisnosti o ovoj vrsti zabave i slično, postoje i mnoge dobrobiti, naravno, umereno igranje koje posebno utiče na društvene i kognitivne sposobnosti pojedinca. Osim što su videoigre izvor zabave, igranje poboljšava vizuelnu obradu informacija, odlučivanje i timski rad igrača. Jedan od vodećih brendova na tržištu monitora AOC nastoji na tržište donese visoko kvalitetne proizvode putem svoje AGON linije monitora, te kao jedan od vodećih proizvođača monitora oštro zagovara odgovorno i zdravo igranje. U skladu sa tim, AOC donosi pet društvenih i kognitivnih prednosti koje proizlaze iz gaminga.

  1. Jačanje kognitivnih sposobnosti

Većina igara podstiče pamćenje, pažnju i logično razmišljanje. Čak i igranje od samo nekoliko sati nedeljno može napraviti razliku bez obzira na uzrast. Na primer, igre u stvarnom vremenu (RTS) mogu poboljšati te sposobnosti, budući da igrač treba da analizira situaciju protiv svojih protivnika, unapred planira napad, odbranu ili bilo koju drugu prednost, treba biti spreman na akcije i protiakcije svojih protivnika, a sve to u ograničenom vremenu. Ovakve situacije mogu poboljšati pažnju i rešavanje problema koji će se u budućnosti sigurno pojaviti u školi, kancelariji i svakodnevnom životu.

  1. Pomaže razvoju veštine donošenja odluka

Igranje video igara može poboljšati veštine odlučivanja. Iako neke igre zahtevaju trenutnu odluku koja će uticati na tok igre, u nekim igrama odluke koje se donesu unapred mogu promeniti tok cele igre. U kompjuterskim igrama uloga (RPG) unapred donešene odluke o atributima lika i kasnijim interakcijama mogu imati velike posledice na akcije igračevog lika. Neke TBS (Turn-based strategy) igre takođe zahtevaju od igrača da analiziraju i reaguju na mnoštvo parametara kako bi uspešno pobedili u igri.

  1. Poboljšanje obrade vizuelnih podataka
Pročitajte i tekst:  AOC - svetski lider u gejming monitorima

Igre prvog pucača (First Person Shooter, FPS) i Shoot ’em up igre često zahtevaju od igrača da brzo pomere fokus na različite delove ekrana[4]. Dok to rade, igrači moraju držati pažnju i na trenutnim situacijama. To znači da mozak uči da podeli pažnju i poboljšava obradu dolaznih vizuelnih informacija. Kako igrači nemaju puno vremena za donošenje odluka, predviđanja i reakcije se sa vremenom poboljšavaju i ubrzavaju.

  1. Učestovanje u timskom radu

Bez obzira da li se radi o online igrici sa više igrača ili samo offline suparničkoj igri sa prijateljima, većina igara zahteva od igrača da blisko srađuje u timu. Popularne takmičarske igre kao što su neke FPS igre i multiplayer online bojne arene (MOBA), tako dizajnirane igre zahtevaju ekipe od 5 ljudi koji igraju zajedno, gde svaki igrač ima svoje snage, slabosti i veštine. Ova vrsta saradnje sigurno će se preneti u radni prostor ili u školu.

  1. Igranje u svrhu zdravlja

Neke bolnice mogu biti opremljene stanicama za igranje videoigara, a koje služe tome da pozitivno utiču na oporavak pacijenta. Pacijenti kroz takvu vrstu “terapije” mogu pronaći pozitivno odvraćanje pažnje koje može stvoriti radost, pa čak i društveno komunicirati sa drugim ljudima i povećati nivo optimizma i veru u ozdravljenje.

Umerenost i zdravlje pre svega

AOC kao jedan od vodećih proizvođača monitora se poslednih nekoliko godina usmerio na proizvodnju gaming monitora i unapređenje tehnologije upravo za ovu vrstu korisnika. AOC promoviše prednosti igranja ali uz zagovaranje odgovornog i zdravog igranja. Vrlo je važno da je korišćenje računara deo uravnoteženog i zdravog života. Provesti vreme na otvorenom, baviti se sportom i biti sa prijateljima jednako je važno.

Pročitajte i tekst:  Stigao je AMD Software: Adrenalin Edition 2022 i najavljena je FSR 2.0 tehnologija

AOC se kroz razvoj inovativnih tehnologija brine o zdravlju i blagostanju svojih korisnika tokom igranja. To se pre svega odnosi na monitore sa dobrim izborom ergonomskih opcija koje pomažu korisnicima u boljem držanju za zdraviju kičmu. Tu se ubrajaju i tehnologije koje smanjuju štetnu plavu svetlost poput AOC Anti Blue Light i Low Blue Light tehnologije. Štetna plava svetlost koju emituje ekran monitora može prouzrokovati naprezanje očiju, glavobolje pa čak i poremećaje spavanja. Osim navedenih tehnologija, tu je i Flicker Free tehnologija koja pomaže očima, a koja smanjuje nelagodno titranje ekrana koje može dužim gledanjem u ekran kod korisnika uzrokovati umor, vrtoglavicu i mučninu. I-Care tehnologija koristi senzore za otkrivanje inteziteta svetla u prostoriji i automatski prilagođava osetljenje ekrana u skladu sa tim, tako da se oči korisnika ne umaraju prilikom prilagođvanja svetlosnim razlikama.