Šta da radim ako mi laptop ispadne na pod?

Kao što je poznato laptop je vrlo sofisticiran uređaj. U njemu se osim očiglednih komponenti, poput displeja, tastature ili optičkog uređaja, nalaze i one mnogo bitnije komponente za koje verovatno većina prosečnih korisnika i ne zna da postoje.

Ali bez obzira koliko smo upućeni (ili nismo) u funkcionisanje laptop računara, svima se na žalost može desiti predpostavka iz naslova ovog teksta, odnosno da nam laptop padne na pod. Šta u tom slučaju treba raditi? Iskustvo mnogobrojnih korisnika govori da se retko dešava da se nakon pada laptopa prođe bez ozbiljnije štete. Iako šteta nije odmah uočljiva ovaj članak opisuje najverovatniji ishod.

laptop-dropped

U slučaju da je laptop pao na bok ili ivicu verovatnoća da su pukotine odmah vidljive je jako visoka. Ako vidite pukotine to ukazuje na to da je laptop najverovatnije pao sa veće visine i u tom slučaju postoji mogućnost da je neka od komponenti unutar laptopa takođe pretrpela određena oštećenja. Ako je laptop bio uključen ili je u stanju “hibernacije” onda je sasvim velika verovatnoća da je i hard disk pod znakom pitanja. Šta to zapravo znači? U danima koji slede kad god uključite laptop, operativni sistem će se dugo pokretati, ili će sve na prvi pogled raditi normalno, ali uvek nekeko na istom mestu blokira. Sve su to znakovi oštećenja hard diska. Oštećenja pre svega na mediju koji sada poseduje značajan broj loših sektora, katkad čitave zone sa kojih je pristup gotovo nemoguć. U ovim slučajevima ćete svakako trebati novi tvrdi disk i instalaciju kompletnog sistema. Ovo mozda nije loš trenutak za kupovinu SSD diska, naravno u slučaju da ostala oštećenja nisu značajna. Ovde valja reći da loši sektori (Bad sector) mogu nastati i kao posledica rasipanja grafitne prašine koja je opet posledica pada glava diska.

Pročitajte i tekst:  AGON by AOC predstavlja dva nova ultrawide gejming monitora

Ako je laptop prilikom pada bio isključen onda je hard disk verovatno u redu, međutim ukoliko je udarac bio jak kao posledica pada sa veće visine ili je baš zlim slučajem pao pod određenim uglom (opet zavisi od modela do modela) postoji mogućnost da su glave hard dsika sletele sa tzv. “rampe na parking zoni” i sada leže na površini diska. Samo mali broj ljudi neće probati da uključi laptop pre nego razmisli koliko su mu podaci bitni, pa tako diskovi koji stignu u laboratorije za spašavanje podataka nakon nekoliko bezuspešnih, polu-uspešnih ili uspešnih startovanja, mogu biti značajno oštećeni. Oštećenja podrazumevaju ogrebotine (skoro potpuni gubitak podataka) , oštećenja jedne ili više glava i oštećenja spindle motora (motor koji vrti pletere diska). Upravo se u oštećenim glavama krije priča od malopre. Naime, oštećene glave, opet u zavisnosti od okolnosti mogu ili prestati da rade i zadržati svoje aerodinamičke karakteristike ili mogu izgubiti i jedno i drugo ili nastaviti da rade, a izgubiti aerodinamiku. Deformacije aerodinamike su veoma ozbiljan problem kako zbog visine na kojoj glave lete tako i zbog novog ugla pod kojim lete. Ove deformacije mogu dovesti do toga da glava češe površinu pletera koja u 99% slučaja vodi do trajnog gubitka podataka!

Najgora opcija je ona u kojoj laptop pada dok je uključen. Verovatnoća od oštećenja neke od mehaničih komponenti je jako visoka, gotovo obavezna. U ovom se slučaju NIKAKO ne savetuje da išta radite sa laptopom. Ne pokušavajte da ga upalite ponovo ukoliko imate i jedan fajl zbog koja vredi raditi pokušaj spasavanja podataka. Ako je vaš laptop pao u isto vreme kad i napojni kabl priključen u utičnicu verovatno je i da je konektor deformisan ili polomljen.

Pročitajte i tekst:  Kako smanjiti indirektne troškove poslovanja prelaskom u cloud

Sledi sedam kratkih koraka koje su dali stručnjaci prve srpske laboratorije za spašavanje podataka, a koji ukazuju na to šta zapravo treba uraditi ukoliko vam ikada ispadne laptop:

  1. Isključite laptop i izvadite bateriju
  2. Razmislite dobro da li Vaš laptop poseduje neke podatke koji su vam neophodni (email poruke, važna poslovna dokumenata, fotografije, video materijal…)
  3. Ukoliko ste razmislili i zaista postoje podaci koji su važni, zapakujte računar i pošaljite ga profesionalnoj laboratoriji za spasavanje podataka.
  4. U slučaju da podaci na laptopu nisu bitni proverite vizuelno stanje uređaja, eventualne pukotine, ekran i konektor za napajanje.
  5. Ukoliko nakon pregleda uvidite da ništa ne ukazuje na neke veće probleme na kućištu, vratite bateriju i napajanje.
  6. Uključite laptop (ali budite spremni da ga odmah isključite ukoliko se iz kućišta čuje bilo kakav neobičan zvuk)
  7. Ako se računar ispravno upalio i učitao operativni sistem trebalo bi za svaki slučaj proći kroz podešavanja hardvera, testirati nekoliko fajlova na hard disku i na kraju krajeva skenirati disk adekvatnim softverom.

Uz pretpostavku da ste proverili sve gore navedene savete i još uvek vaš laptop neće da se upali, onda je u pitanju kvar na matičnoj ploči. Postoji mogućnost da je matična ploča unutar laptopa usled udarca slomljena. U toku pada bakarni vodovi se mogu prekinuti. U takvim slučajevima samo profesionalni serviseri mogu imati uspeha sa ovim kvarovima.

Pročitajte i tekst:  ADATA i XPG M.2 SSD-ovi proširuju skladišni prostor PS5 konzole

Ali da do ovakvih problema nikada ne dođe trudite se da uvek nosite svoj laptop pažljivo. Pogotovo pažljivo rukujte njime kada je uključen i tako ćete izbeći skupe popravke i mogući gubitak podataka. A ako se gubitak podataka ipak dogodi, jedino što preostaje je da kontkatirate profesionalnu laboratoriju za oporavak podataka.

www.datasolutions.rs